Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Global marknad kräver globala fack

Matthias Bolton är ansvarig för multinationella detaljhandelskedjor på det globala facket Uni Global, och den som initierat en ny facklig allians för H&M-anställda.
Gabriella Westberg Publicerad 20 november 2015, kl 14:15
H&M-skylt i galleria.
Foto: Magnus Hjalmarsson Neideman/TT

Varför behövs en global facklig allians för H&M-anställda?
- Därför att multinationella företag som H&M, som växer så snabbt och etablerar sig över hela världen, förr eller senare börjar tappa kontrollen över företagets kärnvärden och hur man vill att företaget ska agera gentemot leverantörer och anställda. Det händer varje gång. Där har en facklig allians en roll att spela.

- När vi i Uni samlar fackförbund från hela världen och pratar om utmaningarna i deras länder, kan vi fungera som en kanal för företag som H&M; genom alliansen kan de på global nivå få insyn i vad som händer på nationell nivå. Vi kan ge företaget information som inte kommer fram annars. Vi ser den här alliansen som ett sätt att förbättra villkoren för de anställda över hela världen men också för att skapa mervärde för företaget.

De verkade lite nervösa

Har ni fått någon respons från H&M?
- Vi har informerat H&M löpande i tre års tid om vår avsikt att samla förbunden och vi har talat om för dem hur våra allianser på andra multinationella företag fungerar. Som Metrogroup, världens sjätte största detaljhandelskedja, som har använt sig av den fackliga alliansen precis på det sätt vi har avsett – för att ta reda på var problem uppstår och följa upp problemen tillsammans med oss.  

- I går bildades alliansen för H&M-anställda och i dag kommer H&M hit för att träffa oss. De var tveksamma först och verkade lite nervösa.

Nervösa över vad?
- Min erfarenhet är att företag ofta oroar sig för att tappa kontrollen över sin berättelse. H&M har skapat en fantastisk image av att vara ett ansvarstagande och hållbart företag med svenska värderingar. När då de anställda får möjlighet att självständigt ge sin berättelse om företaget tror jag att man blir rädd att tappa kontrollen över vilken bild som ges.

- Som jag ser det kan H&M antingen tänka att det här är en bra grej eftersom de vill vara säkra på att det som sägs om dem också stämmer och att de gärna vill jobba tillsammans med den globala alliansen för att se till att det blir så.

- Eller så kan de tänka att de vet att bilden av företaget inte riktigt stämmer, att de inte lever upp till sina ideal i många länder, men att de vill jobba på det på sitt eget sätt utan att de anställda och deras fackförbund blandar sig i.

Branschen är helt och hållet global i dag

Kräver globaliseringen att fackligt arbete också sker på global nivå?
- Ja, ingen tvekan om den saken. Jag växte upp i New York City. När jag gick omkring som tonåring på 80- och 90-talen blev man förvånad om man såg en global kedja. Man kunde stöta på intressanta små butiker som ägdes av någon som bodde på andra sidan jorden, men inga globala företag. Även de stora varuhusen som Macy’s och Bloomingdale’s var lokala östkustföretag. Så är det inte längre. I dag finns globala kedjor i varje kvarter, Uniclothes från Japan, Topshop från Storbritannien, Mango från Spanien.

- Den här branschen är helt och hållet global i dag. Och då är det enda sättet att förbättra de anställdas förhållanden att jobba fackligt globalt. Det är nytt för oss också. Global Union Federation jobbade inte på det här sättet för 10-15 år sedan. Det är en helt ny typ av fackligt arbete vi gör.

Räcker det med en allians, eller behövs också globala ramavtal för att kunna påverka?
- Ramavtal behövs för att försäkra långsiktighet. Både arbetsgivare och arbetstagare kan byta jobb, och det kan fackliga ombudsmän också. Ett skriftligt dokument kan värna goda anställningsförhållanden oavsett vem som finns på plats. Då behöver man inte börja om från noll om det uppstår dispyter, det finns riktlinjer att följa.

Varför skulle inte H&M vara bättre än Inditex?

UNI har ett globalt ramavtal med H&M sedan 2004. Är det dags att förhandla fram ett nytt?
- Ja, och den globala fackliga alliansen vi har bildat nu kan ge kraft i de förhandlingarna. När H&M kommer hit och träffar representanter från alla de här förbunden tillsammans kommer det att kännas mycket mer meningsfullt för dem att gå in i förhandlingar. Och H&M menar ju att de är störst, varför skulle inte de vara bättre än Metrogroup, Carfour eller Inditex, som vi redan har bra avtal med?

Internationellt

Unionen stöttar finska storstrejken

Över 40 000 privatanställda tjänstemän är i strejk mot den finska regeringens begränsningar av strejkrätten. Nu går Unionens ordförande Peter Hellberg ut till stöd för de strejkande, i ett uttalande som Kollega tagit del av.
Noa Söderberg Publicerad 1 februari 2024, kl 14:08
Peter Hellberg, Unionen till vänster och till höger Finlands flagga.
Samtliga finska tjänstemän på SSAB, Stora Enso och många andra företag strejkar mot regeringen
– Finlands sak är vår, säger Unionens ordförande Peter Hellberg.
Foto: Peter Jönsson/Hasse Holmberg/TT.

Kort efter att den finska högerregeringen tillträdde aviserades förslag om stora förändringar av landets strejkrätt, löneförhandlingssystem och regler kring uppsägningar. Regeringen meddelade också att de vill genomföra nedskärningar och sänka ersättningarna i landets välfärdssystem.

Den finska fackföreningsrörelsen reagerade skarpt och har, enligt egen utsago, försökt få till förhandlingar med regeringen utan framgång. Därför har stora delar av fackföreningsrörelsen varslat om politisk strejk under torsdagen och fredagen. Delar av flygtrafiken, skolor, fabriker och restauranger står just nu still.

Unionens systerförbund Pro har tagit ut över 40 000 privatanställda tjänstemän i strejk. På arbetsplatser som ABB, SSAB, Stora Enso och Sandvik har samtliga tjänstemän lagt ned arbetet. Förbundet deltar också i en demonstration på Senatstorget i centrala Helsingfors under torsdagen.
 

Unionen till de strejkandes försvar

Nu rycker Unionens ordförande Peter Hellberg ut till de strejkandes försvar. I ett uttalande som Kollega tagit del av skriver han att konflikten ”har sin grund i en omfattande politisk inblandning i lönebildningen”. Han fortsätter:

”Att genom politiken kraftigt förändra spelplanen utan att samtal och förhandling sker, det skadar förutsättningarna för en väl fungerande arbetsmarknad. Det är en dålig politik för Finlands löntagare!”

Hellberg uttrycker också sitt explicita stöd till strejkerna, demonstrationerna och ”de fackförbund i Finland som arbetar stenhårt för en rättvis, trygg och inkluderande arbetsmarknad”. Rubriken på uttalandet lyder ”Finlands sak är vår”.

Demonstrationer i Finland

Andreas Mårtensson är ordförande i riksklubben på Boliden Minerals – ytterligare ett av de företag där finska tjänstemän är i strejk. Han berättar för Kollega att han varit i kontakt med sina finska kollegor genom företagets bolagsstyrelse och Europeiska arbetsråd (EWC). Enligt Mårtensson har arbetsgivaren uttryckt ”neutralitet” inför konflikten och den svenska klubben har därför beslutat att inte göra någon särskild stödaktion. Däremot säger Mårtensson att han själv stöttar sina finska kollegor.

– Vi har ju svårt att göra sympatiåtgärder eller så, säger han och fortsätter:

– Men vi står bakom dem och stödjer dem i deras strid.

Den finska tidningen Huvudstadsbladet rapporterar på torsdagseftermiddagen att demonstrationen i centrala Helsingfors har "stort deltagande och folkmassan bara växer".