Annons
Annons
 • Foto: TT

Fyra av tio säljare i bilolyckor

Publicerad 28 mars 2014, kl 11:26

Säljare som kör bil i jobbet lever farligt. Fyra av tio har varit med om en olycka i tjänsten. Samtidigt har 85 procent av säljarna som deltagit i en undersökning om sin arbetsmiljö inte fått utbildning i trafiksäkerhet.

Det är yrkesförbundet Säljarnas som undersökt arbetsmiljön hos de medlemmar som kör bil i tjänsten. Över tusen säljare har svarat. Och trots en farlig arbetsmiljö, där nästan två av tre kör över tretusen mil varje år, är det bara en av fyra som jobbar hos en arbetsgivare som har en trafiksäkerhetspolicy. Och 85 procent har inte fått utbildning i trafiksäkerhet eller bilkörning.

- Sammanfattningsvis är resultaten bedrövliga, särskilt när arbetsgivarens arbetsmiljöansvar är så tydligt i lagtexten. Arbetsgivare är skyldiga att bedöma och åtgärder risker i arbetsmiljön. Säljare med bilen som arbetsplats utsätts i dag för onödiga risker, säger Wilhelm Kaldo som är förbundsjurist hos Säljarnas i ett pressmeddelande.

Att trafiken är en farlig arbetsmiljö bekräftar Arbetsmiljöverkets statistik över dödsolyckor på jobbet under 2013. Av 33 dödsfall skedde 9 i trafiken. Enligt Säljarnas undersökning hart fyra av tio medlemmar varit med en olycka eller ett tillbud. Endast två av tio säger att arbetsgivaren har rutiner för att följa upp de olyckor som sker. Och fler än hälften av säljarna svarar att de bryter mot trafikregler och/eller företagets policy för att hinna med jobbet.

- Situationen är förmodligen en kombination av okunskap och glömska hos arbetsgivarna. Det är inte lika givet att uppfatta bilen som arbetsplats, säger Wilhelm Kaldo.

Lediga jobb
 • Läs även...

  "Säljjobbet kan vara värre än arbetslöshet"

  Trots att det är en myndighet som publicerar jobbannonserna på Arbetsförmedlingens Platsbank finns ingen garanti för att det är schysta jobb. En del säljjobb kan till och med vara värre än att vara arbetslös, enligt Unionens ombudsman. Här är varningssignalerna att se upp med.

 • Läs även...

  Förmånsbil blir oförmånlig – kan drabba säljare

  Från och med sommaren 2021 kommer förmånsbilar att bli dyrare. Det föreslår regeringen i sin höstbudget. Förslaget riskerar att slå mot resande försäljare.

 • Läs även...

  Ny funktion ska minska sjukskrivningar

  Det kan ta lång tid att komma igen efter att ha gått in i väggen. Men tack vare rehabkoordinatorn på pappersbruket Billerud Korsnäs blev Lottas sjukfrånvaro kort. Insatserna fick även positiva effekter på arbetsplatsen.

 • Läs även...

  Coronakrisen: Nu ökar den psykiska ohälsan

  Redan nu ser företagshälsovården att den psykiska ohälsan ökar i spåren av coronapandemin. Från tidigare kriser vet man att sjukskrivningarna kommer att stiga under många år framöver. Men denna gång finns viss beredskap.

 • Läs även...

  Stressen kan döda

  Långvarig stress kan vara livsfarlig. Det försämrar immunförsvaret och höjer blodtrycket – och kan i värsta fall leda till hjärtinfarkt.

 • Läs även...

  Stor ökning av psykisk ohälsa hos chefer

  Allt fler chefer blir sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Kvinnliga chefer är särskilt utsatta, enligt färsk statistik från företagshälsan Previa.