Annons

Försäkringskassan JO-anmäls

Publicerad 28 oktober 2011, kl 14:06

LO-TCO Rättsskydd anmäler Försäkringskassan till Justitieombudsmannen.
- Vi kan inte ha en myndighet som tolkar och tillämpar lagstiftningen på olika sätt, säger Claes Jansson på LO-TCO Rättsskydd.

Stadigvarande nedsatt arbetsförmåga ska inte tolkas som livslångt för att få sjukersättning. Det slog Högsta förvaltningsdomstolen fast i en dom i förra veckan.  Försäkringskassan hävdar att det är så man alltid tolkat reglerna, och att den vägledande domen endast är ett bevis att deras beslut hittills varit korrekta. LO-TCO Rättskydd är av en annan uppfattning och har nu anmält kassan till Justitieombudsmannen, JO.

- Vi har fortfarande pågående ärenden hos Försäkringskassan där man ställer de här kraven. Säger man att domarna stödjer deras tolkning har ledningen ingen kontroll över hur reglerna tillämpas av myndighetens tjänstemän, säger Claes Jansson, på LO-TCO Rättsskydd.

Rättsskyddet nu har bifogat ett antal ärenden till JO, där man pekar på att handläggarna dragit ett likhetstecken mellan stadigvarande och livslångt, något som i längden bidragit till att personer som borde få sjukersättning blivit utan. JO ska som oberoende instans utreda frågan.

- Vi ser så pass många allvarliga frågetecken kring rättsäkerheten i tillämpningen av socialförsäkringslagstiftningen att vi anser att det är bäst att anmäla. Det är anmärkningsvärt att Försäkringskassan inte står för sitt sätt att arbeta.

  Lediga jobb
  • Läs även...

   27 000 nekades ersättning

   Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

  • Läs även...

   Det lönar sig att höja rösten

   Unionen förhandlar och ger råd åt tusentals medlemmar varje år. De flesta är nöjda med stödet de får. Men skulle du vara missnöjd finns det mer hjälp att få.

  • Läs även...

   Får chefen läsa min mejl?

   Det har blivit allt lättare för arbetsgivare att övervaka sina anställda på olika sätt, men var går gränsen för vad man får göra? Den frågan försökte en panel arbetsmarknadsexperter bena ut på TCO-seminariet Får man läsa personalens mejl?

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.