Annons
Annons

Förhandlingar om nytt omställningsavtal lever

Publicerad 6 februari 2014, kl 14:35

Något nytt omställningsavtal blev det inte av i förfjol och inte heller i fjol. Men fortfarande lever hoppet. I förra veckan träffades fack, arbetsgivare och företrädare för regeringen.

Före jul beslutade fack och arbetsgivare att skjuta upp förhandlingarna om det nya omställningsavtalet.

- Det är ungefär samma läge nu, vi står en bit ifrån varandra, säger Niklas Hjert, som leder PTK:s förhandlingschefsgrupp.

Men i förra veckan träffade parterna finansminister Anders Borg och arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson. Från PTK kom Niklas Hjert tillsammans med ordförande Cecilia Fahlberg.

- Ministrarna signalerade angelägenheten och sin vilja att bidra med det de kan, säger Niklas Hjert.

Tidigare har det framkommit att det finns en splittring inom PTK. Bland annat har Saco-företrädare sagt nej till stora förändringar i turordningen.

- Jag kan bara förhålla mig till de beslut som fattats inom PTK.  PTK-styrelsen tog ställning för vad vi skulle uppnå och vad vi var beredda att acceptera för förändringar i turordningsreglerna.

Problemet ligger i stället i att komma överens med arbetsgivarsidan, som vill ha mer långtgående förändringar i turordningsreglerna än PTK är villiga att gå med på. Men trots att förhandlingarna kärvar hoppas Niklas Hjert fortfarande på framgång.

- Vi har inte kastat in handduken, det här är oerhört angelägna och viktiga frågor.
 

Fakta omställningsavtalet:

Över 32 000 företag med sammanlagt 850 000 privatanställda tjänstemän är anslutna till trygghetsrådet TRR. Det innebär att tjänstemännen omfattas av ett omställningsavtal som ger dem rätt till stöd och i vissa fall ersättning om de blir av med jobbet på grund av arbetsbrist.

Avtalet gäller även dem som inte är medlemmar i facket.

Det här vill facket och arbetsgivarna:

PTK och Svenskt Näringsliv förhandlar just nu om ett "utvecklat" omställningsavtal. Båda parter vill ha vissa förändringar:

Facket vill få till ett system för kompetensutveckling och att visstidsanställda och personer som sägs upp på grund av ohälsa omfattas av omställningsavtalet, något de inte gör i dag.

Arbetsgivarsidan vill se ändringar i turordningsreglerna och öka möjligheten att ha kvar anställda med speciell kompetens som anses nödvändig för verksamheten.

(Källa: PTK, TRR och Unionen)

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  De mobbades röst

  Kollegas reportage om mobbning i arbetslivet har väckt många reaktioner. Här är några läsares erfarenheter.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Fortsatt facklig strid på säkerhetsföretag

  Är de anställda på ett larmföretag tjänstemän eller arbetare? Frågan vållar strid mellan Unionen och Elektrikerförbundet och ändras inte av att Elektrikerförbundet nu tecknat kollektivavtal med det säkerhetsföretag där Unionen har avtal.

 • Läs även...

  Anna fick hjälp att gå vidare i arbetslivet

  Även den som är visstidsanställd kan ha rätt till personlig hjälp att gå vidare i arbetslivet, vilket många tycks missa. Anna Malm Christensen är glad att hon inte gjorde det.

 • Läs även...

  Unionen och TCO: ”Värna partsmodellen och kollektivavtalen”

  Den 26 maj är det val till Europaparlamentet i Sverige. Då är det dags att välja de 21 ledamöter som ska representera Sverige i parlamentet under nästa mandatperiod. Både Unionen och TCO vill att de svenska parlamentarikerna ska driva frågor om stärkta fackliga rättigheter.