Annons
Annons
 • Det har varit många turer gällande höstens högskoleprov. Foto: Henrik Montgomery / TT

Först till kvarn får göra högskoleprovet i höst

Publicerad 18 september 2020, kl 14:56

Först ställdes hösten högskoleprov in helt. Sedan backade regeringen lite. Nu skruvar man ytterligare lite på möjligheten att göra provet, så det gäller för högskoleprovnoviser att anmäla sig snabbt.  

Den studiesugne som tänkte passa på att kompetensutveckla sig under sin korttidspermittering eller arbetslöshet, hade inte chans att göra högskoleprovet i våras, eftersom provtillfället ställdes in. Även höstens högskoleprov avbokades på grund av pandemin, samtidigt som giltighetstiden för gamla resultat förlängdes.

Läs mer: Inget högskoleprov i höst - gamla resultat gäller

Men regeringen backade efter protester av omtanke om de som aldrig gjort provet eller hade för gamla resultat. Först tillät man Universitet- och högskolerådet, UHR, att begränsa antalet provdeltagare så att enbart de som saknade giltigt provresultat får skriva provet. Nu kommer ännu en ändring – nu får UHR även fatta beslut om att begränsa antalet provdeltagare ytterligare om det behövs.  Detta för att provet ska kunna genomföras på ett smittskyddssäkert sätt, skriver Utbildningsdepartementet i ett pressmeddelande.

Det går alltså att söka till högskoleprovet i höst om du saknar giltigt resultat och det inte är alltför många andra som söker. Antalet deltagare kommer att begränsas till 27 600, vilket är drygt hälften av antalet som sökte till provet förra hösten. Varje provsamordnare kommer dessutom att ha ett begränsat antal platser och det är först till kvarn som gäller.

Anmälan till provet öppnar den  25 september och sista dag är 1 oktober. Själva provet genomförs söndagen den 25 oktober. ​

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Har du tackat ditt arbetsmiljöombud?

  De har makten att stoppa arbetet om det är fara för anställdas liv och hälsa, men jobbar ofta i det tysta med bedrifter som inte noteras. I veckan uppmärksammas arbetsmiljöombudens arbete.

 • Läs även...

  Flexibilitet och tillit gav jämställdhetspris

  På årets mest föräldravänliga företag är frihet under ansvar ledorden. Emerson Process Management är företaget som vinner Unionens jämställdhetspris Guldnappen 2020.

 • Läs även...

  Facken öppnar för flerårigt avtal

  De medlare som hjälper parterna i avtalsrörelsen föreslår ett 29 månader långt avtal. Fullt möjligt, om innehållet blir bra, tycker Facken inom industrin. Även arbetsgivarna tror att det finns förutsättningar för ett långt avtal.

 • Läs även...

  Vad gör en ingenjör?

  Tack vare ett program för kvinnliga tekniska ingenjörer slipper blivande civilingenjören Astrid Edvardsson fundera över två frågor hon grubblat på – vad ska hon göra efter examen? Och vad gör en ingenjör?

 • Läs även...

  Ingenjör omskolar sig till lärare

  Det är aldrig för sent att omskola sig. Det menar Peter Ejdestig som var elektriker som blev brandman, som blev helikopterinstruktör, som blev civilingenjör. Och nu ska han sätta sig i skolbänken för att hamna bakom katedern. 

 • Läs även...

  Dubbelt så många mammor går ner i tid

  Fyra av tio kvinnor har gått ner i arbetstid för att ta hand om sina barn men bara knappt hälften så många män har gjort samma sak, det visar Unionens Novus bland privatanställda tjänstemän med barn upp till 11 år.