Annons
Annons
 • Att Satsanställda bildar fackklubb är bara en tidsfråga, enligt Unionen. Foto: Jessica Gow/TT

Första fackklubb på gång på Sats

Publicerad 13 december 2017, kl 08:12 Uppdaterad 18 december 2017, kl 15:56

Snart kommer den första Unionenklubben i den privatägda gymbranschen att bildas. Det vågar André Salazar, utvecklare på Unionen, slå fast sedan han varit på det första medlemsmötet på Sats huvudkontor.
– Där finns ett så starkt engagemang att man säkert kommer att bilda en klubb efter årsskiftet, säger han.

Tidigare har många Unionenmedlemmar i den privatägda delen av gymbranschen helt stått utan fackligt inflytande och därmed inte heller kunnat rätta till de brister som man har upplevt funnits på arbetsplatserna. Men sedan den 1 september i år omfattas alla anställda på Sats, Actic och Nordic Wellnes av ett kollektivavtal.

Läs mer: Gymanställda får fackliga muskler

I och med det så blir det nu mycket enklare för Unionenmedlemmar på de här gymmen att engagera sig fackligt, välja förtroendevalda och bilda fackklubb.

Runt om i landet förbereder sig nu ombudsmän på att efter årsskiftet kunna stödja medlemmar att komma igång med sitt fackliga arbete liksom att värva fler medlemmar både på dessa arbetsplatser och på de gym som ännu inte omfattas av ett kollektivavtal.

Nyligen var André Salazar med på ett första medlemsmöte på Sats huvudkontor i Sundbyberg.

– Det finns ett stort intresse och engagemang hos de här medlemmarna och tre arbetsplatsombud har redan utsetts. Så någon gång efter årsskiftet kommer de säkert att bilda en klubb, säger han.

– Viktigt att poängtera är också att Sats som arbetsgivare har varit mycket behjälplig med det här. Sedan ser ju verksamheten på huvudkontoret och på gymen väldigt olika ut. Men målet är att en klubb på huvudkontoret ska kunna förhandla för att påverka de anställdas villkor där. Sedan hoppas vi snart också få se klubbar på gymmen som kan förhandla om det som gäller där.

I Skövde kommer värvningssamordnaren Jennie Hallberg att ”smygstarta värvningsarbetet” under onsdagen.

– Vi kommer börja med att besöka de bemannade gymmen här i Skövde och prata villkor och försöka värva medlemmar. Sedan hoppas vi att det kommer att resultera i fler kollektivavtal så att de anställda får vettiga villkor.  Vi vet ju att det är få gym som har kollektivavtal. I Skövde är det exempelvis bara ett av nio gym som har det.

– Initialt kommer vi alltså att försöka öka organisationsgraden för att sedan prata med arbetsgivarna om att teckna avtal. Vilket ibland kan ta flera år och ibland kan gå jättefort, säger Jennie Hallberg.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]

Kommentarer

"Men sedan den 1 september i år omfattas alla anställda på Sats, Actic och Nordic Wellnes av ett kollektivavtal. I och med det har alla Unionenmedlemmar rätt att engagera sig fackligt, välja förtroendevalda och bilda fackklubb." Den texten kan läsas som att man inte kan engagera sig fackligt om det inte finns kollektivavtal. Det är naturligtvis fullt möjligt engagera sig fackligt, välja förtroendevalda och bilda fackklubb också utan att arbetsgivaren har kollektivavtal. Men förutsättningarna för både det fackliga arbetet och framgång i det är förvisso sämre. Ni bör förtydliga - rätta -
texten, första steget mot att få ett kollektivavtal kan vara just att engagera sig fackligt, och ingen bör ges uppfattningen att det är fel eller omöjligt. Tack!

Tack för din kommentar Claes! Vi har förtydligat detta. Precis som du påpekar är det möjligt att engagera sig fackligt även utan kollektivavtal, dock blir det betydligt enklare med ett avtal på plats.
Allt gott,
Kollega via Linnea

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2018-01-02. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  SATS har bildad klubb

  I förra veckan bildades den första fackklubben på SATS i Stockholm. Det är dessutom den första klubben i den privatägda delen av gymbranschen i Sverige.

 • Läs även...

  I norr är det avtal som gäller – även inom IT

  Kollektivavtal och IT-företag är en ovanlig kombination. Men inte i norra delen av landet. En möjlig orsak kan vara de starka fackliga traditionerna. IT-företagen själva framhåller att det handlar om att vara en bra arbetsgivare.

 • Läs även...

  Företag gillar svenska modellen

  De flesta jobbar på företag med kollektivavtal. Än så länge. Om det ska förbli så måste avtalen göras än mer attraktiva för arbetsgivarna menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Men det är ett feltänk, menar Unionens ordförande Martin Linder.

 • Läs även...

  Nya jobbhjältar korade

  En majoritet Skåne med inslag av Värmland. Så beskriver årets uppstickare sig och de andra två jobbhjältarna som under måndagen prisades av Unionen för sina fackliga bedrifter

 • Läs även...

  Nya EU-lagar påverkar svensk arbetsmarknad

  Den senaste mandatperioden har Europaparlamentet och EU:s andra lagstiftare ministerrådet, fattat beslut om flera konkreta lagar på arbetsmarknadsområdet. Det reviderade utstationeringsdirektivet påverkar den svenska arbetsmarknaden mest.

 • Läs även...

  Så ofta strejkar Unionen

  Under Unionens tio första år har förbundet tagit till strejkvapnet sex gånger. Det innebär att Unionen hamnar på tredje plats om man listar antalet strejker bland de svenska fackförbunden.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.