• Foto: Magnus Hjalmarsson Neideman/TT

Global marknad kräver globala fack

Publicerad 20 november 2015, kl 14:15

Matthias Bolton är ansvarig för multinationella detaljhandelskedjor på det globala facket Uni Global, och den som initierat en ny facklig allians för H&M-anställda.

Varför behövs en global facklig allians för H&M-anställda?
- Därför att multinationella företag som H&M, som växer så snabbt och etablerar sig över hela världen, förr eller senare börjar tappa kontrollen över företagets kärnvärden och hur man vill att företaget ska agera gentemot leverantörer och anställda. Det händer varje gång. Där har en facklig allians en roll att spela.

- När vi i Uni samlar fackförbund från hela världen och pratar om utmaningarna i deras länder, kan vi fungera som en kanal för företag som H&M; genom alliansen kan de på global nivå få insyn i vad som händer på nationell nivå. Vi kan ge företaget information som inte kommer fram annars. Vi ser den här alliansen som ett sätt att förbättra villkoren för de anställda över hela världen men också för att skapa mervärde för företaget.

Läs mer: Ny global allians för fackliga rättigheter

De verkade lite nervösa.

Har ni fått någon respons från H&M?
- Vi har informerat H&M löpande i tre års tid om vår avsikt att samla förbunden och vi har talat om för dem hur våra allianser på andra multinationella företag fungerar. Som Metrogroup, världens sjätte största detaljhandelkedja, som har använt sig av den fackliga alliansen precis på det sätt vi har avsett – för att ta reda på var problem uppstår och följa upp problemen tillsammans med oss.  

- I går bildades alliansen för H&M-anställda och i dag kommer H&M hit för att träffa oss. De var tveksamma först och verkade lite nervösa.

Nervösa över vad?
- Min erfarenhet är att företag ofta oroar sig för att tappa kontrollen över sin berättelse. H&M har skapat en fantastisk image av att vara ett ansvarstagande och hållbart företag med svenska värderingar. När då de anställda får möjlighet att självständigt ge sin berättelse om företaget tror jag att man blir rädd att tappa kontrollen över vilken bild som ges.

- Som jag ser det kan H&M antingen tänka att det här är en bra grej eftersom de vill vara säkra på att det som sägs om dem också stämmer och att de gärna vill jobba tillsammans med den globala alliansen för att se till att det blir så.

- Eller så kan de tänka att de vet att bilden av företaget inte riktigt stämmer, att de inte lever upp till sina ideal i många länder, men att de vill jobba på det på sitt eget sätt utan att de anställda och deras fackförbund blandar sig i.

Branschen är helt och hållet global i dag.

Läs mer: Avtal med H&M i NY - med svensk hjälp

Kräver globaliseringen att fackligt arbete också sker på global nivå?
- Ja, ingen tvekan om den saken. Jag växte upp i New York City. När jag gick omkring som tonåring på 80- och 90-talen blev man förvånad om man såg en global kedja. Man kunde stöta på intressanta små butiker som ägdes av någon som bodde på andra sidan jorden, men inga globala företag. Även de stora varuhusen som Macy’s och Bloomingdale’s var lokala östkustföretag. Så är det inte längre. I dag finns globala kedjor i varje kvarter, Uniclothes från Japan, Topshop från Storbritannien, Mango från Spanien.

- Den här branschen är helt och hållet global i dag. Och då är det enda sättet att förbättra de anställdas förhållanden att jobba fackligt globalt. Det är nytt för oss också. Global Union Federation jobbade inte på det här sättet för 10-15 år sedan. Det är en helt ny typ av fackligt arbete vi gör.

Räcker det med en allians, eller behövs också globala ramavtal för att kunna påverka?
- Ramavtal behövs för att försäkra långsiktighet. Både arbetsgivare och arbetstagare kan byta jobb, och det kan fackliga ombudsmän också. Ett skriftligt dokument kan värna goda anställningsförhållanden oavsett vem som finns på plats. Då behöver man inte börja om från noll om det uppstår dispyter, det finns riktlinjer att följa.

Varför skulle inte H&M vara bättre än Inditex?

UNI har ett globalt ramavtal med H&M sedan 2004. Är det dags att förhandla fram ett nytt?
- Ja, och den globala fackliga alliansen vi har bildat nu kan ge kraft i de förhandlingarna. När H&M kommer hit och träffar representanter från alla de här förbunden tillsammans kommer det att kännas mycket mer meningsfullt för dem att gå in i förhandlingar. Och H&M menar ju att de är störst, varför skulle inte de vara bättre än Metrogroup, Carfour eller Inditex, som vi redan har bra avtal med?

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Partierna om: Psykosocial arbetsmiljö

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  Nätmissarna som kan kosta dig jobbet

  Vad du än gör – prata inte illa om företaget eller chefen i sociala medier. Då lär det bli svårt att få nytt jobb framöver. Även alltför lättklädda bilder kan ställa till det.

 • Läs även...

  Partierna om: Framtidens arbetsliv

  Hur kan fler och bättre jobb skapas när arbetstillfällen försvinner på grund av digitaliseringen och automatiseringen?

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.