Annons
Annons

Gör steget kortare till att återgå till arbete!

Publicerad 4 november 2015, kl 14:25

Det är mycket fokus på att få ut unga i arbetslivet, vilket är bra! En grupp som också finns ute i den ovissa arbetslösheten är de som befinner sig mitt i livet. De som har mängder med erfarenhet och kunskap, men som har svårt att ta sig in i matchen igen.

Att du har arbetat sen gymnasiet verkar inte smälla lika högt som någon form av högskoleutbildning. En kunskapshöjning eller omskolning är kanske ett måste för att få ett arbete igen men är inte helt okomplicerad. Studiemedlet kan, beroende på din tidigare inkomst, bli ännu lägre än den ersättningsnivå du har som arbetssökande. Exempelvis kan du inte få ett tilläggslån om du har haft en för låg årsinkomst och som inkomst räknas även a-kassa.

Inför kortare utbildningar, för att komplettera den kunskap som redan finns från arbetslivet. Det gör steget kortare till att återgå i arbete. Studiemedel som är mer anpassat efter verkligheten är också en möjlig tanke. Är det orimligt och kontroversiellt, eller orättvist om studier ska genomföras på lika villkor? Fast förutsättningarna är, vanligtvis, inte densamma vid 20 som när du är 40+. Ytterligare en stressfaktor är att rätten till studielån begränsas fr.o.m. det år du fyller 47.

/JS

 • Läs även...

  Inga ändrade regler för inkomstförsäkring

  Kravet på hur länge man ska ha varit med i a-kassan för att få ersättning sänks tillfälligt till tre månader. Men för att få del av Unionens inkomstförsäkring måste du fortfarande ha varit medlem i både förbundet och a-kassan i tolv månader. Däremot slipper du karensen.

 • Läs även...

  SCB skriver ned siffror på arbetslöshet

  Pressade arbetsvillkor ledde till att Evry rapporterade felaktiga siffror på arbetslöshet till Statistiska Centralbyrån. Nu har SCB reviderat siffrorna som var överdrivna.

 • Läs även...

  9 av 10 förlorare utan facket

  Större inkomstklyftor och mindre pengar för alla utom de absolut rikaste. Så skulle Sverige se ut utan facket, enligt en rapport från Futurion. Om arbetslösheten skulle vara större eller inte, rådde det dock delade meningar om i den debatt som hölls när rapporten presenterades.