Annons
 • Kammarrätten slår fast att Unionens a-kassa saknade fog för att avslå mannens ansökan på grund av att han inte lämnat in inkomstdeklarationer. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Företagare fick rätt mot a-kassan

Publicerad 28 mars 2019, kl 13:37

Unionens a-kassa gjorde fel när de krävde inkomstdeklarationer från en arbetslös företagare. Det slår kammarrätten fast i en dom.

Innan mannen blev arbetslös drev han två företag i Helsingborg, en enskild firma och ett aktiebolag. När han i början av 2016 ansökte om a-kasseersättning fick han avslag från Unionens a-kassa eftersom han, enligt kassan, inte skickat in rätt handlingar. Mannen överklagade men förvaltningsrätten delade a-kassans bedömning.

Nu har dock kammarrätten i Göteborg gått på mannens linje och upphäver de tidigare besluten. Kammarrätten slår fast att Unionens a-kassa saknade fog för att avslå mannens ansökan på grund av att han inte lämnat in inkomstdeklarationer.

Enligt domstolen var det inte nödvändigt att begära ut dessa handlingar eftersom deklarationerna inte redovisar inkomster från en företagares aktiebolag skilt från andra inkomster.

För att reda ut om mannens inkomster kom från hans aktiebolag fanns det däremot skäl för a-kassan att begära kopior av de kontrolluppgifter som ett aktiebolag ska lämna till Skatteverket om lön betalas ut.

Ärendet skickas nu tillbaka till Unionens a-kassa för ny handläggning.

– Medlemmen bedrev två företag i olika bolagsformer. Vi beräknar inkomsterna från dessa på olika sätt. Vi kommer nu att begära in kontrolluppgifter för inkomsten från aktiebolaget, säger Anna-Lena Leksell, försäkringsansvarig.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  SCB skriver ned siffror på arbetslöshet

  Pressade arbetsvillkor ledde till att Evry rapporterade felaktiga siffror på arbetslöshet till Statistiska Centralbyrån. Nu har SCB reviderat siffrorna som var överdrivna.

 • Läs även...

  Allt lägre ersättning vid arbetslöshet

  A-kassan ger inte tillräcklig ekonomisk trygghet vid arbetslöshet. Därför har fackförbundens inkomstförsäkringar blivit allt viktigare. Men försäkringarna kan också leda till att politikerna struntar i a-kassan.

 • Läs även...

  Fackligt arbete ska ge a-kassa

  Som Kollega tidigare berättat kan den som blir arbetslös efter att ha haft fackliga uppdrag förlora ekonomiskt på det, då det kan göra att man inte får full a-kassa. Under fredagen meddelades dock att regeringen har lagt fram ett lagförslag för att ändra på det, från den 1 juli 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.