Annons
Annons
 • Arbetsmiljöverket har fått i uppdrag att ta fram information och stöd för att bättre bedöma de sociala och organisatoriska riskerna med stress i arbetslivet. På bilden, forskaren Matilda Annerstedt, som hävdar att skogen dämpar stress. Foto: Erland Vinberg

Fortsatt satsning på kvinnors arbetsmiljö

Publicerad 5 september 2014, kl 11:29

Regeringen har beslutat förlänga en satsning på kvinnors arbetsmiljö och ger nu därför Arbetsmiljöverket ytterligare 30 miljoner kronor för ett fortsatt förebyggande arbete.

Bakgrunden till den fortsatta satsningen på kvinnors arbetsmiljö, är att sjukskrivningarna ökat de senaste åren, att fler kvinnor än män är sjukskrivna och att det ofta handlar om stressrelaterade sjukdomar.

Hittills har satsningen, som inleddes 2011, resulterat i kunskapsinhämtning, information, utbildning av inspektörer och inspektioner på arbetsplatser.

Nu vill regeringen att det ska bli lättare att bedöma de sociala och organisatoriska risker som finns i kvinnornas arbetsmiljö och har därför gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att ta fram information och stöd för det.

Den nya satsningen kommer att pågå under 2015 och 2016.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  30 miljoner för att stoppa brott i arbetslivet

  Fusk och brott på svensk arbetsmarknad ska bort. Regeringen vill satsa 30 miljoner på att åtta myndigheter ska samarbeta för att förhindra kriminalitet i arbetslivet.

 • Läs även...

  Var sjukskriven - blev av med jobbet

  När kontoristen kom tillbaka efter sin sjukskrivning fick hon veta att en annan anställd tagit över hennes arbetsuppgifter och att hon inte var välkommen tillbaka.

 • Läs även...

  Facket på Ellos: Pressen har ökat

  Även Ellos anställda känner ökad press av den växande e-handeln. Men framför allt är Arbetsmiljöverkets granskning viktig med tanke på situationen i andra yngre företag. Det anser Unionenklubben på Ellos.

 • Läs även...

  Så minskar ni stressen på jobbet

  Det behöver inte vara så svårt att förbättra arbetsmiljön. Med hjälp av en kortare utbildning minskade stressen på Volvo i Eskilstuna markant. Förutsättningen är att alla på företaget är delaktiga i arbetet.

 • Läs även...

  Coronakrisen: Nu ökar den psykiska ohälsan

  Redan nu ser företagshälsovården att den psykiska ohälsan ökar i spåren av coronapandemin. Från tidigare kriser vet man att sjukskrivningarna kommer att stiga under många år framöver. Men denna gång finns viss beredskap.

 • Läs även...

  Soffan sämre för psyket än att sitta på jobbet

  Stå emot frestelsen att sjunka ner i soffan i helgen. Det är sämre för din mentala hälsa att sitta stilla på fritiden än att sitta stilla på jobbet, visar ny forskning från GIH och Karolinska.