Gone girl

Publicerad 15 oktober 2013, kl 12:58

Modernista
Översättning: Ulla Danielsson

 I min värld är Gone girl ingen deckare eller kriminalroman, som man i vissa recensioner och tidningsartiklar kan få intrycket av. Visst finns det ett möjligt brott i botten; en försvunnen hustru, en misstänkt äkta man och en rad omständigheter som tyder på att han har bragt henne om livet. Men egentligen är det en skildring av ett förhållande som vilar på något slags terrorbalans. Som läsare dras du in i huvudpersonernas spel. De vill ha dina sympatier, vinna din gunst. Nick, den otrogne maken, som hoppas att du, läsaren, ändå ska förstå vilken press han levt under, och Amy, den försvunna hustrun som genom sina dagboksanteckningar sedan flera år vill vinna dina sympatier genom sin beskrivning av ett äktenskap i förfall.  
Beskrivningarna av de små detaljerna i en vardag utan lycka fäller mig. Jag lever med Amy och Nick, och för en kort stund tror jag mig ha fått grepp om dem. Det har jag inte.

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Klarar du Kollegas kuliga sloganquiz?

  En del är så bra att vi aldrig glömmer dem. Andra minns vi ändå och några har vi glömt. Hur bra är du på företagens slogans? Testa dina kunskaper i Kollegas sloganquiz!

 • Läs även...

  Livslångt lärande ska få fler att jobba längre

  Befolkningen i Europa åldras snabbast i världen. För att välfärden inte ska äventyras måste fler jobba längre. Men då krävs vidareutbildning under hela arbetslivet, visar forskning.

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  "Jag hoppas att fler vågar säga ifrån"

  Oavsett om det är på jobbet eller en manifestation med tusentals människor – Unionenmedlemmen Murphy Alex säger ifrån om han ser något som inte känns rätt. Ett budskap han nu hoppas ska sprida sig.

 • Läs även...

  Många tar bilen till jobbet av gammal vana

  De flesta som jobbpendlar med bil väljer bilen av gammal vana. Därför bör man fokusera på psykologiska faktorer om man vill få folk att byta transportmedel. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

 • Läs även...

  Kollega får ny chefredaktör

  Helena Ingvarsdotter blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Kollega och Chef & Karriär. Hon har lång erfarenhet från fackförbundspress och kommer närmast från Lärarförbundet där hon var chefredaktör för flera tidningar.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.