• Kammarrätten slår fast att Unionens a-kassa saknade fog för att avslå mannens ansökan på grund av att han inte lämnat in inkomstdeklarationer. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Företagare fick rätt mot a-kassan

Publicerad 28 mars 2019, kl 13:37

Unionens a-kassa gjorde fel när de krävde inkomstdeklarationer från en arbetslös företagare. Det slår kammarrätten fast i en dom.

Innan mannen blev arbetslös drev han två företag i Helsingborg, en enskild firma och ett aktiebolag. När han i början av 2016 ansökte om a-kasseersättning fick han avslag från Unionens a-kassa eftersom han, enligt kassan, inte skickat in rätt handlingar. Mannen överklagade men förvaltningsrätten delade a-kassans bedömning.

Nu har dock kammarrätten i Göteborg gått på mannens linje och upphäver de tidigare besluten. Kammarrätten slår fast att Unionens a-kassa saknade fog för att avslå mannens ansökan på grund av att han inte lämnat in inkomstdeklarationer.

Enligt domstolen var det inte nödvändigt att begära ut dessa handlingar eftersom deklarationerna inte redovisar inkomster från en företagares aktiebolag skilt från andra inkomster.

För att reda ut om mannens inkomster kom från hans aktiebolag fanns det däremot skäl för a-kassan att begära kopior av de kontrolluppgifter som ett aktiebolag ska lämna till Skatteverket om lön betalas ut.

Ärendet skickas nu tillbaka till Unionens a-kassa för ny handläggning.

– Medlemmen bedrev två företag i olika bolagsformer. Vi beräknar inkomsterna från dessa på olika sätt. Vi kommer nu att begära in kontrolluppgifter för inkomsten från aktiebolaget, säger Anna-Lena Leksell, försäkringsansvarig.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.

 • Läs även...

  TCO vill se ändrade regler för arbetslösa egenföretagare

  Ändra reglerna i a-kassan tillfälligt så att egenföretagare slipper lägga ner sina företag när de söker a-kassa. Det föreslår centralorganisationen TCO. Ett bra förslag anser Unionens nystartade klubb för egenföretagare.

 • Läs även...

  A-kassor slåss om medlemmar

  Flera a-kassor upplever att Unionens a-kassa konkurrerar med dem om medlemmar. Det visar en rapport från tillsynsmyndigheten IAF som också anmärker på hur Unionenkassan beviljar medlemskap.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.