Annons

Förhandling om nedläggning av callcentret inleds på onsdag

Publicerad 23 april 2013, kl 15:35

I en månad har nu personalen strejkat för att få till ett kollektivavtal. I morgon inleds förhandlingen om en nedläggning.
- Jag hoppas arbetsgivaren har tagit sitt förnuft till fånga nu och tecknar ett avtal eftersom de har allt att vinna på det, säger ombudsmannen Patrik Åsell.

Han kommer att delta i förhandlingen tillsammans med en annan ombudsman från Unionen. Den kommer att ske på ett advokatkontor på Östermalm i Stockholm, inte långt från Hamngatan, där callcentrets ägare Peak Partners har sitt huvudkontor.

Sedan de anställda, som tjänar 85 kronor i timmen och saknar försäkringar, pensionsavsättningar och ob-tillägg, strejkat för att få bättre villkor med hjälp av kollektivavtal meddelade arbetsgivaren för en dryg vecka sedan att man vill ha en förhandling med facket om en nedläggning av verksamheten.

Nu hoppas alltså Patrik Åsell att arbetsgivaren har kommit på andra tankar och vill teckna ett kollektivavtal.

- De har ju allt att vinna på det, eftersom det finns så mycket kompetens i företaget. Det här är ett företag som haft en stor personalomsättning medan de som strejkar ju är fantastiska människor som har visat ett enormt engagemang för att de vill vara kvar i företaget, fast med schysta villkor. Och det hoppas jag företaget ska se också.

Vad händer om arbetsgivaren ändå vill lägga ner?
- Då ska arbetsgivaren visa varför de ska göra det. Om de vill säga upp våra anställda medlemmar så måste de också visa att det finns saklig grund för det. Och om man gör det därför att medlemmarna vill ha kollektivavtal så tycker jag inte det är en rimlig förklaring, säger Patrik Åsell.

Vad gör ni om arbetsgivaren ändå lägger ner verksamheten?

- Då är en möjlighet att driva det här till tingsrätten.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Första klubb på gång på Sats

  Snart kommer den första Unionenklubben i den privatägda gymbranschen att bildas. Det vågar André Salazar på Unionen slå fast sedan han varit på det första medlemsmötet på Sats huvudkontor.

 • Läs även...

  Nytt kollektivavtal för gymanställda

  Nu träder det nya avtalet för Unionens gymanställda medlemmar i kraft. Och det är efterlängtat ­- Kollega har tidigare avslöjat de usla arbetsvillkor som ofta gäller i branschen.

 • Läs även...

  Företag gillar svenska modellen

  De flesta jobbar på företag med kollektivavtal. Än så länge. Om det ska förbli så måste avtalen göras än mer attraktiva för arbetsgivarna menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Men det är ett feltänk, menar Unionens ordförande Martin Linder.

 • Läs även...

  Unionen stämmer färre

  Nya regler, högkonjunktur och avtalsrörelse kan vara orsaken till att färre företag stäms av Unionen i år.

 • Läs även...

  Gymanställda får fackliga muskler

  Efter åratal utan inflytande får nu Unionens medlemmar i gymbranschen möjlighet att påverka sin situation. Detta sedan Unionen och Sacoförbundet SRAT har tecknat kollektivavtal med Almega.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.