Annons

Gone girl

Publicerad 15 oktober 2013, kl 12:58

Modernista
Översättning: Ulla Danielsson

 I min värld är Gone girl ingen deckare eller kriminalroman, som man i vissa recensioner och tidningsartiklar kan få intrycket av. Visst finns det ett möjligt brott i botten; en försvunnen hustru, en misstänkt äkta man och en rad omständigheter som tyder på att han har bragt henne om livet. Men egentligen är det en skildring av ett förhållande som vilar på något slags terrorbalans. Som läsare dras du in i huvudpersonernas spel. De vill ha dina sympatier, vinna din gunst. Nick, den otrogne maken, som hoppas att du, läsaren, ändå ska förstå vilken press han levt under, och Amy, den försvunna hustrun som genom sina dagboksanteckningar sedan flera år vill vinna dina sympatier genom sin beskrivning av ett äktenskap i förfall.  
Beskrivningarna av de små detaljerna i en vardag utan lycka fäller mig. Jag lever med Amy och Nick, och för en kort stund tror jag mig ha fått grepp om dem. Det har jag inte.

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Sålde dåligt – blev uppsagd

  Säg upp dig själv. Det kravet ställde företaget till en säljare som de ansåg underpresterade. Nu har Unionen stämt bolaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  Unga vuxna lockas till arbete

  De som varken arbetar eller studerar, men gärna spelar datorspel, är målgruppen för ett nytt projekt vid högskolan i Skövde. Genom att utnyttja samma mekanismer som när man gör spel, ska ungdomarna lockas till studier och jobb.

 • Läs även...

  Så lycklig blir du av din lön

  Att lönen är rättvis är viktigare än hur hög den är. Därmed inte sagt att storleken inte har någon betydelse. Forskning visar att lyckan klingar av efter en viss nivå.

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  Viktor vågade satsa på VR

  När virtual reality var på framväxt tänkte Viktor Peterson inte missa ännu ett tillfälle att haka på något nytt. Han sade upp sig och startade eget.
  - Visst har det hänt att jag tänkt ”Vad har jag gjort?!” Men nu har jag faktiskt roligt varje dag, säger Viktor.

 • Läs även...

  »Vi kommer att leva som aristokrater«

  På universitetet i Oxford finns en världsauktoritet på artificiell intelligens. Nick Boström, filosof, ser både risker och möjligheter med utvecklingen.

 • Läs även...

  Kollega får ny chefredaktör

  Helena Ingvarsdotter blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Kollega och Chef & Karriär. Hon har lång erfarenhet från fackförbundspress och kommer närmast från Lärarförbundet där hon var chefredaktör för flera tidningar.

 • Läs även...

  Vi dricker inte kaffe för att det är gott

  Nej, det är inte alls smaken på kaffe som gör att du dricker – det är koffeinet. Eller alkoholruset när det handlar om starkare drycker. Det visar forskare vid Northwestern University i USA.

 • Läs även...

  De heter det de gör

  Båtbyggaren och ensamseglaren Sven Yrvind ville ha ett efternamn som passade honom – och det han gör. Han är inte ensam om att ha ett namn som hör ihop med jobbet, men för de flesta är det en tillfällighet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.