Annons
Annons

Fyra av tio har bytt bort sin övertid

Publicerad 4 maj 2018, kl 13:34

Ungefär fyra av tio Unionenmedlemmar har bytt bort sin övertidsersättning mot extra semester. Det är dessa tidsbytare som jobbar mest övertid, men sammanlagt jobbade tjänstemännen i Sverige 1,5 miljoner timmar över varje vecka i fjol visar nya siffror.

Övertid är tänkt att vara ett undantag, en nödlösning att ta till när något oförutsett och oplanerat inträffar, men har kommit att bli norm. Unionen räknar med att så många som fyra av tio medlemmar har bytt bort sin övertid, vanligtvis mot en extra semestervecka och högre lön.

- Det kan skilja sig ganska mycket mellan olika branscher, säger Patrik Pedersen, avtalsexpert på Unionen.

I rena siffror så brukar det vara en dålig deal att byta bort sin övertid. Jobbar man till exempel 100 timmar övertid per år motsvarar det mer än två och en halv veckas extra semester. Ändå är övertidsbytarna hyfsat nöjda med sitt byte eftersom det ligger annat än rent materiella värden i potten. Friheten att kunna flexa, att själv bestämma när och var man utför jobbet värderas väldigt högt, visar undersökningar.

-  Värdet av en extra semestervecka är högst individuellt. Men mitt råd är att man som nyanställd bör vänta något år innan man byter bort den vanliga övertidsersättningen, så man vet hur mycket tid det handlar om, säger Patrik Pedersen.

Unionens undersökningar visar att de medlemmar som bytt bort sin övertidsersättning jobbar över i högre utsträckning än medlemmar som har kvar den. Hade det enbart varit ekonomiska incitament som styrt valet skulle de som fortfarande får betalt för varje övertidstimme vara i majoritet.

De privata tjänstemännen i Sverige, både de som har kvar sin ersättning och övertidsbytarna, samlade tillsammans ihop nästan 1,5 miljoner övertidstimmar per vecka förra året, vilket motsvarar en extra arbetsdag i veckan för övertidsjobbarna, enligt Unionens beräkningar.

– Sveriges tjänstemän är pressade och övertiden är ett tydligt tecken på att arbetsbördan är för stor. Vi hinner helt enkelt inte med det vi ska inom ordinarie arbetstid. Det är oacceptabelt, säger Martin Linder, ordförande för Unionen i ett pressmeddelande.

Män jobbar vanligtvis oftare över än kvinnor och tjänstemännen i Jönköpings län toppar ligan över övertidsarbetare.  Dalarna och Kronoberg kommer på andra och tredje plats.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Här är företagen som betalar bäst

  Det finns 42 företag i Sverige som betalade sina anställda över en miljon i snitt. Ofta handlar det om konsult-, finans- eller läkemedelsbolag.

 • Läs även...

  Damhockeyn kräver bättre villkor

  De kvinnliga ishockeyspelarna har betydligt sämre villkor än de manliga. Nu går de samman och organiserar sig för att förbättra situationen.

 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

 • Läs även...

  Det lönar sig att höja rösten

  Unionen förhandlar och ger råd åt tusentals medlemmar varje år. De flesta är nöjda med stödet de får. Men skulle du vara missnöjd finns det mer hjälp att få.

 • Läs även...

  Nytt jobb lönar sig för kvinnor

  Löneskillnaderna mellan kvinnor och män är fortfarande stora. Men nya siffror från TRR Trygghetsrådet ger signaler om att skillnaderna kan vara på väg att utjämnas.

 • Läs även...

  Bökigt att jobba när barnen är hemma

  Riksdagen har nu gett regeringen möjlighet att stänga skolorna. Om stängningen blir verklighet försvinner en stor del av arbetskraften. Och redan nu kämpar många föräldrar med att hinna med sina jobb.

 • Läs även...

  Apoteksanställda går på knäna

  Tio timmars arbete utan pauser, chefer som förbjuder stolsittande och skriande vikariebrist. Förtroendevalda slår larm om arbetsmiljön på landets apotek.
  – Det finns inte längre finns några marginaler, säger Lena Svensson på Apotek Hjärtat.

 • Läs även...

  Här har alla rätt till obegränsad ledighet

  På IT-bolaget Unit4 finns inget tak för hur mycket ledighet de anställda får ta ut. Förutsättningen är att verksamheten inte blir lidande. Men risken finns att medarbetarna inte hinner ta ut någon extra ledighet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.