• Foto: Bertil Ericson/TT

Global allians för fackliga rättigheter på H&M

Publicerad 18 november 2015, kl 11:14

Företrädare från 16 länder och 18 fackförbund träffas i Stockholm i dag för att skapa en global facklig allians för anställda inom klädkedjan H&M.
- Globalt fackligt arbete är något vi kommer att se mer av, säger Unionens internationella chef Magnus Kjellsson.

UNI global union är det globala facket som i dag tillsammans med Unionen, Handelsanställdas förbund och 16 andra förbund från lika många länder ingår en allians för H&M-anställda över hela världen och för att främja fackliga och mänskliga rättigheter globalt.

- Svenska företag med verksamhet i olika delar av världen måste ta sitt sociala ansvar och stå upp för den svenska modellen överallt, inte bara på hemmaplan. När företag blir multinationella måste det fackliga arbetet hänga med.

Det konstaterar Unionens internationella chef Magnus Kjellsson, som tror att den nya alliansen för H&M-anställda kan bli ett gott exempel för andra att ta efter.

För ett par veckor sedan rapporterade Kollega.se om det nya ramavtal H&M tecknat med det globala industrifacket IndustriAll och IF Metall, som innebär att det svenska företaget tar ett större ansvar för villkoren i hela leverantörskedjan, ett avtal som omfattar 1,6 miljoner arbetare.

Genom den nya globala allians som ingås i Stockholm i dag, stärks de fackliga rättigheterna för drygt 132 000 anställda på över 3 500 H&M-butiker och kontor i 55 länder.

- H&M är ett företag som uttryckt höga ambitioner när det gäller att som företag uppträda socialt ansvarsfullt. Det känns väldigt roligt och inspirerande att starta detta arbete tillsammans med fackförbund från hela världen, säger Peter Hellberg, Unionens första vice ordförande.

I Massachusetts, USA, strejkar för närvarande anställda på den svenska möbeljätten Ikea, för rätten att organisera sig fackligt. I går gick Unionens förbundsstyrelse ut på Twitter med sitt stöd för de Ikea-anställda på varuhuset i Stoughton, Massachusetts (se nedan). Samtidigt befinner sig företrädare för det handelsförbund de strejkande vill ansluta sig till i Stockholm, för att ingå allians för H&M-anställda.

- Just H&M och Ikea har legat mycket i fokus för vårt internationella arbete. Det finns ofta en problembild utomlands, även på svenskägda företag. Inte minst i USA. Ibland finns inte ens en möjlighet att organisera sig fackligt. Vi har mycket kvar att göra där, säger Magnus Kjellsson. 

 

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Nätmissarna som kan kosta dig jobbet

  Vad du än gör – prata inte illa om företaget eller chefen i sociala medier. Då lär det bli svårt att få nytt jobb framöver. Även alltför lättklädda bilder kan ställa till det.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.