Annons
Annons
 • Kammarrätten slår fast att Unionens a-kassa saknade fog för att avslå mannens ansökan på grund av att han inte lämnat in inkomstdeklarationer. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Företagare fick rätt mot a-kassan

Publicerad 28 mars 2019, kl 13:37

Unionens a-kassa gjorde fel när de krävde inkomstdeklarationer från en arbetslös företagare. Det slår kammarrätten fast i en dom.

Innan mannen blev arbetslös drev han två företag i Helsingborg, en enskild firma och ett aktiebolag. När han i början av 2016 ansökte om a-kasseersättning fick han avslag från Unionens a-kassa eftersom han, enligt kassan, inte skickat in rätt handlingar. Mannen överklagade men förvaltningsrätten delade a-kassans bedömning.

Nu har dock kammarrätten i Göteborg gått på mannens linje och upphäver de tidigare besluten. Kammarrätten slår fast att Unionens a-kassa saknade fog för att avslå mannens ansökan på grund av att han inte lämnat in inkomstdeklarationer.

Enligt domstolen var det inte nödvändigt att begära ut dessa handlingar eftersom deklarationerna inte redovisar inkomster från en företagares aktiebolag skilt från andra inkomster.

För att reda ut om mannens inkomster kom från hans aktiebolag fanns det däremot skäl för a-kassan att begära kopior av de kontrolluppgifter som ett aktiebolag ska lämna till Skatteverket om lön betalas ut.

Ärendet skickas nu tillbaka till Unionens a-kassa för ny handläggning.

– Medlemmen bedrev två företag i olika bolagsformer. Vi beräknar inkomsterna från dessa på olika sätt. Vi kommer nu att begära in kontrolluppgifter för inkomsten från aktiebolaget, säger Anna-Lena Leksell, försäkringsansvarig.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Extrastöd räddar a-kassan

  Antalet ansökningarna till Unionens a-kassa har nästan fördubblats under pandemin. Men väntetiderna har inte ökat i motsvarande grad – tack vare extra stöd till kundtjänsten och nyanställningar.

 • Läs även...

  Kraftig ökning av arbetslösa hos a-kassan

  Antalet personer med ersättning från Unionens a-kassa närapå fördubblades mellan mars och oktober. Nu befarar a-kassan att arbetslösheten ska öka ytterligare.

 • Läs även...

  Fortsatt höjd a-kassa

  Den generösare a-kasseersättning som infördes i samband med coronapandemin blir kvar i ytterligare två år. Det föreslår regeringen i höstbudgeten.