Annons
Annons
 • Konflikten mellan Elektrikerförbundet och Unionen fortsätter angående om de anställda på säkerhetsföretaget Hometec Security ska räknas som tjänstemän eller arbetare. Foto: Motortion / Colourbox

Fortsatt facklig strid på säkerhetsföretag

Publicerad 24 september 2020, kl 13:31

Är de anställda på ett larmföretag tjänstemän eller arbetare? Det är frågan som vållar strid mellan Unionen och Elektrikerförbundet. Den saken ändras inte av att Elektrikerförbundet nu tecknat kollektivavtal med det säkerhetsföretag där Unionen redan har avtal.

Elektrikerförbundet hade varslat om stridsåtgärder mot säkerhetsföretaget Hometec Security i Göteborg i avsikt att få kollektivavtal. På företaget tillämpas sedan tidigare Unionens kollektivavtal på företaget.

Och så kommer det vara framöver också, säger Jimmi Hall, central ombudsman på Unionen.

– Vi har kollektivavtal med företaget och anser att de tjänster som de anställda utför är att betrakta som tjänstemannatjänster.

Jimmi Hall uppger att arbetsgivaren är av samma uppfattning, därför kommer fortfarande Unionens avtal gälla.

– Om Elektrikerförbundet har en annan åsikt får de ta upp frågan om gränsdragning med oss. Om vi inte skulle komma överens i en eventuell gränsdragningstvist blir det Arbetsdomstolen som slutligen får avgöra saken.

Läs mer: Facklig strid mellan Unionen och Elektrikerförbundet

Elektrikerförbundet hävdar att de anställda är larminstallatörer och att betrakta som arbetare. Unionen menar dock att deras arbetsuppgifter handlar mer om att sälja larm än att installera dem.

Enligt Jimmi Hall, som hänvisar till uppgifter från lokala ombudsmän, ser sig de sig själva som tjänstemän.

I fjol var Unionen och Elektrikerförbundet oense om samma sak på företaget Sector alarm. Då kom skiljenämnden som avgjorde frågan fram till att de anställda skulle följa Elektrikerförbundets avtal.

Läs mer: Unionen förlorade strid om avtal

– Det avgörandet ger ingen vägledning i det här fallet. Det gällde bara det företaget och de anställda utförde inte samma typ av arbetsuppgifter som på Homnetec Security, säger Jimmi Hall.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.

 • Läs även...

  Debatt: Kritik av arbetsgivare i sociala medier

  Vad du får och inte får säga om din arbetsgivare i sociala medier är oklart. I framtida avtalsförhandlingar måste gränsen bli tydlig kring anställdas rättigheter och skyldigheter, skriver Unionenmedlemmen Staffan Marklund.