Annons
Annons
  • Medlemmarna på SVT är beredda på strejk även utan kravet på flexpension. Foto: Claudio Bresciani / TT

Fortsatt strejkvilja på SVT

Publicerad 22 april 2016, kl 14:47

Trots att det inte blir någon strejk för flexpension är Unionens medlemmar på SVT redo att gå ut i konflikt för att deras kollektivavtal inte ska försämras. ”Folk är riktigt förbannade”, säger Gun Karlsson, ordförande för Unionen på SVT.

Dagen efter att Arbetsdomstolen (AD) kom med sitt besked om att Unionens och Sveriges Ingenjörers planerade strejk mot Almega inte är tillåten råder en avmätt stämning på Sveriges Television. Gun Karlsson, ordförande i Unionenklubben på SVT, beskriver det som en antiklimax och säger att många medlemmar undrar vad som egentligen hände.

Själv frågar hon sig vad AD:s beslut innebär för strejkrätten och fredsplikten.

– Det är ett fenomen som vi aldrig har sett förut och det är oroande att det riskerar att rubba hela spelet på arbetsmarknaden och den svenska modellen, säger Gun Karlsson.

Men på SVT har årets avtalsrörelse framför allt handlat om villkoren i det lokala kollektivavtalet. Almega föreslår en rad försämringar i avtalet, som enligt Gun Karlsson är värre än någonsin, och det har retat upp de anställda.

– Folk har varit riktigt förbannade.

Gun Karlsson ser positivt på att parterna nu är tillbaka vid förhandlingsbordet, även om hon inte vet hur förhandlingarna går, men betonar att medlemmarna är beredda att ta till konflikt.

– Skulle det bli så att vi får de dåliga villkor som Almega föreslår är jag övertygad om att det finns en strejkvilja för villkoren i avtalet.

Lediga jobb