Annons
Annons

Försäkringskassans krav: Betala en halv miljon

Publicerad 22 maj 2012, kl 10:34

De senaste åren har personer med livränta krävts på miljontals kronor. En av dem är Per-Olof Holmberg som fick ett återbetalningskrav på över 500 000 kronor.
- Jag blev såklart chockad eftersom jag inte fått några indikationer på att jag gjort fel.

I slutet av 1980-talet fick Per-Olof Holmberg problem med sina knän i jobbet som målare. Han utbildade sig till säljare och fick mellanskillnadslivränta av Försäkringskassan till följd av sin arbetsskada. Lönen steg år efter år, men när Per- Olof Holmberg ringde till Försäkringskassan och frågade om han skulle rapportera in några förändringar fick han beskedet att kassan kontrollerade det själv.

- Jag levde i den tron och förlitade mig på att de hade koll. Innan 2003 saknades dessutom bestämmelser om att en försäkrad som får livränta är skyldig att anmäla om arbetsförmågan har förbättrats eller förhållandena i övrigt har ändras. När de nya reglerna infördes kom ingen information om det.
Åren gick och Per-Olof Holmberg hörde inget från Försäkringskassan. Förrän 2009, då ett återbetalningskrav på över en halv miljon kronor damp ned i brevlådan.

- Det är väldigt mycket pengar. Jag kontaktade Unionen, beviljades rättshjälp och vi överklagade beslutet till förvaltningsrätten.
Förvaltningsrätten skrev ned Per-Olof Holmbergs skuld till drygt 350 000 kronor, då han vid flera tillfällen rapporterat in en förändrad inkomst till Försäkringskassan, men inte till avdelningen som sköter livräntor. Unionen har nu överklagat domen till kammarrätten.
- Anledningen till att vi inte är nöjda med domen är att vi menar att Per-Olof Holmberg inte kan ha förstått att han fått felaktig ersättning för tid före år 2003 och inte heller för tid därefter då han faktiskt har lämnat inkomstuppgifter till Försäkringskassan. Om Försäkringskassan hade tagit till sig inkomstuppgifterna hade myndigheten kunnat stoppa utbetalningarna. Vid dessa förhållanden är det inte rimligt att han ska bära bördan för den nu i efterhand konstaterade felaktiga utbetalningen, säger Erika Ejderhamn Roupé, förbundsjurist och Per-Olof Holmbergs ombud.

Försäkringskassan menar dock att Per-Olof Holmberg borde ha förstått att han fått för mycket livränta genom åren, och hänvisar särskilt till ett beslutsbrev på 1990-talet, där det står om reglerna för utbetalning.
Sedan 2009 är det många som fått motta ett återbetalningskrav och kritiken mot kassan har växt. Man har därför tagit fram ett förslag om mildare regler. För några veckor sedan införde man bland annat lättnader för förtidspensionärer med bostadstillägg.

- Eftersom det är en hel del som missat att rapportera in sin förändrade inkomst så ser vi över vad vi kan göra för att förbättra situationen. Det handlar bland annat om att vi inte ska göra efterkontroller och återkrav i onödan, utan blicka framåt. Det handlar förstås om dem som inte avsiktligt fuskat, säger Bengt Stjärnsten, avdelningschef för nationella försäkringscentra på Försäkringskassans huvudkontor. Ett förslag väntas vara klart inom några veckor.

I väntan på kammarrättens dom betalar Per-Olof Holmberg av sin skuld med 4 000 kronor varje månad. Efter beskedet från Försäkringskassan har han också sett till att skaffa nya rutiner.
- Som tur är har jag alltid sparat alla papper, men nu ser jag även till att få skriftliga svar på alla beslut.

  Lediga jobb
  • Läs även...

   Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

   Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

  • Läs även...

   27 000 nekades ersättning

   Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

  • Läs även...

   Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

   I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.