Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Gärna pensionär utomlands!

Solkusten, Rivieran, Thailand – du kan kvittera ut din svenska pension var som helst. I många länder får du dessutom lägre skatt. Se bara upp så att du inte dubbelbeskattas.
Dag Bremberg Publicerad 22 juni 2015, kl 10:55
Tess Jacobsson/Söderberg Agentur
Över 660 000 svenskar bor i dag utomlands, enligt en studie från organisationen Svenskar i Världen. Många av dem är 65-plussare som tagit med sig pensionen till värmen. Tess Jacobsson/Söderberg Agentur

Är du en av de allt fler som drömmer om att njuta dina pensionärsdagar på lata latituder? Till dessa hör paret Vincent och Nathalie, 62 respektive 59 år, som har börjat planera för en flytt från Sundsvall till Mallorca.

Vincent har jobbat som chef inom byggbranschen och har såväl tjänstepension som privat pensionsförsäkring, medan Nathalie bara har den allmänna, statliga pensionen.

– Det som lockar är främst det sköna vädret hela vintern, skönt att slippa snöslask! Men dessutom älskar vi färsk fisk och frukt och den avspända stämningen på Mallis. Plus att det är ekonomiskt fördelaktigt.

Men först vill paret ta reda på mer om skattereglerna. Vilket är klokt, för de är lite speciella. Om du flyttar från Sverige kommer skatten på din pension att bli lägre än om du bor kvar i en svensk kommun. Det finns nämligen en särskild inkomst­skatt för utflyttade personer som sedan förra året är bara 20 procent.
I vissa länder blir din skatt ännu lägre. Men det finns också risk för oväntade skattesmällar. Därför bör du kolla vad som gäller i ditt nya land, innan du bokar datum för flyttlasset.

Inom EU får vi flytta som vi vill, men det finns inga gemensamma regler om hur medborgare som bor, arbetar eller vistas utomlands ska betala skatt. Varje land har sina egna lagar, men normalt anses du vara skattskyldig i det land där du vistas mer än sex månader per år. Det landet kan beskatta hela din pension från Sverige. Du kan behöva betala skatt även på förmåner eller realisationsvinster från försäljning av egendom.

Vissa länder har dessutom både arvs- och förmögenhetsskatt. Det kan också hända att två länder anser att du är skattskyldig hos dem och att båda kräver att du ska betala skatt på din inkomst. Sverige har dock skatteavtal med många länder för att förhindra att det händer, och inom EU är det sällan något problem.

För Vincent och Nathalie är det svensk-spanska skatteavtalet intressant. Enligt det ska paret först deklarera sin inkomst i båda länderna, sedan avräknas den spanska skatten från den svenska

– Men man får räkna med att åtminstone första året betala full skatt i båda länderna och sedan vänta på återbetalning, säger Henrik Johnsson, som är rådgivare på företaget Sparsam Skatt.

Han rekommenderar att Vincent och Nathalie tar professionell hjälp med deklarationen.

– Bra, då vet vi att vi inte behöver drabbas av dubbelbeskattning, säger Vincent

Trots det bestämmer de sig efter informationen för att behålla villan i Sundsvall och fortsätta att vara skrivna i Sverige.

– Det blir trots allt enklast!  

 


Enligt organisationen Svenskar i Världen, som företräder utlandsboendes intressen, lever i dag över 660 000 svenskar i utlandet - vilket motsvarar cirka sju procent av befolkningen.

Flest svenskar bor i USA, 150 000, samt Storbritannien, Spanien och Norge med 90 000 vardera. Cirka 20 000 svenskar bor i Thailand. 

Utlandspensionärerna, som är omkring 120 000 - det vill säga en femtedel av alla utlandssvenskar - utgör också sex procent av de dryga två miljoner som lyfter pension i Sverige. De flesta utlandspensionärerna finns i Finland, men många finns också i Spanien, Grekland, Frankrike och Portugal.

 

Lockar med låga skatter

  • Frankrikes byråkrati kan vara svår att förstå, men när väl alla papper är klara så blir skatten lägre för de allra flesta med normalhöga pensioner från Sverige. Den omtalade skattehöjningen för ett par år sedan drabbar bara verkliga höginkomsttagare. Och förmögenhetsskatt tas ut först om man har tillgångar på över tio miljoner kronor.
  • Portugal har valt att locka till sig välbeställda pensionärer genom att helt avstå från att ta ut skatt på privata pensioner. Till dem räknar man tjänstepensioner, som vår svenska ITP. Om du jobbat som välavlönad tjänsteman i den privata sektorn kan du få ut mer i ITP än i allmän pension. Då tjänar du relativt mycket på att bo i Portugal, och det kan löna sig att ta ut hela din ITP under 5–10 år - innan du eventuellt flyttar hemåt på ålderns höst.

Förbjudet äga åretruntbostad i Sverige!
Om du har bestämt dig för att flytta utomlands måste du vara beredd på att klippa banden. Det räcker inte att bara skriva dig på en adress utomlands om du vill sänka skatten. Du måste även se till så att du inte längre har en "väsentlig anknytning" till Moder Svea. Du får till exempel inte ha kvar en maka eller omyndiga barn, sitta i en svensk bolagsstyrelse eller äga en åretruntbostad i Sverige. 

Pension

Avtalat tar över Collectums roll - kolla tjänstepension på ny sajt

Snart kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat. På sajten finns också information om vilka kollektivavtalade försäkringar du har rätt till.
– Vi vet att det finns pengar många inte får del av, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.
Elisabeth Brising Publicerad 11 januari 2024, kl 13:36
Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund
11 mars kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat.se i stället för på Collectum.se. På bild syns Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund

Just nu är det många som diskuterar kollektivavtal i Sverige med anledning av Teslastrejk och den tidigare Klarnakonflikten. Men långt ifrån alla svenskar vet vad ett kollektivavtal är, om de har något på sin arbetsplats och vad det i så fall ingår för förmåner och skydd i det. 

– Vi vet att det finns pengar många inte får del av. Man kanske ramlar på vägen till jobbet och kan få pengar för det via försäkringar som finns i kollektivavtalet. Nu vill vi öka kunskapen om det här skyddet, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.

Ny sajt för pensionsval

Ett sätt från näringsliv och fack i privat sektor att tillsammans lösa bristen på enhetlig information om olika kollektivavtalade förmåner är bildandet av Avtalat och deras sajt som nu får en utökad funktion. 

På Avtalat.se ska privata tjänstemän från 11 mars kunna logga in för att göra ändringar i sin tjänstepension, ITP 1 och 2, i stället för som idag ändra den på Collectum.se. 

Redan i dag går det att logga in på Avtalat.se med bank-id och få digital rådgivning kring sin tjänstepension beroende på ens familjesituation - om man är gift, har barn eller lever ensam till exempel.

Användare på Avtalat.se ska också kunna få aktuell information om sitt avtalade försäkringsskydd vid arbetslöshet, föräldraledighet, arbetsskada, sjukdom eller dödsfall. 

Varför gör ni den här förändringen från Collectum till Avtalat?

– Många tycker pension och försäkring i sig är svårt. Är det sedan svårt att veta var man ska vända sig för att få information om det blir det ännu mer komplicerat. Det här är ett första steg i att samla alla tjänster om kollektivavtalad pension och försäkring på ett ställe. I dag är det utspritt, säger Niklas Hjert, vd för Avtalat. 

Föräldralön och omställningsstöd

Han ger några exempel: kollektivavtalen innehåller stöd till omställning vid eventuell arbetslöshet och ofta en kompletterande ersättning vid föräldraledighet som täcker upp för mer lönebortfall än vad Försäkringskassan betalar. 

Det här är Avtalat

Avtalat och deras sajt ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, där Unionen ingår. Avtalat skapades för att sprida kunskap och ge råd till alla som jobbar på en arbetsplats i privat sektor med kollektivavtalade tjänstepensioner och försäkringar.