Annons

Förkylningsvirusets tid är här nu

Publicerad 21 oktober 2009, kl 10:11

Höst och regn gör att vi är inomhus mera och det brukar ge förkylningsvirus en chans att förökas fortare.

Sunda vanor och att ge kroppen en chans att vila ut ordentligt är en bra grund. Men även när förkylningen väl är ett faktum finns det mycket att göra.
I förra numret av Kollega efterfrågade vi era förkylningstips och vi fick massor av bra råd. Dag Lihuvudh, Krokom, Mia Bergfalk, Göteborg och Thomas Lidoff, Skövde vinner köksprylarna i Åsas mat. Stort grattis! 

Här är ett urval av era förkylningstips.

Vitlök och pepparkorn
I förkylningstider tar jag vitlöksklyftor och pepparkorn och mixar. Löser upp detta i ett glas grönt hett te - smakar vedervärdigt men gör susen, som belöning tar man därefter en lite whisky - gör susen.
//Thomas Lindoff

Ingefärsté
6 dl vatten
6 tunna skivor färsk ingefära.

Koka upp och låt sjuda ungefär 15min.
Tillsätt sedan saften av ¼ citron och 1msk flytande honung.  Rör om och låt stå och dra några minuter. Ta bort skivorna av ingefära. Häll upp, drick och njut av den inombords värmen.
//Dag Lihuvudh

Honungsmacka
Bred honung på en brödskiva, finhacka vitlök och strö över. Funkar bra som extra boost och lindring i förkylningstider!
//Mia Bergfalk

Vitlöks bruschetta
En bit rostad bagett penslas med olja och där jag river i 2 vitlöksklyftor. På det läggs finhackade rumsvarma tomater, gratinera med mozzarella i 220 grader i 5 minuter.

"Genom att äta en liten vitlöks- bruschetta,

kommer jag med bacillerna tillrätta.

Och utan för mycket besvär gör detta,

att både jag och maken blir mätta."
//Ann  Andersson

Vitlök och bordsfläkt
I förkylningstider dukar jag redan på morgonen upp 3 st vitlökstabletter (eller vitlökskapslar) till min hustru och till mig, för att sedan "avnjutas" en i taget under dagens lopp! Har hjälpt flera gånger då man har "satt in stöten" på ett tidigt stadium!  C-vitaminer är inte heller så pjåkigt; särskilt i den form som går under namnet FRUKT...! Vid sveda i halsen kan man pillra i sig Echinacea-pastiller och vid hosta är Kan Jang inte helt fel!

Om du har en arbetskamrat som sitter nära dig och hostar envetet, så har jag ett alldeles färskt tips. Tag med en bordsfläkt till jobbet och rikta den mot arbetskompisen, så kanske inte virusmolnen orkar fram till dig!
//Göran Nyhman

Fotbad
Jag äter turkisk yoghurt med honung. Sedan äter jag mycket med vitlök och apelsiner.

Känner jag mig förkyld, häller jag upp ett riktigt varmt fotbad med mycket salt i. Då försvinner förkylningen.
//Siv

Ingefärsté som får stå och dra
Jag dricker ca 1 dl ingefärste (hackad färsk ingefära + hett vatten), varje morgon, året runt. Skall drickas före lunch. Tillagas varje morgon (står och drar) till nästa morgon, då jag värmer det i mikron.

Detta har jag lärt mig av en vän från Kina.

//Lena Andersson

Öl och smör
Ljummen lättöl (33 cl) med smält smör i (ca. 20 g)
//Joakim

Vietnamesisk kur
Vid en av mina resor till Vietnam blev jag förkyld och detta ganska så rejält. Jag blev då rekommenderad en kur bestående av ingefära, vitlök och honung. Kuren hjälpte mig då och har även fortsatt att hjälpa.

En bit finriven ingefära
Tre pressade vitlöksklyftor
Honung efter smak

Blanda allt i en kopp och ta en tesked direkt av blandningen då du känner de första förkylnings symptomen.
Bo-Lennart

Vitlöksröra med fetaost

 • 1 dl fetaost
 • 1 dl keso
 • Vitlök
 • 1 msk färskfryst basilika
 • Salt, peppar och lite olivolja

Mixa fetaost tillsammans med valfri keso till en slät massa, tillsätt vitlök efter behag, tillsammans med färskfryst basilika, salt, peppar och en skvätt olivolja.

Mixa tills allt blandats. Om man vill ha en lite tunnare dipp kan man blanda i ett par msk naturell yoghurt. Den här röran kan göras både med lite högre fetthalt eller som ett smalare alternativ, bara att välja rätt fetaost och keso.

Alla sorters grönsaker passar gott till, men min favorit är morotsstavar och blomkål. Vitlöksröran passar även utmärkt till stekt eller grillat kött.
//Annelie Ydemar

1800-tals recept
När jag tror att jag håller på att bli sjuk blandar jag till tant Karins (född 1918) chockblandning, som hon i sin tur fått från sin mamma (född på 1800-talet):

 • 1 halv pressad citron
 • 1 msk flytande honung
 • 2 pressade vitlöksklyftor
 • ljummet vatten så honungen löses upp

Det är jätteäckligt första gången men det hjälper, i alla fall de gånger man tar drinken i tid, alltså innan förkylningen bryter ut. Det gäller att lära känna sin kropp och att kunna tyda tecknen på annalkande förkylning.
//Helena Riihiaho

Vinbärsbomber
Kör rensade rödvinbär genom passertillsatsen i hushållsassistenten.

Tillsätt 15 procent socker och frys ner i halva portionsbitar, ca 1  dl.

När du sedan känner dig hängig eller i förebyggande syfte tar du fram en förpackning, tinar i rumstemperatur och späder med hälften vatten. Drick och njut!
//Maria Andersson

Lediga jobb
 • Läs även...

  Två i veckan dör av mobbning

  Utfryst, ignorerad, trakasserad. Varje dag utsätts 100 000 människor för mobbning på sina arbetsplatser. Den grymma behandlingen ger mardrömmar, stress och depressioner – och leder i värsta fall till självmord.

 • Läs även...

  Vattenfall: 1 500 heltidstjänster ska bort

  Vattenfall behöver spara. Inom två år planerar bolaget att minska antalet anställda och konsulter med 1 500 heltidstjänster, varav 600 i Sverige.

 • Läs även...

  Psykisk ohälsa vanligaste orsaken till sjukskrivning

  Den vanligaste orsaken till sjukskrivning bland privatanställda tjänstemän är psykisk ohälsa.
  Och många unga stressar så mycket att deras hälsa är i fara.
  – Det är alarmerande när unga som befinner sig i början av sitt yrkesliv riskerar att bli sjuka av jobbet. Arbetsgivarna måste ta situationen på allvar, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Unga vuxna lockas till arbete

  De som varken arbetar eller studerar, men gärna spelar datorspel, är målgruppen för ett nytt projekt vid högskolan i Skövde. Genom att utnyttja samma mekanismer som när man gör spel, ska ungdomarna lockas till studier och jobb.

 • Läs även...

  Barnbarn påverkar pensionsåldern

  Ju fler barnbarn du har och ju äldre de är desto större är chansen att du går i pension tidigt, visar en ny studie från Stockholms universitet. Däremot är det ingen skillnad om du är morfar, mormor, farfar eller farmor.

 • Läs även...

  Vi dricker inte kaffe för att det är gott

  Nej, det är inte alls smaken på kaffe som gör att du dricker – det är koffeinet. Eller alkoholruset när det handlar om starkare drycker. Det visar forskare vid Northwestern University i USA.

 • Läs även...

  De heter det de gör

  Båtbyggaren och ensamseglaren Sven Yrvind ville ha ett efternamn som passade honom – och det han gör. Han är inte ensam om att ha ett namn som hör ihop med jobbet, men för de flesta är det en tillfällighet.

 • Läs även...

  Mot alla odds: Från heroinist till verksamhetschef

  Om man befinner sig så djupt ner i träsket att man ligger på en toalett och injicerar heroin. Vad är då oddsen för att komma tillbaka till ett liv med fast jobb och familj? Sara Woldu är beviset för att allt är möjligt.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.