Annons

Förslag för snabbare arbetsgivarintyg

Publicerad 16 maj 2014, kl 14:09

Sedan många arbetslösa drabbats ekonomiskt till följd av att den förra arbetsgivaren inte uppfyller sin skyldighet att skriva ut ett arbetsgivarintyg kan nu Unionen komma att verka för en lagskärpning. En motion med det förslaget behandlas på Unionens förbundsråd i nästa vecka.

Som Unionens ombudsman Patrik Cassersten tidigare har berättat på kollega.se drabbas många arbetslösa ekonomiskt till följd av att arbetsgivare inte lämnar ut arbetsgivarintyg på begäran, då man måste lämna in ett sådant intyg för att få a-kasseersättning.

Många arbetslösa vänder sig till Unionen för att få hjälp men kan ändå få vänta länge, eller förgäves, på arbetsgivarintyget eftersom en del arbetsgivare trots påtryckningar från förbundets ombudsmän ändå inte uppfyller sin skyldighet enligt ALF, Lagen om arbetslöshetsförsäkring.

Att det är möjligt beror inte minst på att det saknas sanktionsmöjligheter mot de arbetsgivare som inte uppfyllerskyldigheten och Patrik Cassersten har därför efterlyst sådana möjligheter.

Nu går fler inom förbundet på hans linje. I en motion till förbundsråd i nästa vecka föreslår Unionenklubben vid Tallink Silja i Kalix att Unionen ska verka för att arbetsgivare ska bli skyldiga att utfärda ett intyg inom en fastställd tid sedan anställningen upphört.

Motionärerna föreslår att detta både ska lagstadgas i las, Lagen om anställningsskydd, och skrivas i kollektivavtal.

I ett yttrande till motionen går Unionens förbundsstyrelse på samma linje när det gäller att föra in en fastställd tidsfrist i las. Om samma skyldighet också ska skrivas in i kollektivavtal vill man i stället att nästa förbundsråd som hanterar avtalsfrågor tar ställning till.

 

.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Sålde dåligt – blev uppsagd

  Säg upp dig själv. Det kravet ställde företaget till en säljare som de ansåg underpresterade. Nu har Unionen stämt bolaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Fick sparken efter 27 år

  Kan man bli uppsagd för att man har svårt att prata med sina chefer och kollegor? Ja, hävdade bolaget som bekämpar skadedjur. Nej, hävdar Unionen och stämmer företaget på sammanlagt 150 000 kronor.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Blev gravid - förlorade jobbet

  När Unionenmedlemmen berättade att hon var gravid började företaget hon var inhyrd av att plocka bort arbetsuppgifter. En vecka senare blev hon uppsagd. Nu har Unionens stämt hennes arbetsgivare för diskriminering.

 • Läs även...

  Unionen: ”DO borde agera hårdare”

  Det råder allmän amnesti för brott mot diskrimineringslagen, hävdar Lena Svenaeus, tidigare Jämo, som ger Diskrimineringsombudsmannen hård kritik. Även Unionens chefsjurist anser att DO borde vara tuffare.

 • Läs även...

  Få tar ut all a-kassa

  Förra året var det bara 19 000 personer som gjorde slut på sina ersättningsdagar från a-kassan. Det visar ny statistisk från Sveriges a-kassor. Sammanlagt var det 232 000 personer som fick ersättning 2018.

 • Läs även...

  Kollektivavtal minskar utvisningsrisk

  Kompetensutvisningar har gett Sverige dåligt rykte. Atif Javed har ett tips till dem som liksom han sökt sig till Sverige för att arbeta: Välj ett företag med kollektivavtal.

 • Läs även...

  "Politikerna ska hålla sig från arbetsrätten"

  Politikerna bör hålla fingrarna i styr – svensk arbetsmarknadsmodell bygger på att parterna kommer överens. Det anser Martin Linder apropå diskussionerna som blossat upp i samband med regeringsbildningen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.