Annons
Annons
 • Textilarbetare på kö för att gå på lunch i en fabrik i Dhaka, Bangladesh. H&M och flera andra svenska modeföretag syr upp sina kläder på fabriker som denna. Foto: Manish Swarup/AP

Globala ramavtal skapar schysta företag

Publicerad 17 april 2015, kl 16:11

Allt fler svenska företag etablerar sig utomlands. Globala ramavtal är en förutsättning för schyssta villkor menar IF Metall, som tagit fram en rad argument till varför koncernerna bör blicka upp från generella uppförandekoder och börja ställa konkreta krav.

Världen blir allt mindre. I takt med globaliseringens framväxt går det inte att ta ett beslut i ett multinationellt företag utan att det påverkar anställda i andra länder. I dag har ungefär 2 600 svenska företag dotterbolag utomlands, med 1,3 miljoner anställda.

Men när ett företag slår sig ned på andra sidan jorden händer det att arbetsrätten kommer i kläm. Vilka villkor ska gälla? Hur ser arbetsmiljön ut? Vilka rättigheter har arbetarna? Sådant kan regleras i ett globalt ramavtal, som IF Metall nu gör en satsning för att sprida.

- Ett globalt ramavtal är viktigt både för fackföreningsrörelsen och arbetsgivarna. Företagen skapar trovärdighet och goda relationer och facken ser till att arbetarna får drägliga villkor, säger Anders Ferbe.

Tanken med ett globalt ramavtal är att det ska ställa upp villkor som multinationella företag alltid ska efterleva oavsett var i världen verksamheten finns. Villkoren är grundläggande, man reglerar bland annat inte lön, men kan förhandla fram andra saker på lokal nivå. I dag finns ungefär ett 100-tal avtal, de allra flesta inom industrin och en majoritet i Europa. Bland de svenska företagen hittas bland annat H&M, Skanska och Securitas.

Många företag som verkar utomlands har så kallade uppförandekoder, riktlinjer för hur de ska bedriva sin verksamhet etiskt, social eller miljömässigt. En bra början anser Anders Ferbe, men inte tillräckligt.

- Ett avtal bygger en tyngre struktur än en uppförandekod som ensidigt beslutats av företaget. Koder är lätta att förändra vid ägarbyten och är ofta välformulerade ord som är svåra att få liv i.

För att öka antalet globala ramavtal har IF Metall tagit fram en rad tunga argument för att bemöta de vanligaste invändningarna. Bland annat trycker man på att ramavtalet är ett kvitto på att företaget vill efterleva internationella konventioner, som mänskliga rättigheter, förbud mot straffarbete och skydd för organisationsrätten. Man menar också att avtalen ökar företagens etiska trovärdighet och bidrar till att de blir accepterade av etiska fonder.  Myten att avtalen skulle användas i syfte att stämma arbetsgivare avlivas också. Det har hittills aldrig hänt och är inte syftet.

- Erfarenheterna av de här avtalen är goda. De bidrar till ett bättre samarbetsklimat och hittills har inget företag sagt upp dem, säger Anders Ferbe.

Fakta

IF Metalls argument för fler ramavtal presenterades under ett seminarium anordnat av LO-TCO biståndsnämnd och baserades på rapporten ”Argument för globala ramavtal” av Mats Wingborg.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Okunskap om hur mobbning ska hanteras

  100 000 människor mobbas på jobbet. Psykologen Stefan Blomberg menar att siffran skulle kunna minskas kraftigt om arbetsgivarna fick utbildning.

 • Läs även...

  Svenskt avtal för bättre villkor globalt

  Hygienkoncernen Essity har tecknat globalt ramavtal med Unionen.
  – Vi är glada över att det som svenskt fackförbund går att vara med och påverka globalt, säger Magnus Kjellsson, internationell chef på Unionen.

 • Läs även...

  Företag gillar svenska modellen

  De flesta jobbar på företag med kollektivavtal. Än så länge. Om det ska förbli så måste avtalen göras än mer attraktiva för arbetsgivarna menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Men det är ett feltänk, menar Unionens ordförande Martin Linder.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.