• Omkring 300 kongressledamöter har samlats på Svenska Mässan i Göteborg. Foto: Patrik Nygren

Gratis medlemskap ska ge Unionen muskler

Publicerad 14 oktober 2015, kl 11:23

Nu mobiliserar Unionen inför avtalsrörelsen. Upp till 140 miljoner kronor ska användas för att locka nya medlemmar. Planen är att erbjuda gratis medlemskap i ett års tid.

Enligt Unionens förbundsstyrelse står man inför ”den kanske tuffaste avtalsrörelsen någonsin”. I det läget vill man snabbt öka organisationsgraden, inte minst inom tjänstesektorn.
 
Upp till 140 miljoner kronor ska användas för mobilisering genom att ett kampanjmedlemskap erbjuds. Något som kongressen biföll trots farhågor bland annat för hur nuvarande medlemmar ska se på erbjudandet.
 
-  Vi har prövat det tidigare med gott resultat, de medlemmar vi fick då stannade kvar i hög utsträckning, sa Cecilia Fahlberg, Unionens avgående förbundsordförande, under debatten.
 
Planen är att de som går med i förbundet under perioden 1 november 2015 till 31 mars 2016 ska få ha gratis medlemskap i 12 månader.
 
Är ni desperata, Martin Linder, Unionens andre vice ordförande?
-  Nej, absolut inte. Vi ser att vi har en tuff avtalsrörelse framför oss, och har höga ambitioner. Därför lägger vi extra tryck på mobiliseringen och att öka medlemsantalet.
Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Tuff e-handel tvingar Ellos att varsla

  Ellos behöver spara 100 miljoner kronor och varslar därför ett 50-tal anställda.
  – Vi växer inte i lika hög utsträckning som branschen i övrigt, säger Hans Lindau, ordförande i Unionenklubben på företaget.

 • Läs även...

  Unionen ökade 5 000

  Unionen ökade med drygt 5 000 medlemmar förra året och den största ökningen står studenterna för. Nu uppgår medlemsantalet till 650 000.

 • Läs även...

  Nytt kollektivavtal för gymanställda

  Nu träder det nya avtalet för Unionens gymanställda medlemmar i kraft. Och det är efterlängtat ­- Kollega har tidigare avslöjat de usla arbetsvillkor som ofta gäller i branschen.

 • Läs även...

  Sålde dåligt – blev uppsagd

  Säg upp dig själv. Det kravet ställde företaget till en säljare som de ansåg underpresterade. Nu har Unionen stämt bolaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  Billigare att vara med i facket 2018

  Nästa år återinförs avdragsrätten för fackavgiften. För de flesta av Unionens medlemmar innebär det en skattesänkning med knappt 700 kronor per år.

 • Läs även...

  Partipolitik i vägen för nytt storfack

  Tjänstemän och arbetare, förenen eder? Unionen utesluter inte ett nytt storfack mellan dem och IF Metall. Men det största hindret är att Unionen är partipolitiskt obundet, medan IF Metall samverkar med Socialdemokraterna.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.