Annons

Global våg av socialt företagande

Publicerad 12 december 2014, kl 14:54

Ideella verksamheter som jobbar för att förändra samhället är i sig inget nytt. I Sverige har vi till exempel en lång folkrörelsetradition. Men företeelsen som i dag ofta benämns som socialt entreprenörskap eller socialt företagande har fått förnyat intresse och en global våg har sköljt in under de senaste decennierna.

Malin Gawell, forskare med fokus på socialt entreprenörskap, tror att dagens intresse för socialt entreprenörskap i Sverige delvis beror på de förändringar som sker i den offentliga sektorn. I grund och botten är det enligt henne bra att det finns utrymme för sociala entreprenörer, men vi kan inte förlita oss helt och hållet på att marknaden löser alla samhällsproblem.

– Hade det varit så enkelt skulle vi inte ha någon fattigdom kvar i världen och i USA hade till exempel alla fått sjukvård, säger Malin Gawell.

Hon upplever en ökning av sociala företag men säger också att en del som kallar sig för sociala entreprenörer främst ägnar sig åt att marknadsföra sig som ”goda” medan andra är mycket seriösa i sitt sociala engagemang.

Ester Barinaga, professor i socialt entreprenörskap vid Handelshögskolan i Köpenhamn, är inne på samma spår och säger att det är det sociala målet som är det intressanta.

– Om definitionen är att det skapar jobb så är alla företag goda. Socialt entreprenörskap handlar om att organisera sig underifrån för att få till en samhällsförändring, säger Ester Barinaga. 

Tre sociala företagare

 • Sofia Appelgren, vd och grundare av Mitt liv, ett mentorskapsprogram för ökad integration på arbetsmarknaden. Startades i Göteborg och finns i dag i fyra städer. 
 • Golnaz Hashemsadeh Bonde, grundare och vd för Inkludera Invest, en ideell förening vars mål är att motverka utanförskap och att så många människor som möjligt ska delta och bidra till det svenska samhället. 
 • Sara Damber, grundare av antimobbningsstiftelsen Friends. Dessutom vd för stiftelsen Reach for Change som stödjer socialt entreprenörskap för att förbättra barns och ungdomars situation.
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Viktor vågade satsa på VR

  När virtual reality var på framväxt tänkte Viktor Peterson inte missa ännu ett tillfälle att haka på något nytt. Han sade upp sig och startade eget.
  - Visst har det hänt att jag tänkt ”Vad har jag gjort?!” Men nu har jag faktiskt roligt varje dag, säger Viktor.

 • Läs även...

  Kön avgör startups framgång

  Startups drivna av kvinnor är mer framgångsrika – om de backas upp av andra kvinnor.

 • Läs även...

  Svenskt avtal för bättre villkor globalt

  Hygienkoncernen Essity har tecknat globalt ramavtal med Unionen.
  – Vi är glada över att det som svenskt fackförbund går att vara med och påverka globalt, säger Magnus Kjellsson, internationell chef på Unionen.

 • Läs även...

  Företag gillar svenska modellen

  De flesta jobbar på företag med kollektivavtal. Än så länge. Om det ska förbli så måste avtalen göras än mer attraktiva för arbetsgivarna menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Men det är ett feltänk, menar Unionens ordförande Martin Linder.

 • Läs även...

  Här får anställda lön för vård av anhörig

  Nu har anställda på Microsoft fått en ny förmån: att vara hemma för vård av en närstående som är allvarligt sjuk. Totalt rör det sig om som mest fyra veckor per år med full lön.

 • Läs även...

  ”Det handlar om att våga”

  Arbetsmarknaden för redovisningsekonomer är god de närmaste åren. Ändå finns det flera exempel på hur personer med rätt ekonomiutbildning nobbas av kommersiella företag. Ekonomerna Alisa Okanovic och Urban Norberg uppmanar svenska arbetsgivare att våga mer – och anställa fler med både utländsk bakgrund och psykisk ohälsa.

 • Läs även...

  ”Arbetsgivarna dissar utländsk erfarenhet”

  Många som har svårt att komma in i arbetslivet har precis den kompetens som företagen efterfrågar. Facket och arbetsgivarorganisationerna anger flera skäl till vad det beror på.

 • Läs även...

  De anställer experter som ratas

  Bristen på arbetskraft i tekniksektorn är enorm. Samtidigt är arbetslösheten bland personer med autism hög – trots att de ofta är duktiga på just IT.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.