• Medlemmarna på SVT är beredda på strejk även utan kravet på flexpension. Foto: Claudio Bresciani / TT

Fortsatt strejkvilja på SVT

Publicerad 22 april 2016, kl 14:47

Trots att det inte blir någon strejk för flexpension är Unionens medlemmar på SVT redo att gå ut i konflikt för att deras kollektivavtal inte ska försämras. ”Folk är riktigt förbannade”, säger Gun Karlsson, ordförande för Unionen på SVT.

Dagen efter att Arbetsdomstolen (AD) kom med sitt besked om att Unionens och Sveriges Ingenjörers planerade strejk mot Almega inte är tillåten råder en avmätt stämning på Sveriges Television. Gun Karlsson, ordförande i Unionenklubben på SVT, beskriver det som en antiklimax och säger att många medlemmar undrar vad som egentligen hände.

Själv frågar hon sig vad AD:s beslut innebär för strejkrätten och fredsplikten.

– Det är ett fenomen som vi aldrig har sett förut och det är oroande att det riskerar att rubba hela spelet på arbetsmarknaden och den svenska modellen, säger Gun Karlsson.

Men på SVT har årets avtalsrörelse framför allt handlat om villkoren i det lokala kollektivavtalet. Almega föreslår en rad försämringar i avtalet, som enligt Gun Karlsson är värre än någonsin, och det har retat upp de anställda.

– Folk har varit riktigt förbannade.

Gun Karlsson ser positivt på att parterna nu är tillbaka vid förhandlingsbordet, även om hon inte vet hur förhandlingarna går, men betonar att medlemmarna är beredda att ta till konflikt.

– Skulle det bli så att vi får de dåliga villkor som Almega föreslår är jag övertygad om att det finns en strejkvilja för villkoren i avtalet.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Partierna om: Kompetens­utveckling

  Hur kan ni underlätta för yrkesverksamma att omskola sig och byta bana under arbetslivet?

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Nytt råd ska värna den svenska modellen i EU

  Fack och arbetsgivare går ihop för att slå vakt om den svenska arbetsmarknadsmodellen på EU-nivå. I ett nybildat råd samsas företrädare från huvudorganisationerna inom privat sektor.

 • Läs även...

  Partierna om: Den svenska partsmodellen

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Arbetsgivarna dissar löneförväntningar

  En majoritet av landets löntagare förväntar sig att deras lön kommer att öka i samma takt i år som tidigare, trots coronakrisen. Förväntningarna får kritik av Svenskt Näringsliv som inte utesluter ett bud på noll kronor i årets avtalsrörelse.

 • Läs även...

  Coronakrisen kan ge sämre löner

  Enligt Medlingsinstitutets bedömning kan den uppskjutna avtalsrörelsen på grund av coronakrisen medverka till en dämpad löneutveckling i Sverige. Även Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, ser en risk att lönerna blir lidande.

 • Läs även...

  Corona skjuter upp avtalsrörelsen

  Industrins parter skjuter upp avtalsförhandlingarna till i höst. Orsaken är förstås coronaviruset och dess effekter på ekonomin.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.