Annons
Annons
 • Hur många jobb måste man söka för att få behålla a-kassan? Oklart. Men att glömma bort vilka jobb man sökt duger inte, enligt en ny dom. Jobbansökningarna ska redovisas i aktivitetsrapporter till Arbetsförmedlingen. Foto: Colourbox

Glömsk nekas a-kassa

Publicerad 6 november 2014, kl 13:17

Den arbetslöse mannen sökte massor av jobb, problemet är bara att han inte kommer ihåg när eller var. De 18 tjänster som han faktiskt kunde redovisa att han sökt är för lite på ett drygt år för att få rätt till a-kassa, enligt en ny dom.

Hur många jobb måste man egentligen söka för att vara berättigad till a-kassa? Svaret är att det varierar från fall till fall. Men en ny dom i kammarrätten ger en liten fingervisning om att man inte kan ligga på latsidan som arbetssökande.

När en 54-årig man från Malmö ansökte om a-kassa från Småföretagarnas Arbetslöshetskassa, SmåA, blev han ombedd att redovisa vilka arbeten han sökt.

Mannen skickade då in uppgifter om åtta sökta tjänster varpå SmåA avslog ansökan om ersättning. Motiveringen var att mannen inte kunde anses stå till arbetsmarknadens förfogande eftersom han sökt så få jobb.

Malmöbon inkom då med en ny redovisning med sammanlagt 18 arbeten och intresseanmälningar. Samtidigt uppgav mannen att han sökt betydligt fler arbeten men att det var omöjligt för honom att komma ihåg när och vilka företag han varit i kontakt med under den aktuella 14-månadersperioden.

A-kassan ansåg dock att 18 sökta arbeten, varav majoriteten var intresseanmälningar, inte heller var tillräckligt och påpekade att mannen aktivt borde ha sökt utannonserade lediga tjänster.

Malmöbon överklagade beslutet till förvaltningsrätten och anförde bland annat att han inte förstod varför utannonserade arbeten skulle vara bättre att söka då det var allmänt känt att man oftast fick arbete genom kontakter. Han vidhöll också det orimliga i att minnas alla uppgifter om sökta jobb 14 månader tillbaka i tiden.

Förvaltningsrätten delade a-kassans bedömning och mannen drog ärendet vidare till kammarrätten som nu gjort samma bedömning som underinstanserna. Enligt domen är det inte tillräckligt att redovisa 18 sökta arbeten, varav flertalet inte varit utannonserade, för att betraktas som arbetssökande och ha rätt til arbetslöshetsersättning.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Kollega söker reporter

  Har du arbetat med nyheter på webben och vet vad som fungerar i sociala medier? Är du intresserad av hur folk har det på jobbet och av frågor som rör arbetsmarknaden i stort? Då kanske du är den vi söker för ett vikariat under 2021.

 • Läs även...

  Fler tjänstemän sägs upp på grund av krisen

  Allt fler varsel leder nu till uppsägningar – inte minst i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det visar en koll som Kollega har gjort bland Unionens regionkontor.

 • Läs även...

  Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

  I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  Skånsk skurk fick nobben av a-kassan

  En kriminell man från Malmö, som suttit häktad i Spanien, ansåg att han hade rätt till a-kassa under häktningstiden. Han överklagade beslutet från Unionens a-kassa till förvaltningsrätten, som gick på a-kassans linje.

 • Läs även...

  Skriv på eller gå

  Skriv på ett nytt anställningsavtal som innebär jobb även utanför ordinarie arbetstid, eller sluta på företaget. Det ultimatumet ställer företaget Apsis på sina anställda.