Annons
Annons

Förkylningsvirusets tid är här nu

Publicerad 21 oktober 2009, kl 10:11

Höst och regn gör att vi är inomhus mera och det brukar ge förkylningsvirus en chans att förökas fortare.

Sunda vanor och att ge kroppen en chans att vila ut ordentligt är en bra grund. Men även när förkylningen väl är ett faktum finns det mycket att göra.
I förra numret av Kollega efterfrågade vi era förkylningstips och vi fick massor av bra råd. Dag Lihuvudh, Krokom, Mia Bergfalk, Göteborg och Thomas Lidoff, Skövde vinner köksprylarna i Åsas mat. Stort grattis! 

Här är ett urval av era förkylningstips.

Vitlök och pepparkorn
I förkylningstider tar jag vitlöksklyftor och pepparkorn och mixar. Löser upp detta i ett glas grönt hett te - smakar vedervärdigt men gör susen, som belöning tar man därefter en lite whisky - gör susen.
//Thomas Lindoff

Ingefärsté
6 dl vatten
6 tunna skivor färsk ingefära.

Koka upp och låt sjuda ungefär 15min.
Tillsätt sedan saften av ¼ citron och 1msk flytande honung.  Rör om och låt stå och dra några minuter. Ta bort skivorna av ingefära. Häll upp, drick och njut av den inombords värmen.
//Dag Lihuvudh

Honungsmacka
Bred honung på en brödskiva, finhacka vitlök och strö över. Funkar bra som extra boost och lindring i förkylningstider!
//Mia Bergfalk

Vitlöks bruschetta
En bit rostad bagett penslas med olja och där jag river i 2 vitlöksklyftor. På det läggs finhackade rumsvarma tomater, gratinera med mozzarella i 220 grader i 5 minuter.

"Genom att äta en liten vitlöks- bruschetta,

kommer jag med bacillerna tillrätta.

Och utan för mycket besvär gör detta,

att både jag och maken blir mätta."
//Ann  Andersson

Vitlök och bordsfläkt
I förkylningstider dukar jag redan på morgonen upp 3 st vitlökstabletter (eller vitlökskapslar) till min hustru och till mig, för att sedan "avnjutas" en i taget under dagens lopp! Har hjälpt flera gånger då man har "satt in stöten" på ett tidigt stadium!  C-vitaminer är inte heller så pjåkigt; särskilt i den form som går under namnet FRUKT...! Vid sveda i halsen kan man pillra i sig Echinacea-pastiller och vid hosta är Kan Jang inte helt fel!

Om du har en arbetskamrat som sitter nära dig och hostar envetet, så har jag ett alldeles färskt tips. Tag med en bordsfläkt till jobbet och rikta den mot arbetskompisen, så kanske inte virusmolnen orkar fram till dig!
//Göran Nyhman

Fotbad
Jag äter turkisk yoghurt med honung. Sedan äter jag mycket med vitlök och apelsiner.

Känner jag mig förkyld, häller jag upp ett riktigt varmt fotbad med mycket salt i. Då försvinner förkylningen.
//Siv

Ingefärsté som får stå och dra
Jag dricker ca 1 dl ingefärste (hackad färsk ingefära + hett vatten), varje morgon, året runt. Skall drickas före lunch. Tillagas varje morgon (står och drar) till nästa morgon, då jag värmer det i mikron.

Detta har jag lärt mig av en vän från Kina.

//Lena Andersson

Öl och smör
Ljummen lättöl (33 cl) med smält smör i (ca. 20 g)
//Joakim

Vietnamesisk kur
Vid en av mina resor till Vietnam blev jag förkyld och detta ganska så rejält. Jag blev då rekommenderad en kur bestående av ingefära, vitlök och honung. Kuren hjälpte mig då och har även fortsatt att hjälpa.

En bit finriven ingefära
Tre pressade vitlöksklyftor
Honung efter smak

Blanda allt i en kopp och ta en tesked direkt av blandningen då du känner de första förkylnings symptomen.
Bo-Lennart

Vitlöksröra med fetaost

 • 1 dl fetaost
 • 1 dl keso
 • Vitlök
 • 1 msk färskfryst basilika
 • Salt, peppar och lite olivolja

Mixa fetaost tillsammans med valfri keso till en slät massa, tillsätt vitlök efter behag, tillsammans med färskfryst basilika, salt, peppar och en skvätt olivolja.

Mixa tills allt blandats. Om man vill ha en lite tunnare dipp kan man blanda i ett par msk naturell yoghurt. Den här röran kan göras både med lite högre fetthalt eller som ett smalare alternativ, bara att välja rätt fetaost och keso.

Alla sorters grönsaker passar gott till, men min favorit är morotsstavar och blomkål. Vitlöksröran passar även utmärkt till stekt eller grillat kött.
//Annelie Ydemar

1800-tals recept
När jag tror att jag håller på att bli sjuk blandar jag till tant Karins (född 1918) chockblandning, som hon i sin tur fått från sin mamma (född på 1800-talet):

 • 1 halv pressad citron
 • 1 msk flytande honung
 • 2 pressade vitlöksklyftor
 • ljummet vatten så honungen löses upp

Det är jätteäckligt första gången men det hjälper, i alla fall de gånger man tar drinken i tid, alltså innan förkylningen bryter ut. Det gäller att lära känna sin kropp och att kunna tyda tecknen på annalkande förkylning.
//Helena Riihiaho

Vinbärsbomber
Kör rensade rödvinbär genom passertillsatsen i hushållsassistenten.

Tillsätt 15 procent socker och frys ner i halva portionsbitar, ca 1  dl.

När du sedan känner dig hängig eller i förebyggande syfte tar du fram en förpackning, tinar i rumstemperatur och späder med hälften vatten. Drick och njut!
//Maria Andersson

Lediga jobb
 • Läs även...

  Svenskar kvar på Volvo i Kina

  Efter Coronavirusets utbrott har flera svenska företag infört resestopp till Kina och satt anställda i karantän. Men en del personal löper fortfarande risk att bli sjuka eftersom de fortsätter jobba i Kina. Däribland ett hundratal på Volvo Cars.

 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  "Jag hoppas att fler vågar säga ifrån"

  Oavsett om det är på jobbet eller en manifestation med tusentals människor – Unionenmedlemmen Murphy Alex säger ifrån om han ser något som inte känns rätt. Ett budskap han nu hoppas ska sprida sig.

 • Läs även...

  Många tar bilen till jobbet av gammal vana

  De flesta som jobbpendlar med bil väljer bilen av gammal vana. Därför bör man fokusera på psykologiska faktorer om man vill få folk att byta transportmedel. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

 • Läs även...

  Kollega får ny chefredaktör

  Helena Ingvarsdotter blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Kollega och Chef & Karriär. Hon har lång erfarenhet från fackförbundspress och kommer närmast från Lärarförbundet där hon var chefredaktör för flera tidningar.