Annons
Annons
  • När kvinnan berättade att hon var gravid drogs anställningen tillbaka. Foto: Colourbox

Gravid nekades anställning

Publicerad 21 maj 2019, kl 14:17

En ideell organisation avbröt rekryteringen av en kvinna när hon berättade att hon var gravid. Nu stämmer Diskrimineringsombudsmannen organisationen inför Arbetsdomstolen och kräver att diskrimineringsersättning utbetalas till kvinnan.

En ideell organisation verksam inom utvecklingen av hälso- och sjukvård intervjuade ett antal kandidater för en tidsbegränsad anställning på ett år, med möjlighet till förlängning. I platsannonsen stod att det var en heltidstjänst – men att deltidsarbete kunde komma ifråga under specifika omständigheter.

Den kvinna som erbjöds tjänsten tackade ja, lämnade löneanspråk och berättade att hon nyligen hade fått veta att hon var gravid. Hon förklarade samtidigt att hon var villig att arbeta deltid under föräldraledigheten.

Men när organisationens vd fick veta att kvinnan var gravid drogs erbjudandet om anställning tillbaka – organisationen ansåg sig behöva anställa en person som kunde arbeta heltid.

Organisationen hävdar att kvinnans löneanspråk var anledningen till att anställningserbjudandet återtogs. DO anser däremot att det finns bevis för att det var kvinnans graviditet som låg bakom beslutet.

– Det här är ett missgynnande som har en klar koppling till graviditet, och det är därför fråga om könsdiskriminering. När gravida kvinnor missgynnas handlar det ofta om att arbetsgivaren utgår från att de ska vara föräldralediga, säger Julia DeMarinis Giddings, processförare på DO, i ett pressmeddelande.

DO yrkar att organisationen ska betala 70 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

Kamilla Kvarntorp
[email protected]
Lediga jobb
Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.