Företagshälsorna riskerar bli av med 200 anställda

Publicerad 23 september 2013, kl 14:07

Regeringen tar bort 130 miljoner kronor i stöd till företagshälsovården.
- Det är ett hårt slag mot arbetshälsan i landet, konstaterar Lars Hjalmarson, vd på intresseorganisationen SFH.

Enligt Sveriges Företagshälsor, SFH, har omkring 1,5 miljoner anställda i Sverige ingen företagshälsovård alls i dag. Deras möjligheter att få det lär inte bli bättre. I budgetpropositionen föreslår regeringen att de 130 miljoner kronor som tidigare satsats på stöd till företagshälsovården, och som infördes 2009, ska tas bort.

- Företagshälsovårdsbranschen fick ett bidrag för varje företag som anslöt sig och ett bidrag för varje anställd som gjorde ett besök hos företagshälsan. Det infördes som ett smörjmedel för att få igång branschen. Nu är regeringens bedömning att stödet kan tas bort.  I stället ska det läggas mer pengar på koordinerade insatser, det vill säga ren rehabilitering, säger Erik Magni, pressekreterare hos socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.

Rehabiliteringsstödet är dock ingen nyhet. Redan tidigare fanns det 160 miljoner avsatta för ändamålet. Av dessa har dock bara en bråkdel använts. Enligt Erik Magni handlar det i år om mellan 15 och 20 miljoner som kommer att gå åt.

Regeringen anslår nu 30 miljoner nästa år, en summa som ökas till 50 miljoner 2015 och 100 miljoner 2016. Ytterligare en skillnad är att pengarna i framtiden ska gå direkt till arbetsgivarna, i stället för till företagshälsan.

Intresseorganisationen SFH anser att effekterna av regeringens förslag blir flerfaldigt negativa och varnar bland annat för en fortsatt ökning av sjukfrånvaron och att färre kommer att kunna jobba efter 65.

 Dessutom spår man att runt 200 anställda i branschen blir av med sina jobb.

- När de pratar om en satsning på 30 miljoner så är det en minskning.  Den här branschen är olönsam. Det handlar om läkare, sjuksköterskor och beteendevetare och andra som måste bort, säger Lars Hjalmarson, SFH:s vd.

- Vi skulle långsiktigt ha velat omvandla det tidigare stödet till ett mer hållbart system. Men i sig är inte bidragen det viktiga utan hur man kan underlätta för arbetsgivare och anställda att få tidig hjälp.

Även Unionen anser att förändringen av bidragen till företagshälsovården är ett misstag.

- Det är inte bra att man tar bort det befintliga bidraget till företagshälsovård och ersätter det med ett bidrag till rehabilitering. Det är en samhällsviktig fråga att det finns en fungerande företagshälsovård som kan arbeta förebyggande, långsiktigt och med god kännedom om arbetsplatsen, säger Unionens Mikael Dubois, utredare av socialförsäkringssystemen.

- Det är obetänksamt att ta bort stödet till förebyggande insatser. I dag ser vi att den arbetsrelaterade psykiska ohälsan ökar. Då krävs det att det finns en fungerande företagshälsa som är där hela tiden och jobbar med den psykosociala arbetsmiljön.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Partierna om: Psykosocial arbetsmiljö

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  Skydd vid påtår på kontoret - inte hemma

  Det kan bli knivigt att få ersättning för arbetsskada om olyckan är framme när du jobbar hemifrån på grund av corona. Arbetsgivarna är däremot skyddade mot skadeståndsanspråk.

 • Läs även...

  Färre färdolyckor i spåren av corona

  Antalet färdolyckor har minskat märkbart under coronavåren. Enligt den rapport för arbetsolyckor 2020 som AFA Försäkring just presenterat är kvinnorna överrepresenterade i färdolycksfallen.

 • Läs även...

  Utslagen tand räknas inte som arbetsskada

  Den skatterevisor som slog ut en tand när han spelade hockey under friskvårdstimmen har inte rätt till ersättning för arbetsskada. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast och går därmed på Försäkringskassans linje.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.