Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Goda jobbchanser för Ericssons anställda

Trots Ericsson besked om att 3 000 tjänster försvinner spår såväl forskare som Arbetsförmedlingen en ljus arbetsmarknad för de som tvingas lämna företaget.
Linnea Andersson Publicerad 5 oktober 2016, kl 10:27
Maja Suslin / TT
De som tvingas lämna Ericsson har goda möjligheter till nytt jobb, enligt både forskare och Arbetsförmedlingen. Maja Suslin / TT

Ericssons nedskärningar är, förutom de enskilda individer som drabbas, ett hårt slag mot Kumla och Borås, där 500 respektive 800 tjänster beräknas försvinna. Men det finns ljus i mörkret.

Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och vd för Institutet för näringslivsforskning (IFN), menar dock att liknande fall historiskt sett har öppnat upp för nya jobbmöjligheter.

– Får man för sig att Sverige är slut som industrination så riskerar det att bli självuppfyllande. Det ska man akta sig för, säger han till TT.

Som exempel nämner han Saab i Trollhättan samt nedläggningarna av militärregementen runtom i landet, som lett till att det växt fram nya arbetstillfällen.

– Jag förstår att det kan tyckas lätt att säga men det är viktigt att peka på de här exemplen. Det går inte politiskt uppifrån att peka på vad det ska vara utan i stället låta det växa fram, säger Henrekson.

Läs mer: Startup-våg efter neddragning på Sony Mobile

Han menar även att nedskärningarna på Ericsson inte är i dignitet med de historiska förändringarna inom varvsindustrin och tekoindustrin, då Borås också drabbades. Allt fler jobbar inom medelstora företag i Sverige i dag och beroendet av stora företag är inte lika stort längre, vilket gör det lättare att hantera en sådan här händelse.

På Arbetsförmedlingen menar man att arbetsmarknaden just nu är god och att det råder särskild brist på ingenjörer och IT-personal, just den kompetens som många som får lämna Ericsson har.

– Det är viktigt att komma ihåg när man ser det här varslet. Har man en gymnasieutbildning så har man en god arbetsmarknad och till och med arbetskraftsbrist inom flera yrken. Tittar man på de som varslas nu är det en grupp som är utbildad med erfarenhet och därmed goda chanser att få arbeten, säger Annika Sundén, analyschef vid Arbetsförmedlingen, till TT.

Under tisdagen röstade EU-parlamentet för ett bistånd på fyra miljoner euro som ska hjälpa tidigare anställda på Ericsson att hitta nya jobb, efter att Sverige i mars lämnade in en ansökan. Det skriver Dagens Industri.

Drygt 900 före detta Ericssonanställda väntas få ta del av pengarna som kommer från Europeiska globaliseringsfonden (EFG). Fonden hjälper ”arbetstagare som har förlorat jobbet till följd av den globala finansiella och ekonomiska krisen eller strukturella förändringar i världshandeln, till exempel när ett stort företag lägger ner eller flyttar produktionen till ett land utanför EU”. Fonden hjälper i regel till när 500 anställda eller fler blir av med jobbet. 

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.