Annons
Annons
 • Regeringen och samarbetspartierna föreslår att de höjda nivåerna i a-kassan ska ligga kvar fram till 2022. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Fortsatt höjd a-kassa

Publicerad 21 september 2020, kl 11:07

Den generösare a-kasseersättning som infördes i samband med coronapandemin blir kvar i ytterligare två år. Det föreslår regeringen i höstbudgeten.

I april höjdes taket i a-kassan tillfälligt från 910 till 1 200 kronor per dag, motsvarande cirka 20 000 respektive 26 000 kronor i månaden. Höjningen var sagd att tas bort i januari 2021.

Men nu vill regeringen att den förlängs ytterligare två år, till och med 2022. I höstbudgeten motiveras förslaget bland annat med att arbetslöshetsförsäkringen har en roll att spela för den ekonomiska återhämtningen genom att upprätthålla hushållens köpkraft.

Läs mer: Efter höjningen - så mycket mer får en arbetslös i a-kassa

Takbeloppet 1 200 kronor gäller för de första hundra dagarna av arbetslöshet, därefter sänks det till 1 000 kronor.

Regeringen vill också att taket för grundbeloppet – den ersättning som går att få om man inte uppfyller kravet på medlemskap i en a-kassa – ligger kvar på 510 kronor per dag.

Samtidigt föreslås att de lättnader som infördes i arbetsvillkoret behålls tillfälligt, vilket ger de som varit timanställda eller arbetat deltid större möjlighet att få ersättning när de förlorar jobbet.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
 • Läs även...

  Många oroliga inför återgången till kontoret

  Ökad smittspridning, svårt med arbetsro och problem med att hitta balans mellan arbete och fritid. Det är några av de orosmoln som Unionens arbetsmiljöombud ser inför återgång till kontoret.

 • Läs även...

  Drabbad bransch ser ljusning

  Det ljusnar för evenemangsnäringen, en bransch som drabbades hårt av restriktioner under den pågående pandemin. Men lättnaderna är inte tillräckliga – än är det långt kvar till normala nivåer, enligt företrädare för branschen. 

 • Läs även...

  A-kassan höjer avgiften

  Unionens a-kassa måste höja medlemsavgiften och anställa fler för att klara det ökade trycket under coronakrisen. Hur hög avgiftshöjning det handlar kan bli klart nästa vecka.