Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Göthberg vann Positions chefspris

Catarina Göthberg, DHL, vann Positions chefspris 2012. De chefer som nominerats av kollegor och andra Unionenmedlemmar var alla mycket kompetenta, men den som fick flest lovord var Catarina Göthberg.
Dag Bremberg Publicerad 10 januari 2013, kl 14:41

Hon har titeln "head of first choice & programs" på DHL Freight, vilket innebär att hon ansvarar för bland annat Lean, förbättringsarbete och olika projekt. Hon har 15 medarbetare i ett team som är utspritt över landet, men själv sitter Värmlandsflickan sen länge på huvudkontoret i Stockholm.

När hon först fick höra att hon var nominerad av sina medarbetare så blev hon helt överrumplad. Efter prisutdelningen har hon fortfarande inte riktigt smält det hela.

- Det känns overkligt, men otroligt roligt, helt fantastiskt! Framför allt för att jag nominerats av medarbetare. Därför är det ett av de finaste priser man kan få som chef.

Priset överlämnades på Kompetensmässan, som också stod för hälften av stipendiesumman på 20?000 kronor. Tanken är att pengarna ska kunna användas till utveckling av det egna ledarskapet.

Catarina Göthberg är 40 år och har under 16 år haft en rad olika positioner inom DHL.Hon har under förra året infört en så kallad resurspool för att ta vara på medarbetarnas kompetenser och ge dem möjlighet att delta som resurser i olika projekt. Över 100 medarbetare har anmält sig till poolen och hittills har 60 procent av dem fått chansen att vara med i projekt.

En annan prestation som uppskattats i företaget är att hon har lyckats skapa en team-känsla hos de utspridda medarbetarna. En gång i kvartalet träffas hennes team och då brukar de bo i stuga i Sörmland och laga mat tillsammans.

- Det är viktigt att skapa ett sånt klimat att alla känner att de får och bör säga vad de tycker, samtidigt som man vet att det stannar inom fyra väggar.

Öppenhet är ett av de viktigaste värdeorden både för DHL och Catarina Göthberg personligen. Hon talar också om ansvar, engagemang och respekt. För att orden ska få betydelse gäller det att ha kontinuerliga diskussioner om vad de ska betyda i vardagen.

- Att visa respekt är för mig att se människan. Det betyder också att jag är lojal med mina medarbetare, och de mot mig. Vi är engagerade i våra uppgifter och tar ansvar för att leverera det vi lovat.

Hon har haft många chefer som hon uppskattat och hon har funderat över vilka egenskaper de haft och försökt att lära av dem. Hon har även lärt sig av att ha haft olika positioner.

- Jag har blivit tryggare. Man måste ha lite distans till det som sker, och det försöker jag förmedla till mina medarbetare.

Hon har också ställt sig frågan "vill jag jobba som chef?" och besvarat den med ett klart "ja!"

- Jag tycker att det är fantastiskt kul att se medarbetare utvecklas, så jag vill fortsatta arbeta med ledarskap.

Efter ett års högskolestudier har hon varit på DHL nästan hela sitt yrkesliv och fått möjligheter att jobba sig upp. Två gånger har hon varit på väg därifrån men erbjudits nya poster. För närvarande går hon DHL:s interna managementutbildning, och vid kursträffarna vid huvudkontoret i Bonn är hon en av endast två svenskar.

Företaget har drygt 2?000 anställda i Sverige och totalt 275?000 medarbetare i 220 länder. Att jobba utomlands lockar, men med en 3-åring och en 10-åring hemma, så blir det knappast någon flyttning på länge.

- Man måste göra sina val.

Ledarskap

5 konkreta tips: Så lär du dig tala inför folk

Får du panik av att hålla en dragning inför publik? Psykologen Alexandra Thomas, en av Chef & Karriärs mentorer, ger konkreta tips på hur du kan bemästra rädslan och göra presentationen till en succé.
Publicerad 10 april 2024, kl 06:00
Tecknad illustration av person med skakande ben som håller tal inför publik.
Visualisera framgång och skapa kontakt. Genom att använda dessa strategier kan du övervinna din talängslan och bli en effektiv och inspirerande kommunikatör. Illustration: Dennis Eriksson.

FRÅGA: Ända sedan barnsben har jag haft stora svårigheter med att prata inför folk. Både i skola och arbetsliv har jag i de lägena flera gånger drabbats av blackout. I vuxen ålder har jag försökt undvika situationen genom att inte ta på mig uppdrag som har inneburit redovisning. Eller i sista fall att sjukskriva mig.

Nyligen erbjöds jag att bli avdelningschef. Den rollen innebär att jag måste hålla dragningar inför hundratals medarbetare och även andra chefer. Så i stället för att bli glad och stolt över befordran känner jag enbart panik.

Självkänslan är skadad av alla gånger som det har gått åt pipan. Samtidigt vill jag inte återigen ta till flykten och tacka nej till tjänsten. Men hur ska jag göra för att våga? 

SVAR: Din fråga berör något djupt mänskligt. Att ställa sig utanför flocken var i människans tidiga historia förenat med fara och det är naturligt att hjärnan reagerar med flykt, som om du befann dig i en livshotande situation.

Att inte längre vilja fly är förstås rätt väg framåt. Efter mina år som retoriktränare har jag sett mycket som fungerar:

Försök att lugna hotsystemet genom andningsövningar. Du kan andas in genom att räkna till fyra och andas ut och räkna till fem. Visualisera det du vill uppnå. Om du får bilder av tidigare situationer, försök vända dem till scenarion där du lyckas.

Lär känna platsen och gå gärna dit och öva. Hur ser publiken ut, var sitter de, var står du, hur fungerar tekniken? Ju mer förberedd du är, desto lugnare kan du vara under framförandet.

Ett visst mått av nervositet gör att sinnena skärps och du gör dig redo att prestera. Gör dig vän med nervositeten och tänk att ingen vill lyssna på en blasé person som inte utstrålar något. Folk är ofta upptagna av sig själva och din nervositet kommer varken märkas eller synas på det sätt du upplever den.

Från blackout till framgång

Försök att minska det mentala avståndet mellan dig och publiken genom att vara personlig eller nämna något som andra kan relatera till. Du kan visa sårbarhet och avdramatisera situationen genom att till exempel säga: ”300 personer, nu blev jag nervös.”

De allra flesta kommer vilja dig väl och vill se dig lyckas. Om du ändå får en blackout vet inte publiken vad du ska säga. Då kan du låta punkterna komma i en ny ordning och ta dig tillbaka till strukturen efter hand.

Det mest effektiva – och jobbiga – sättet att komma över talängslan är exponering. Att möta situationen du är rädd för tills du lärt tankarna och kroppen att det inte är farligt.

Träna gärna hemma framför spegeln eller gå till en talcoach och simulera situationen. Den kemiska reaktionen i kroppen vid nervositet är identiskt med den vid förväntan. Enda skillnaden är våra tankar. Så ibland behöver vi överlista hjärnan och intala den att vi är taggade och att allt kommer gå bra.

ALEXANDRA THOMAS

GÖR: Psykolog, författare och specialist i organisationspsykologi på Creative Compassion. Inspirationsföreläsare och skribent.

ÅLDER: 45.

KARRIÄR: Facilitator, partner, mentor och regionchef. Har tidigare jobbat som skolpsykolog och på bup.

Har du en fråga till våra mentorer? Mejla [email protected].