Annons
Annons

Företag vägrar kompensera uppsagd

Publicerad 12 december 2014, kl 10:21

Ett företag i Norrbotten vägrar att kompensera en anställd som de sagt upp felaktigt. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren i AD, Arbetsdomstolen, och kräver skadestånd på 260 000 kronor.

Ett industriföretag i Överkalix bröt mot turordningsreglerna när de sa upp en man som varit anställd i bolaget i 26 år. Det konstaterade AD i en dom i somras och dömde arbetsgivaren att betala närmare 150 000 kronor i skadestånd till mannen.

Den nu 63-årige mannen har varit arbetslös sedan han förlorade jobbet och har löpande sökt nya arbeten. Men arbetsmarknaden i Överkalix för en person som närmar sig pensionsåldern är inte alltför ljus.

Eftersom företaget gjort sig skyldigt till turordningsbrott anser Unionen att man har ådragit sig en skyldighet att betala ekonomiskt skadestånd till mannen. Arbetsgivaren anser dock inte att mannen har lidit någon ekonomisk skada av att bli av med jobbet och har vägrat kompensera honom.

Unionen väljer därför att återigen stämma arbetsgivaren i AD, denna gång på 260 000 kronor, vilket motsvarar lön och andra anställningsförmåner för tiden från huvudförhandlingen fram till idag. Dessutom kräver förbundet ytterligare 27 000 kronor per månad till och med ärendet tas upp i AD.

Kollega har tidigare skrivit om tvisten. Bakgrunden är att industriföretaget genomförde en omorganisation hösten 2012. Unionenmedlemmen sades upp på grund av arbetsbrist men Unionen hävdade att uppsägningen stred mot turordningsreglerna och stämde arbetsgivaren i AD. Tvisten gällde dels om Unionenmedlemmen och en teamledare tillhört samma avtalsområde och dels om mannen haft tillräckliga kvalifikationer för teamledartjänsten.

Arbetsdomstolen delade Unionens bedömning och slog fast att de båda männen tillhörde Unionens avtalsområde och samma turordningskrets. Domstolen underkänner också arbetsgivarens påståenden om att den uppsagde Unionenmedlemmen saknade tillräckliga kvalifikationer för att sköta teamledartjänsten. Därmed hade företaget brutit mot turordningsreglerna i las.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Begravningsbyrå stämd för diskriminering

  Unionenmedlemmen sökte jobb på en begravningsbyrå men sållades bort för att byrån inte erbjöd ”flyttpaket från utlandet”. Nu stämmer förbundet byrån för brott mot diskrimineringslagen.

 • Läs även...

  Konkurs – affärsidé för kriminella

  Aktiebolag används som kofot av skurkar som verktyg för att sno åt sig pengar på arbetsmarknaden. Hos var fjärde företag som går i konkurs finns tecken på fiffel och båg och Unionens medlemmar drabbas både direkt och indirekt.

 • Läs även...

  30 miljoner för att stoppa brott i arbetslivet

  Fusk och brott på svensk arbetsmarknad ska bort. Regeringen vill satsa 30 miljoner på att åtta myndigheter ska samarbeta för att förhindra kriminalitet i arbetslivet.