• Hur många jobb måste man söka för att få behålla a-kassan? Oklart. Men att glömma bort vilka jobb man sökt duger inte, enligt en ny dom. Jobbansökningarna ska redovisas i aktivitetsrapporter till Arbetsförmedlingen. Foto: Colourbox

Glömsk nekas a-kassa

Publicerad 6 november 2014, kl 13:17

Den arbetslöse mannen sökte massor av jobb, problemet är bara att han inte kommer ihåg när eller var. De 18 tjänster som han faktiskt kunde redovisa att han sökt är för lite på ett drygt år för att få rätt till a-kassa, enligt en ny dom.

Hur många jobb måste man egentligen söka för att vara berättigad till a-kassa? Svaret är att det varierar från fall till fall. Men en ny dom i kammarrätten ger en liten fingervisning om att man inte kan ligga på latsidan som arbetssökande.

När en 54-årig man från Malmö ansökte om a-kassa från Småföretagarnas Arbetslöshetskassa, SmåA, blev han ombedd att redovisa vilka arbeten han sökt.

Mannen skickade då in uppgifter om åtta sökta tjänster varpå SmåA avslog ansökan om ersättning. Motiveringen var att mannen inte kunde anses stå till arbetsmarknadens förfogande eftersom han sökt så få jobb.

Malmöbon inkom då med en ny redovisning med sammanlagt 18 arbeten och intresseanmälningar. Samtidigt uppgav mannen att han sökt betydligt fler arbeten men att det var omöjligt för honom att komma ihåg när och vilka företag han varit i kontakt med under den aktuella 14-månadersperioden.

A-kassan ansåg dock att 18 sökta arbeten, varav majoriteten var intresseanmälningar, inte heller var tillräckligt och påpekade att mannen aktivt borde ha sökt utannonserade lediga tjänster.

Malmöbon överklagade beslutet till förvaltningsrätten och anförde bland annat att han inte förstod varför utannonserade arbeten skulle vara bättre att söka då det var allmänt känt att man oftast fick arbete genom kontakter. Han vidhöll också det orimliga i att minnas alla uppgifter om sökta jobb 14 månader tillbaka i tiden.

Förvaltningsrätten delade a-kassans bedömning och mannen drog ärendet vidare till kammarrätten som nu gjort samma bedömning som underinstanserna. Enligt domen är det inte tillräckligt att redovisa 18 sökta arbeten, varav flertalet inte varit utannonserade, för att betraktas som arbetssökande och ha rätt til arbetslöshetsersättning.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Skånsk skurk fick nobben av a-kassan

  En kriminell man från Malmö, som suttit häktad i Spanien, ansåg att han hade rätt till a-kassa under häktningstiden. Han överklagade beslutet från Unionens a-kassa till förvaltningsrätten, som gick på a-kassans linje.

 • Läs även...

  Skriv på eller gå

  Skriv på ett nytt anställningsavtal som innebär jobb även utanför ordinarie arbetstid, eller sluta på företaget. Det ultimatumet ställer företaget Apsis på sina anställda.

 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.

 • Läs även...

  TCO vill se ändrade regler för arbetslösa egenföretagare

  Ändra reglerna i a-kassan tillfälligt så att egenföretagare slipper lägga ner sina företag när de söker a-kassa. Det föreslår centralorganisationen TCO. Ett bra förslag anser Unionens nystartade klubb för egenföretagare.

 • Läs även...

  A-kassor slåss om medlemmar

  Flera a-kassor upplever att Unionens a-kassa konkurrerar med dem om medlemmar. Det visar en rapport från tillsynsmyndigheten IAF som också anmärker på hur Unionenkassan beviljar medlemskap.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.