Annons
 • Foto: TT/Anna Lena Wennberg

Frysta ägg godkänd löneförmån

Publicerad 14 november 2014, kl 11:41

Att frysa ned ägg för en framtida graviditet är dyrt. Men nu har Skatteverket godkänt äggnedfrysning som skattefri löneförmån och ett 50-tal personer har redan nappat.

IT-jättarna Facebook och Apple erbjuder kvinnliga anställda att frysa ned sina ägg, som en löneförmån till dem som vill kunna skaffa biologiska barn senare i livet. Det berättade Kollega om i oktober.

Nu har svenska Flexpay, som administrerar arbetsgivares förmåner, tagit reda på om samma erbjudande kan ges i Sverige. Och svaret är ja. Åtgärder för att åtgärda ofrivillig barnlöshet räknas normalt som hälso- och sjukvård och kan därmed utgöra en skattefri löneförmån. ”Äggfrysning bör godtas på motsvarande sätt som andra IVF-metoder”, skriver Skatteverket.

Efter beskedet finns nu förmånen tillgänglig för omkring 200 000 anställda på svenska företag. Omkring 50 personer har redan nappat och kommer att utnyttja förmånen i år. Men många företag är skeptiska till äggfrysning som löneförmån. En del anser att det inte ingår i företagets policy att erbjuda den typen av förmåner medan andra tycker att kostnaden på runt 70 000 kronor är för hög.

Om din arbetsgivare erbjuder äggfrysning som skattefri löneförmån innebär det en skattebesparing för dig på 15 000–40 000 kronor beroende på din lön.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Ta tempen på din hälsa!

  Får du ingen hälsokontroll genom din arbetsgivare? Nu kan du själv ordna med en sådan, via din vårdcentral.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  I Skellefteå blomstrar industrin

  Ryktet om industrins och landsortens död på grund av globaliseringen är överdrivet – tvärtom har den gynnat Sverige. Och framför allt de små och mellanstora företagen på mindre orter. I Skellefteå frodas industriföretagen.

 • Läs även...

  Så påverkas jobben av den svaga kronan

  Den svenska kronan är svagare än på mycket länge, vilket får stora konsekvenser för svensk ekonomi. Men Unionens chefsekonom ser både för- och nackdelar med den svaga kronkursen.

 • Läs även...

  Minst nio månadslöner till varslade på Ikea

  Anställda på Ikea som blir övertaliga efter höstens storvarsel kommer att erbjudas ett avgångsvederlag på minst nio månadslöner. Enligt företaget kommer färre än de 560 varslade att förlora jobbet. Enligt Unionens representant är dock många medlemmar oroliga.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.