"Grattis till alla nya egenföretagare!"

Publicerad 6 september 2017, kl 15:44

Eftersom Pauline Grindvall startade sitt aktiebolag för snart fyra år sedan kommer hon själv inte att ha någon hjälp av om regeringens förslag blir verklighet.
– Men det hade varit guld värt för mig. Så det är bara att gratulera dem som startar nu i så fall, säger hon.

Pauline Grindvalls webbshop har gått så bra att hon nu har fördubblat omsättningen för tredje året i rad och har fyra anställda. Sedan hon startade företaget har hon även fått barn och då haft mycket i kontakt med Försäkringskassan.

Hon har tidigare efterlyst bättre information och tydligare regler för egenföretagare liksom snabbare hjälp av Försäkringskassan.

– Jag kan förstå att många kvinnor drar sig för att starta eget eftersom du under uppstartsperioden ofta inte kan ta ut maxlön, vilket i sin tur påverkar den sjukpenninggrundade inkomsten, SGI, och föräldrapenningen. Även om du kan ta ut maxlön under uppstarten väljer många dessutom att spara pengar och bygga kapital i företaget. Jag tycker att andra parametrar än lönekuvertet borde vägas in i SGI när det gäller nystartade bolag, sa Pauline till Kollega i våras.

Läs mer: Hon vill ha tydligare regler för egenföretagare

Nu är hon väldigt glad över regeringens förslag.

– Det låter ju helt fantastiskt! Jag har själv hört en del från andra om den oro som många känner kring reglerna. Så förhoppningsvis får det fler att våga starta eget nu, vilket ju är bra för alla eftersom det kan ge fler arbetstillfällen, fler betalar skatt och det blir en positiv spiral av alltihop.

Läs mer: Bättre sjukpenning till företagare hyllas av Unionen

– Själv har jag haft möjlighet att bygga företaget så att jag kan ta ut en vettig lön och få en bra SGI. Men de första två åren hade det varit väldigt skönt att ha den här tryggheten som tycks vara på gång nu. Att slippa ha alla de här samtalen med Försäkringskassan när jag skulle vara föräldraledig, var sjuk eller så, det hade varit en helt annan trygghet. Så det är bara att gratulera dem som startar nu.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Partierna om: Framtidens arbetsliv

  Hur kan fler och bättre jobb skapas när arbetstillfällen försvinner på grund av digitaliseringen och automatiseringen?

 • Läs även...

  Unionen: ”Staten ska inte betala hela lönen”

  Både Svenskt Näringsliv och Almega vill att staten ska betala hela lönekostnaden för krisande företag. Men Unionen tycker att 80 procents arbetstidsminskning är tillräckligt.

 • Läs även...

  Stor oro bland kulturarbetare

  Över 1 800 kulturarbetare har under mars månad anslutit sig till Unionens a-kassa. Det är ingen tvekan om att coronakrisen har en stor påverkan på kultursverige. En av dem som är oroliga för framtiden är Hanna Olsson Lanneberg på Uppsala Konsert & Kongress.

 • Läs även...

  ”Kan få arbetslöshet på 25 procent”

  Insatserna för att dämpa följderna av corona är långt ifrån tillräckliga. Det anser Stefan Koskinen på Almega, som tror att vi riskerar en arbetslöshet på mellan 20 och 25 procent om inte regeringen tar till kraftfulla åtgärder.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.