• Foto: Bertil Ericson/TT

Global allians för fackliga rättigheter på H&M

Publicerad 18 november 2015, kl 11:14

Företrädare från 16 länder och 18 fackförbund träffas i Stockholm i dag för att skapa en global facklig allians för anställda inom klädkedjan H&M.
- Globalt fackligt arbete är något vi kommer att se mer av, säger Unionens internationella chef Magnus Kjellsson.

UNI global union är det globala facket som i dag tillsammans med Unionen, Handelsanställdas förbund och 16 andra förbund från lika många länder ingår en allians för H&M-anställda över hela världen och för att främja fackliga och mänskliga rättigheter globalt.

- Svenska företag med verksamhet i olika delar av världen måste ta sitt sociala ansvar och stå upp för den svenska modellen överallt, inte bara på hemmaplan. När företag blir multinationella måste det fackliga arbetet hänga med.

Det konstaterar Unionens internationella chef Magnus Kjellsson, som tror att den nya alliansen för H&M-anställda kan bli ett gott exempel för andra att ta efter.

För ett par veckor sedan rapporterade Kollega.se om det nya ramavtal H&M tecknat med det globala industrifacket IndustriAll och IF Metall, som innebär att det svenska företaget tar ett större ansvar för villkoren i hela leverantörskedjan, ett avtal som omfattar 1,6 miljoner arbetare.

Genom den nya globala allians som ingås i Stockholm i dag, stärks de fackliga rättigheterna för drygt 132 000 anställda på över 3 500 H&M-butiker och kontor i 55 länder.

- H&M är ett företag som uttryckt höga ambitioner när det gäller att som företag uppträda socialt ansvarsfullt. Det känns väldigt roligt och inspirerande att starta detta arbete tillsammans med fackförbund från hela världen, säger Peter Hellberg, Unionens första vice ordförande.

I Massachusetts, USA, strejkar för närvarande anställda på den svenska möbeljätten Ikea, för rätten att organisera sig fackligt. I går gick Unionens förbundsstyrelse ut på Twitter med sitt stöd för de Ikea-anställda på varuhuset i Stoughton, Massachusetts (se nedan). Samtidigt befinner sig företrädare för det handelsförbund de strejkande vill ansluta sig till i Stockholm, för att ingå allians för H&M-anställda.

- Just H&M och Ikea har legat mycket i fokus för vårt internationella arbete. Det finns ofta en problembild utomlands, även på svenskägda företag. Inte minst i USA. Ibland finns inte ens en möjlighet att organisera sig fackligt. Vi har mycket kvar att göra där, säger Magnus Kjellsson. 

 

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Färre klubbar trots medlemsökning

  Större inflytande på arbetsplatserna. Det är en av Unionens viktigaste målsättningar. Men trots en stor medlemsökning har antalet klubbar och förtroendevalda minskat rejält. Det visar en genomgång som Kollega har gjort.

 • Läs även...

  Tjänstemännen ökar – Arbetarna minskar

  Att tjänstemännen blir allt fler – betyder det att deras frågor är mer på tapeten än arbetarnas? Kollega synar vem som egentligen håller i taktpinnen på svensk arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Svenskt avtal för bättre villkor globalt

  Hygienkoncernen Essity har tecknat globalt ramavtal med Unionen.
  – Vi är glada över att det som svenskt fackförbund går att vara med och påverka globalt, säger Magnus Kjellsson, internationell chef på Unionen.

 • Läs även...

  Otydliga mål ledde till uppsägning

  Mannen uppfyllde inte sina arbetsuppgifter tyckte chefen och sade upp honom. Men eftersom han aldrig blivit informerad om företagets mål var det svårt att fullfölja dem. Det anser Unionen som nu stämmer företaget.

 • Läs även...

  Vinarbetare ska få bättre arbetsmiljö

  Systembolaget har inlett ett samarbete med Unionen och den fackliga organisationen IUF. Syftet är att förbättra arbetsmiljön för anställda i vinindustrin. Initiativet kommer från Unionens fackklubb på Systembolaget.

 • Läs även...

  53 fackligt aktiva mördade

  Fjolåret var ett dystert år för fackligt arbete i världen. I tio länder mördades fackligt aktiva. Det visar den årliga rapporten Global Rights Index från världsfacket ITUC enligt vilken den tydligaste försämringen av arbetsvillkoren skedde i Europa.

 • Läs även...

  "Lönerna för de som syr kläder måste höjas"

  Svenska fack har allt att vinna på att stötta facken i Bangladesh, menar Babul Akhter, från textilarbetarnas centralorganisation i landet. Han är i Sverige för att informera klädföretag och investerare om förföljelser av textilarbetare.

 • Läs även...

  TCO-chef får toppjobb i Europafacket

  På fredagen valdes TCO:s internationella chef Per Hilmersson till vice generalsekreterare i Europafacket. Under kongressen som hölls i veckan antog Europafacket även ett konkret handlingsprogram för de kommande fyra åren.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.