Annons
Annons
 • Regeringen och samarbetspartierna föreslår att de höjda nivåerna i a-kassan ska ligga kvar fram till 2022. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Fortsatt höjd a-kassa

Publicerad 21 september 2020, kl 11:07

Den generösare a-kasseersättning som infördes i samband med coronapandemin blir kvar i ytterligare två år. Det föreslår regeringen i höstbudgeten.

I april höjdes taket i a-kassan tillfälligt från 910 till 1 200 kronor per dag, motsvarande cirka 20 000 respektive 26 000 kronor i månaden. Höjningen var sagd att tas bort i januari 2021.

Men nu vill regeringen att den förlängs ytterligare två år, till och med 2022. I höstbudgeten motiveras förslaget bland annat med att arbetslöshetsförsäkringen har en roll att spela för den ekonomiska återhämtningen genom att upprätthålla hushållens köpkraft.

Läs mer: Efter höjningen - så mycket mer får en arbetslös i a-kassa

Takbeloppet 1 200 kronor gäller för de första hundra dagarna av arbetslöshet, därefter sänks det till 1 000 kronor.

Regeringen vill också att taket för grundbeloppet – den ersättning som går att få om man inte uppfyller kravet på medlemskap i en a-kassa – ligger kvar på 510 kronor per dag.

Samtidigt föreslås att de lättnader som infördes i arbetsvillkoret behålls tillfälligt, vilket ger de som varit timanställda eller arbetat deltid större möjlighet att få ersättning när de förlorar jobbet.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Electrolux erkänner misstag vid coronaprotest

  Electrolux begick ett misstag när 99 anställda sparkades efter att ha protesterat mot otillräckliga skyddsåtgärder på fabriken i Mexiko. Det visar den internutredning som en privatperson och Unionenklubben på Electrolux i Sverige drivit på.

 • Läs även...

  Kraftig ökning av arbetslösa hos a-kassan

  Antalet personer med ersättning från Unionens a-kassa närapå fördubblades mellan mars och oktober. Nu befarar a-kassan att arbetslösheten ska öka ytterligare.

 • Läs även...

  Positivt tänkande kan skapa kris

  Att ha medarbetarna med sig är en av de viktigaste faktorerna för ett företags förmåga att överleva en kris. Däremot kan ett överdrivet positivt tänkande öka risken för att hamna i blåsväder.

 • Läs även...

  Färre långtidssjuka ska utförsäkras

  Nu ska färre långtidssjuka bli utförsäkrade efter 180 dagar. Det sedan Januaripartierna föreslagit en lagändring. Ett besked som sannolikt också är lugnande för många covidsjuka.

 • Läs även...

  3 tecken på att vi går mot ljusare tider

  Det finns tydliga tecken på att vi snart går mot ljusare tider. Nästa år sjunker arbetslösheten, smittspridningen minskar och BNP ökar, enligt flera prognoser.

 • Läs även...

  A-kassan höjer avgiften

  Unionens a-kassa måste höja medlemsavgiften och anställa fler för att klara det ökade trycket under coronakrisen. Hur hög avgiftshöjning det handlar kan bli klart nästa vecka.