Annons

"Grattis till alla nya egenföretagare!"

Publicerad 6 september 2017, kl 15:44

Eftersom Pauline Grindvall startade sitt aktiebolag för snart fyra år sedan kommer hon själv inte att ha någon hjälp av om regeringens förslag blir verklighet.
– Men det hade varit guld värt för mig. Så det är bara att gratulera dem som startar nu i så fall, säger hon.

Pauline Grindvalls webbshop har gått så bra att hon nu har fördubblat omsättningen för tredje året i rad och har fyra anställda. Sedan hon startade företaget har hon även fått barn och då haft mycket i kontakt med Försäkringskassan.

Hon har tidigare efterlyst bättre information och tydligare regler för egenföretagare liksom snabbare hjälp av Försäkringskassan.

– Jag kan förstå att många kvinnor drar sig för att starta eget eftersom du under uppstartsperioden ofta inte kan ta ut maxlön, vilket i sin tur påverkar den sjukpenninggrundade inkomsten, SGI, och föräldrapenningen. Även om du kan ta ut maxlön under uppstarten väljer många dessutom att spara pengar och bygga kapital i företaget. Jag tycker att andra parametrar än lönekuvertet borde vägas in i SGI när det gäller nystartade bolag, sa Pauline till Kollega i våras.

Läs mer: Hon vill ha tydligare regler för egenföretagare

Nu är hon väldigt glad över regeringens förslag.

– Det låter ju helt fantastiskt! Jag har själv hört en del från andra om den oro som många känner kring reglerna. Så förhoppningsvis får det fler att våga starta eget nu, vilket ju är bra för alla eftersom det kan ge fler arbetstillfällen, fler betalar skatt och det blir en positiv spiral av alltihop.

Läs mer: Bättre sjukpenning till företagare hyllas av Unionen

– Själv har jag haft möjlighet att bygga företaget så att jag kan ta ut en vettig lön och få en bra SGI. Men de första två åren hade det varit väldigt skönt att ha den här tryggheten som tycks vara på gång nu. Att slippa ha alla de här samtalen med Försäkringskassan när jag skulle vara föräldraledig, var sjuk eller så, det hade varit en helt annan trygghet. Så det är bara att gratulera dem som startar nu.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Ingen a-kassa utan arbetsgivar­intyg

  Arbetslösa kan få vänta länge på a-kassans ersättning. Ofta på grund av att arbetsgivarna inte skriver det intyg som krävs.

 • Läs även...

  Pappor med högre lön tar ut fler dagar

  Föräldrar med låga löner tar ut fler dagar med föräldrapenning under barnets första år, enligt Försäkringskassan. En annan studie visar dock att pappor som tjänar bra tar ut mer föräldraledighet än fäder med lägre inkomst.

 • Läs även...

  Lovades anonymitet – fick sparken för förtal

  Unionenmedlemmen berättade i förtroende för HR-konsulten om vilka problem arbetsplatsen hade. Två veckor senare blev hon avskedad för förtal.

 • Läs även...

  Tusentals kan bli utan pensionsavtal

  Nyligen sa arbetsgivarna upp ett pensionsavtal som gäller Unionenmedlemmar på kooperativa företag och inom den ideella sektorn. Ett förhastat beslut, anser facket enligt vilket ett nytt avtal inte skulle ge medlemmarna några fördelar.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.