Annons
Annons

Global våg av socialt företagande

Publicerad 12 december 2014, kl 14:54

Ideella verksamheter som jobbar för att förändra samhället är i sig inget nytt. I Sverige har vi till exempel en lång folkrörelsetradition. Men företeelsen som i dag ofta benämns som socialt entreprenörskap eller socialt företagande har fått förnyat intresse och en global våg har sköljt in under de senaste decennierna.

Malin Gawell, forskare med fokus på socialt entreprenörskap, tror att dagens intresse för socialt entreprenörskap i Sverige delvis beror på de förändringar som sker i den offentliga sektorn. I grund och botten är det enligt henne bra att det finns utrymme för sociala entreprenörer, men vi kan inte förlita oss helt och hållet på att marknaden löser alla samhällsproblem.

– Hade det varit så enkelt skulle vi inte ha någon fattigdom kvar i världen och i USA hade till exempel alla fått sjukvård, säger Malin Gawell.

Hon upplever en ökning av sociala företag men säger också att en del som kallar sig för sociala entreprenörer främst ägnar sig åt att marknadsföra sig som ”goda” medan andra är mycket seriösa i sitt sociala engagemang.

Ester Barinaga, professor i socialt entreprenörskap vid Handelshögskolan i Köpenhamn, är inne på samma spår och säger att det är det sociala målet som är det intressanta.

– Om definitionen är att det skapar jobb så är alla företag goda. Socialt entreprenörskap handlar om att organisera sig underifrån för att få till en samhällsförändring, säger Ester Barinaga. 

Tre sociala företagare

 • Sofia Appelgren, vd och grundare av Mitt liv, ett mentorskapsprogram för ökad integration på arbetsmarknaden. Startades i Göteborg och finns i dag i fyra städer. 
 • Golnaz Hashemsadeh Bonde, grundare och vd för Inkludera Invest, en ideell förening vars mål är att motverka utanförskap och att så många människor som möjligt ska delta och bidra till det svenska samhället. 
 • Sara Damber, grundare av antimobbningsstiftelsen Friends. Dessutom vd för stiftelsen Reach for Change som stödjer socialt entreprenörskap för att förbättra barns och ungdomars situation.
 • Läs även...

  Tufft för unga och äldre

  Ungdomar och äldre har drabbats hårt av pandemin. Ändå har de blivit syndabockar i debatten. Och i arbetslivet har åldern också betydelse. Det är dags att vi tar på oss empati-glasögonen och slutar ställa grupper mot varandra.

 • Läs även...

  Övertro på algoritmer vid rekrytering

  Slut på diskriminering och stopp för luddiga beslut som alltid gynnar vita män. Algoritmerna utlovade ett framtida arbetsliv fritt från fördomar och sunkiga värderingar. Men icke. Al var visst inte det objektiva svaret på våra böner om rättvisa.

 • Läs även...

  Få med utländsk bakgrund i bolagsstyrelser

  Endast åtta procent av alla ledamöter i landets bolagsstyrelser har utländsk bakgrund, trots att en fjärdedel av Sveriges befolkning beräknas ha det. Det visar en kartläggning av mångfalden i styrelserummen.