Annons
Annons
 • Arbetsmiljön på forskningsinstitutet Rise i Borås har varit stökig i flera år.

Fortsatt turbulent arbetsmiljö på Rise

Publicerad 26 februari 2021, kl 13:41

Arbetsmiljön är fortsatt turbulent på forskningsinstitutet Rise. Nu tillsätts en extern utredning för att få bukt på arbetsmiljöproblemen.
– Vi kan inte ha det så här, säger Unionens klubbordförande på Rise, Linda Ikatti.

Toppstyrning, tystnadskultur och svagt förtroende för ledningen. I slutet av 2019 rapporterade Borås Tidning att många medarbetare på forskningsinstitutet Rise var missnöjda med arbetsmiljön.

Läs mer: Tystnadskultur och oro på Rise

Ett drygt år senare har inte situationen förändrats.

Nu har facken och företagsledningen tillsammans tagit beslut om att tillsätta en utredning för att få klarhet i problemen, samt komma till rätta med dem.

– Det är viktigt och bra att den initieras, för att komma fram till vad det är som felar och vad man kan göra åt det, säger Linda Ikatti, ordförande i Unionens fackklubb på Rise, till Kollega.

– Vi har haft bra diskussioner med företagsledningen och vi gör det här tillsammans.

Samtidigt vill inte ledningen på Rise bekräfta bilden att det finns arbetsmiljöproblem.

"Det finns inget som tyder på att vi har stora arbetsmiljöproblem. Men det betyder inte att det inte kan finnas arbetsmiljöproblem. Det är ju det som nu ska utredas", skriver presschefen Niklas Jälevik i ett mejl till Borås Tidning

Varselbesked på Rise

Linda Ikatti beskriver den senaste tiden på Rise som stökig. I september kom ett varselbesked och över 100 personer har fått lämna företaget.

Hon hoppas att utredningen ska innebära förändring på företaget.

– Det jag hoppas är att man kommer fram till bra lösningar. Att medarbetarna får förtroende för ledningen och att de vidtar de lösningar som behövs för att det ska bli bra. Vi kan inte ha det så här. Det här tar mycket energi.

Utredningen kommer att utföras av företaget Human and heart. Under några veckor kommer anställda att kunna rapportera om problemen på Rise, via mejl eller telefon.

RISE

 • Ambitionen med Rise, Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner, är att man i internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor ska bidra till ett konkurrenskraftigt näringsliv och hållbart samhälle.
 • De anställda arbetar bland annat med forskning, provning och certifiering inom bland annat biovetenskap, byggprodukter, digitalisering och IT-säkerhet.
 • Rise har sammanlagt 2 800 anställda, på ett flertal arbetsplatser från Kiruna i norr till Lund i söder.
 • 30 procent av kunderna är små och medelstora företag.
Oscar Broström
[email protected]
 • Läs även...

  Unionen larmar om arbetsmiljön i Brynäs

  Det är stora brister i arbetsmiljön i Brynäs IF. Nu vädjar Unionen till ishockeyföreningens nya styrelse att ta tag i problemen: "Det är skrämmande hur personalen mår", säger Unionens ombudsman Annelie Giselson.

 • Läs även...

  Tystnadskultur och oro på Rise

  Otrygghet, ingen transparens och otillräcklig information samt en kultur där den som ställer frågor riskerar att bli av med jobbet. Så beskriver anställda situationen i en omorganisation på forskningsinstitutet Rise. En bild som bekräftas av facket.

 • Läs även...

  Forskning ska förbereda oss på nästa kris

  Hur kommer det sig att vissa företag i Sverige lyckas ställa om snabbt i kris? Det ska forskare ta reda på i ett av nio projekt som fått forskningsmedel av AFA Försäkring för att studera effekterna av coronakrisen.

 • Läs även...

  Jobbet blir bättre med åldern visar studier

  Ju äldre du blir desto nöjdare blir du med jobbet. I två studier från Stockholms universitet beskriver arbetande pensionärer sina jobb som mer givande och mindre stressiga.

 • Läs även...

  Många oroliga inför återgången till kontoret

  Ökad smittspridning, svårt med arbetsro och problem med att hitta balans mellan arbete och fritid. Det är några av de orosmoln som Unionens arbetsmiljöombud ser inför återgång till kontoret.

 • Läs även...

  Debatt: Sluta besluta med reptilhjärnan

  Att rekrytera med reptilhjärnan som är fullproppad med fördomar kan kännas enkelt men får förödande effekter på en arbetsplats. Det gör att vissa grupper får en gräddfil medan andra slår i glastaket, skriver Julia Sandberg.