Annons
Annons
 • Konflikten mellan Elektrikerförbundet och Unionen fortsätter angående om de anställda på säkerhetsföretaget Hometec Security ska räknas som tjänstemän eller arbetare. Foto: Motortion / Colourbox

Fortsatt facklig strid på säkerhetsföretag

Publicerad 24 september 2020, kl 13:31

Är de anställda på ett larmföretag tjänstemän eller arbetare? Det är frågan som vållar strid mellan Unionen och Elektrikerförbundet. Den saken ändras inte av att Elektrikerförbundet nu tecknat kollektivavtal med det säkerhetsföretag där Unionen redan har avtal.

Elektrikerförbundet hade varslat om stridsåtgärder mot säkerhetsföretaget Hometec Security i Göteborg i avsikt att få kollektivavtal. På företaget tillämpas sedan tidigare Unionens kollektivavtal på företaget.

Och så kommer det vara framöver också, säger Jimmi Hall, central ombudsman på Unionen.

– Vi har kollektivavtal med företaget och anser att de tjänster som de anställda utför är att betrakta som tjänstemannatjänster.

Jimmi Hall uppger att arbetsgivaren är av samma uppfattning, därför kommer fortfarande Unionens avtal gälla.

– Om Elektrikerförbundet har en annan åsikt får de ta upp frågan om gränsdragning med oss. Om vi inte skulle komma överens i en eventuell gränsdragningstvist blir det Arbetsdomstolen som slutligen får avgöra saken.

Läs mer: Facklig strid mellan Unionen och Elektrikerförbundet

Elektrikerförbundet hävdar att de anställda är larminstallatörer och att betrakta som arbetare. Unionen menar dock att deras arbetsuppgifter handlar mer om att sälja larm än att installera dem.

Enligt Jimmi Hall, som hänvisar till uppgifter från lokala ombudsmän, ser sig de sig själva som tjänstemän.

I fjol var Unionen och Elektrikerförbundet oense om samma sak på företaget Sector alarm. Då kom skiljenämnden som avgjorde frågan fram till att de anställda skulle följa Elektrikerförbundets avtal.

Läs mer: Unionen förlorade strid om avtal

– Det avgörandet ger ingen vägledning i det här fallet. Det gällde bara det företaget och de anställda utförde inte samma typ av arbetsuppgifter som på Homnetec Security, säger Jimmi Hall.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Apoteaanställda vågade inte kontakta facket

  Apoteas anställda vågade inte lyfta problem till Unionen när facket lyfte fram företagets vd Pär Svärdson i en kampanj. Unionen tror att osäkra anställningar är den främsta orsaken när anställda räds att kontakta facket.

 • Läs även...

  Spelföretaget Zoink fick avtal efter fem år

  Kollektivavtal är sällsynt i dataspelsbranschen. Ett undantag är Zoink i Göteborg som lyckats få avtal – efter fem års kamp. Den nybildade klubben hoppas nu att fler ska följa efter.

 • Läs även...

  Unionen och TCO: ”Värna partsmodellen och kollektivavtalen”

  Den 26 maj är det val till Europaparlamentet i Sverige. Då är det dags att välja de 21 ledamöter som ska representera Sverige i parlamentet under nästa mandatperiod. Både Unionen och TCO vill att de svenska parlamentarikerna ska driva frågor om stärkta fackliga rättigheter.