• Foto: TT/Anna Lena Wennberg

Frysta ägg godkänd löneförmån

Publicerad 14 november 2014, kl 11:41

Att frysa ned ägg för en framtida graviditet är dyrt. Men nu har Skatteverket godkänt äggnedfrysning som skattefri löneförmån och ett 50-tal personer har redan nappat.

IT-jättarna Facebook och Apple erbjuder kvinnliga anställda att frysa ned sina ägg, som en löneförmån till dem som vill kunna skaffa biologiska barn senare i livet. Det berättade Kollega om i oktober.

Nu har svenska Flexpay, som administrerar arbetsgivares förmåner, tagit reda på om samma erbjudande kan ges i Sverige. Och svaret är ja. Åtgärder för att åtgärda ofrivillig barnlöshet räknas normalt som hälso- och sjukvård och kan därmed utgöra en skattefri löneförmån. ”Äggfrysning bör godtas på motsvarande sätt som andra IVF-metoder”, skriver Skatteverket.

Efter beskedet finns nu förmånen tillgänglig för omkring 200 000 anställda på svenska företag. Omkring 50 personer har redan nappat och kommer att utnyttja förmånen i år. Men många företag är skeptiska till äggfrysning som löneförmån. En del anser att det inte ingår i företagets policy att erbjuda den typen av förmåner medan andra tycker att kostnaden på runt 70 000 kronor är för hög.

Om din arbetsgivare erbjuder äggfrysning som skattefri löneförmån innebär det en skattebesparing för dig på 15 000–40 000 kronor beroende på din lön.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Ta tempen på din hälsa!

  Får du ingen hälsokontroll genom din arbetsgivare? Nu kan du själv ordna med en sådan, via din vårdcentral.

 • Läs även...

  Nya lagar för arbetslivet

  Fackföreningsavgiften blir avdragsgill och antalet karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen minskar från sju till sex. Det är två av de nya lagar som träder i kraft i sommar.

 • Läs även...

  Tillväxtverkets robot drabbar företag i kris

  En nitisk robot på Tillväxtverket har satt krokben för ett mindre Uppsalaföretag som ansökt om krispengar. Företaget har fortfarande efter fem veckor inte fått besked om krisstöd och har nu anmält Tillväxtverket till JO.

 • Läs även...

  Kvinnor drabbas hårdast av krisen

  Det kommer bli tufft på svensk arbetsmarknad under lång tid framöver. Det spår Unionen i sin konjunkturrapport. Och hårdast kommer coronakrisen slå mot kvinnliga tjänstemän.

 • Läs även...

  Corona får Apotea att rekrytera

  Många korttidspermitteras och varslas nu om uppsägning från sina arbeten. Men det finns även de arbetsplatser som är i stort behov av personal. Ett av de företag som rekryterar personal för fullt är Apotea.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.