Annons
Annons
 • På måndag återupptar Unionen och Almega sina förhandlingar. Foto: Roger Vikström / TT

Förhandlingar med Almega återupptas

Publicerad 1 april 2016, kl 16:16

Det blir ingen konflikt med tjänsteföretagens organisation Almega – i alla fall inte på måndag. Då återupptas i stället förhandlingarna på branschnivå. Efter att industrin på torsdagen kommit överens bedömer Unionen möjligheterna att komma överens med Almega som större än tidigare.

I veckan talades det om att ett konfliktvarsel mot Almega skulle kunna vara ett faktum redan efter helgen.

Men efter att parterna inom industrin kommit överens på torsdagskvällen har läget förändrats. Nästa vecka har förhandlingar på branschnivå med fyra olika Almegaförbund bokats in.

- Vår tanke är att nu när det finns ett märke, en nivå för löneökningarna, och en fortsatt utbyggnad om flexpensionen så finns alla förutsättningar att träffa avtal om parterna vill, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef.

Det stora tvisteämnet med Almega har varit den så kallade flexpensionen och hur avsättningen till den ska ske. Frågan är om det problemet är ur världen i och med att man nu enats om ett märke.

- Nej, det vet vi inte. Hur Almega ställer sig visar sig först nästa vecka. Men vår utgångspunkt har varit att det inte går att träffa ett avtal om det inte finns något märke.

Fyra av Unionens avtal med Almega löpte ut i går. På de områdena är det fritt fram för endera parten att varsla om konflikt. I sådant fall utlöses konflikten sju arbetsdagar efter att varslet har lagts.

- Kan vi fortfarande inte komma överens om att införa flexpension då måste vi ta till de åtgärder som vi planerat och förberett oss för under lång tid, säger Niklas Hjert

Almegas vd Anna-Karin Hatt välkomnar fackets vilja att förhandla. Enligt henne finns det ”fler vägar att pröva”.

- Vi vill lösa frågan vid förhandlingsbordet och hitta en lösning som fungerar för tjänsteföretagen. Oavsett om det är på avtalsnivå eller en gemensam lösning för hela Almega är vi beredda på att förhandla.

Däremot befarar hon att det kan bli spretigt om man från fackets sida väljer att göra upp branschvis.

- Väljer de att gå på branschnivå kommer det för Unionens del att bli 22 olika förhandlingar. Då blir det lösningar som passar de olika branscherna och som kan se olika ut. Almegas tanke var att få en gemensam lösning för hela tjänstesektorn.

Enligt Anna-Karin Hatt var det facken som tidigare valde att avbryta de förhandlingar som fördes på toppnivå mellan Almegas respektive fackens ledningar.

- Nu har mycket tid gått. Vill de lösa frågan på riktigt, skulle jag välkomna att vi satte oss ned så snart som möjligt. Kanske redan i dag eller i helgen. Om man vill få fram en lösning som är gemensam för hela tjänstesektorn måste man förhandla på den högsta nivån. Annars väljer man att ta det avtalsvis. Då får man se hur det blir. Det kan bli olika lösningar, på vissa avtalsområden kanske det inte blir någon lösning alls.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Så påverkar pandemin din lön

  I år får löntagarna räkna med mindre pengar i plånboken. Men på lite längre sikt återhämtar sig ökningstakten – trots pandemins härjningar. Den bedömningen gör två experter som Kollega pratat med.

 • Läs även...

  Industriarbetsgivarna: 2020 ett förlorat år

  Utrymmet för löneökningar i den kommande avtalsrörelsen är ytterst begränsat. Det anser Industriarbetsgivarna enligt vilka den svenska industrin befinner sig i en djup lågkonjunktur som det kommer att ta flera år att återhämta sig ifrån.

 • Läs även...

  Tysklands största fack vill ha fyradagarsvecka

  Det tyska fackförbundet IG Metall vill korta arbetsveckan till fyra dagar. Syftet är att rädda jobb som försvinner när arbetsuppgifter automatiseras. Även i Sverige kan kortare arbetstid bli en het fråga i årets avtalsrörelse.