Annons
Annons
 • Många säljare är beroende av bil i sitt jobb. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Förmånsbil blir oförmånlig – kan drabba säljare

Publicerad 22 september 2020, kl 14:48

Från och med sommaren 2021 kommer förmånsbilar att bli dyrare. Det föreslår regeringen i sin höstbudget. Förslaget riskerar att slå mot resande försäljare.

Regeringen kommer under hösten att presentera ett förslag där värdet av bilförmånen justeras. Planen är att en förmånsbil ska spegla en ungefärlig kostnad av en privatägd bil. Man kommer dock inte att ändra prisnedsättningen för miljöbilar.

Läs mer: Restid ska ses som arbetstid

– Om subventionen på förmånsbilar försvinner nästa år påverkar det mest de resande säljare som har planerat att byta till en ny förmånsbil efter den 1 juli 2021. De har god tid på sig att planera för om de ska ha en bil som ägs av arbetsgivaren i tjänsten och som endast används i tjänsten och en annan bil privat, eller om de ska skaffa en billigare bil som förmånsbil. Det går även att förhandla om andra skattefria förmåner i stället för förmånsbil, säger Gunilla Krieg, central ombudsman på Unionen.  

Läs mer: Här är de 6 bästa förmånerna

Det råder dock en gråzon för vad som räknas som tjänstebil eller förmånsbil och beror egentligen på hur mycket du använder den. En tjänstebil som arbetsgivaren låter dig använda för privat bruk får rulla i ”rimlig omfattning” utan att den ska beskattas som en förmån. Med det menas högst tio tillfällen per år och en sammanlagd körsträcka på 100 mil.

Slipp förmånsbeskattning

 • För att slippa att riskera förmånsbeskattning är det bra att du kan visa hur mycket du har kört i tjänsten och i vilken utsträckning du använt bilen för privata resor. Fyll i en detaljerad och noggrann körjournal, som visar hur bilen har använts.
 • Det är alltid du som förare som ansvarar för att körjournalen är rätt ifylld. I lagen finns inget krav på körjournal, men utan en korrekt ifylld journal riskerar du att förmånsbeskattas. Tänk på att resor till och från arbetet normalt räknas som privata resor.
Unionen
Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots pandemin – säljare tvingas åka på konferens

  Marcus bor i en del av landet som är värst drabbad av corona. Ändå har chefen bestämt att han och de andra säljarna ska på konferens, med middag och övernattning, med ett annat företag i veckan.

 • Läs även...

  "Säljjobbet kan vara värre än arbetslöshet"

  Trots att det är en myndighet som publicerar jobbannonserna på Arbetsförmedlingens Platsbank finns ingen garanti för att det är schysta jobb. En del säljjobb kan till och med vara värre än att vara arbetslös, enligt Unionens ombudsman. Här är varningssignalerna att se upp med.

 • Läs även...

  Företag får stöd för kompetensutveckling

  Arbetsgivare som får stöd vid korttidsarbete ska också få ersättning för att kompetensutveckla anställda under arbetsbefriad tid. Det föreslår regeringen i sin höstbudget. Bra men för sent, anser Unionen.

 • Läs även...

  Många jobbar på fritiden

  Många tjänstemän är tillgängliga för jobbet även på fritiden. Det kan orsaka stress och psykisk ohälsa. Men det finns lösningar för att sätta gränser: På Volkswagen stänger arbetsgivaren av de anställdas mobiler.

 • Läs även...

  Spelföretaget Zoink fick avtal efter fem år

  Kollektivavtal är sällsynt i dataspelsbranschen. Ett undantag är Zoink i Göteborg som lyckats få avtal – efter fem års kamp. Den nybildade klubben hoppas nu att fler ska följa efter.

 • Läs även...

  Rädsla för missbruk om las-utredning blir lag

  Gör man rätt från början är det inte alls svårt att säga upp folk i Sverige. Det menar ombudsmannen Jan Hed, som är besviken över att las-förhandlingarna havererade och orolig att undantagsregeln i las-utredningen kommer att missbrukas.