Förhandling om nedläggning av callcentret inleds på onsdag

Publicerad 23 april 2013, kl 15:35

I en månad har nu personalen strejkat för att få till ett kollektivavtal. I morgon inleds förhandlingen om en nedläggning.
- Jag hoppas arbetsgivaren har tagit sitt förnuft till fånga nu och tecknar ett avtal eftersom de har allt att vinna på det, säger ombudsmannen Patrik Åsell.

Han kommer att delta i förhandlingen tillsammans med en annan ombudsman från Unionen. Den kommer att ske på ett advokatkontor på Östermalm i Stockholm, inte långt från Hamngatan, där callcentrets ägare Peak Partners har sitt huvudkontor.

Sedan de anställda, som tjänar 85 kronor i timmen och saknar försäkringar, pensionsavsättningar och ob-tillägg, strejkat för att få bättre villkor med hjälp av kollektivavtal meddelade arbetsgivaren för en dryg vecka sedan att man vill ha en förhandling med facket om en nedläggning av verksamheten.

Nu hoppas alltså Patrik Åsell att arbetsgivaren har kommit på andra tankar och vill teckna ett kollektivavtal.

- De har ju allt att vinna på det, eftersom det finns så mycket kompetens i företaget. Det här är ett företag som haft en stor personalomsättning medan de som strejkar ju är fantastiska människor som har visat ett enormt engagemang för att de vill vara kvar i företaget, fast med schysta villkor. Och det hoppas jag företaget ska se också.

Vad händer om arbetsgivaren ändå vill lägga ner?
- Då ska arbetsgivaren visa varför de ska göra det. Om de vill säga upp våra anställda medlemmar så måste de också visa att det finns saklig grund för det. Och om man gör det därför att medlemmarna vill ha kollektivavtal så tycker jag inte det är en rimlig förklaring, säger Patrik Åsell.

Vad gör ni om arbetsgivaren ändå lägger ner verksamheten?

- Då är en möjlighet att driva det här till tingsrätten.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Partierna om: Framtidens arbetsliv

  Hur kan fler och bättre jobb skapas när arbetstillfällen försvinner på grund av digitaliseringen och automatiseringen?

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Partierna om: Kompetens­utveckling

  Hur kan ni underlätta för yrkesverksamma att omskola sig och byta bana under arbetslivet?

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Anders Ygeman: Lyssna på de anställda

  Under coronakrisen har arbetslivet tagit ett större digitalt kliv än på ett helt decennium. Det finns dock flera utmaningar. Kollega har mött digitaliseringsministern som ger sin bild av vad som behöver hända.

 • Läs även...

  Lägre lön för inhyrd personal under krisen

  En bemanningsanställd riskerar att få lägre korttidslön än andra anställda. Nu försöker Unionen få Tillväxtverket att ändra tillämpningen av lagen.

 • Läs även...

  Tuffa tider för många konsulter

  Konsulter får ofta ta smällen när krisen kommer. Under coronapandemin har tusentals konsulter varslats och tiotusentals permitterats. Värst är läget inom den tunga fordonsindustrin.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.