Annons
Annons
 • Viktigare än vilken kompetens medarbetarna har är att relationerna är goda dem emellan. Foto: Colourbox

Goda relationer viktigare än kompetens

Publicerad 16 september 2014, kl 15:23

Bra relationer i arbetslaget är viktigare än enskildas kompetens, i alla fall när det kommer till hur man bäst lyckas nå framgång. Det visar en ny dansk undersökning.

Att vissa team lyckas bättre med sina prestationer på jobbet än andra kan alltså bero på att det finns starka relationer inom gruppen. För relationer mellan arbetskamrater är en viktig framgångsfaktor, rent av viktigare en de enskildas kompetens och personlighet. Det visar en studie från det danska tekniska universitetet DTU Computer, skriver tidningen Arbetsliv.

Grupper där personer har goda relationer med varandra är bättre på att utföra komplexa arbetsuppgifter än grupper där man kanske har kunskap och kompetens men inte samma relation till varandra.

Docent Sune Lehmann som är en av de som ligger bakom studien menar att man bör vårda relationer på arbetsplatsen. För det är då vi känner till varandras svagheter och styrkor och därefter kan fördela arbetsuppgifterna mellan varandra på bästa sätt, en trolig förklaring till varför starka relationer är så viktiga.

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]

Kommentarer

Hej,

Var kan jag hitta själva studien?

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2014-10-07. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

 • Läs även...

  Debatt: Vilket ledarskap vill vi ha efter pandemin?

  De ledare som skapar störst inflytande är de som förstår sin roll som förebild, inte har mest kunskap om teorier. Att stå för sina misstag och lära sig av dem och förstå att det alltid finns nya saker att lära sig skapar hållbart ledarskap, skriver ledarskapscoachen Annah Thunberg.

 • Läs även...

  Utlandsfödda riskerar mobbning på jobbet

  Utlandsfödda löper större risk att utsättas för mobbning på jobbet. Det visar ny forskning från Linköpings Universitet.

 • Läs även...

  Sänkta studielån ska locka till landsbygden

  Om man flyttar till landsbygden för att bo och arbeta ska ens studielån skrivas ned med upp till 30 000 kronor per år. Det föreslår Kommunutredningen. Idén välkomnas av Maria Karlsson, Unionens regionchef i Norrbotten.

 • Läs även...

  Debatt: Inför index för hållbarhet inom arbetslivet

  Kan vi mäta hur hållbart arbetslivet är? Inför ett index där ålderkategorier och arbetsområden kartläggs och riskbedöms. Det skriver arbetsplatsstrategen Karin Ståhl.

 • Läs även...

  Debatt: ”Våga se min kunskap och kompetens”

  När arbetsgivaren läser ”särskola” på mitt cv blir det oftast ingen intervju. Varför vill inte fler arbetsgivare och förtroendevalda ta tillvara på min kompetens? frågar Mia-Jonas Plunteman som är dyslektiker och nu läser till redovisningskonsult.

 • Läs även...

  Jobberfarenhet kan bli väg till studier

  Arbetslivserfarenhet ska kunna tillgodoräknas vid studier på högskolan. Det anser valideringsdelegationen som lämnat sitt slutbetänkande till regeringen. Nu hoppas Unionen att politikerna ska gå vidare med förslagen.

 • Läs även...

  Debatt: Sluta besluta med reptilhjärnan

  Att rekrytera med reptilhjärnan som är fullproppad med fördomar kan kännas enkelt men får förödande effekter på en arbetsplats. Det gör att vissa grupper får en gräddfil medan andra slår i glastaket, skriver Julia Sandberg.

 • Läs även...

  Debatt: Vi behöver prata om livet efter corona

  En närstående som inte finns kvar eller en kollega som svävat mellan liv och död. Arbetsgivare och kollegor måste våga prata om vårt mående under coronapandemin. Med samtal bygger vi broar till bättre hälsa, skriver Tina Persson.  

 • Läs även...

  ”Byggcheferna får en tvåa i betyg”

  Noll olyckor i byggbranschen. Det är Ulrika Dolietis ambition som vd för initiativet Håll Nollan. Färre checklistor och mer utbildning är två steg för att nå målet.