Annons
Annons

Förlorarna är de sjuka och arbetslösa

Publicerad 28 september 2015, kl 14:28

På sociologikurser får man lära sig att sociologer forskar om samhället. I diktaturer förbjuds sådan forskning och genomlysning - det får bara finnas en SANNING i diktaturer - regimens sanning. Fredrik Reinfeldts Allians la ner Arbetslivsinstitutet när de kom till makten och avskaffade på nolltid Göran Perssons arbetsmarknadsåtgärd som gick under namnet plusjobb. Flera hundra forskare, bl a sociologer blev av med sina tjänster och skingrades till olika universitet.

Generaldirektören på arbetslivsinstitutet är numera placerad på Arbetsförmedlingen vilket är raka motsatsen ämnesmässigt - från öppenhet och genomlysning till sluten och kontrollerande organisation. Jag är varken journalist eller forskare så detta är bara mina egna personliga antaganden. Det genialiska är att Fredrik Reinfeldt även såg till att de som hade jobb fick mer i plånboken, jobbskatteavdrag, rot och rut. Förlorarna är de sjuka och de som blev av med jobbet, för denna massa, tiotusentals personer väntade ett system av kränkningar som gick under positiva företecken "jobb och utvecklingsgaranti".

Detta system lever fortfarande kvar. Sossarna har ännu inte lyckats råda bot på det mer än att deltagarna nyligen får några kronor extra i plånboken. Grundersättningen är numera 360 kronor per dag men det kravet är att du deltar i arbetsmarknadsåtgärder t ex går till en anordnare och sitter av tiden varje vardag från kl 8-17. Detta gäller de som har några år eller månader kvar till pension, de som är sjuka och funktionsnedsatta men inte får något stöd från sina läkare.

Det är svårt att få erkännande från läkare och hjälp till rehabilitering i Sverige idag, svårare än någonsin. Det har fuskats för mycket på den fronten anser en del. Politikerna anser att sjukskrivningar ökar alarmerande fort men det hjälper väl inte att att klassa om de sjuka som långtidsarbetslösa placerade hos en Fas 3 anordnare.  Placering hos en Fas 3 anordnare liknar mer ett fängelse än ett riktigt jobb, här finns erfarna och utbildade människor, en del med universitetskurser i bagaget, nu sorterar de inlämnade saker på en loppis eller hjälper till med det administrativa i en förening eller bara sitter av tiden...utan lön, utan semesterrätt, utan motionsbidrag, utan hälsokontroller.

Tack Alliansen som skapade detta förnedrande system och tack Socialdemokrater och vänster som ännu inte lyckats göra något åt förnedringssystemet.

//Loriana

 • Läs även...

  Inga ändrade regler för inkomstförsäkring

  Kravet på hur länge man ska ha varit med i a-kassan för att få ersättning sänks tillfälligt till tre månader. Men för att få del av Unionens inkomstförsäkring måste du fortfarande ha varit medlem i både förbundet och a-kassan i tolv månader. Däremot slipper du karensen.

 • Läs även...

  SCB skriver ned siffror på arbetslöshet

  Pressade arbetsvillkor ledde till att Evry rapporterade felaktiga siffror på arbetslöshet till Statistiska Centralbyrån. Nu har SCB reviderat siffrorna som var överdrivna.

 • Läs även...

  9 av 10 förlorare utan facket

  Större inkomstklyftor och mindre pengar för alla utom de absolut rikaste. Så skulle Sverige se ut utan facket, enligt en rapport från Futurion. Om arbetslösheten skulle vara större eller inte, rådde det dock delade meningar om i den debatt som hölls när rapporten presenterades.