• Unionen stämmer modeföretaget för brott mot diskrimineringslagen. Foto: Dean Drobot/Colourbox.com

Gravid sades upp – Unionen stämmer klädföretag

Publicerad 15 september 2017, kl 14:18

När en inköpsassistent på ett välkänt modeföretag berättade för sin chef att hon var gravid fick hon inte jobba kvar. Nu har Unionen stämt företaget på 150 000 kronor för diskriminering.

Om det inte vore för graviditeten skulle du få en fast anställning. Det beskedet fick en 31-årig inköpsassistent av sin närmaste chef efter att hon berättat att hon väntade barn. I stället för den tillsvidareanställning som hon sett fram emot valde det ansedda modeföretaget i Stockholm att avsluta kvinnans provanställning efter sex månader.

Detta trots att chefen intygade – både muntligen och i mejl – att företaget var mycket nöjt med Unionenmedlemmens arbetsinsats. En annan orsak till beslutet var att man inte ville ha för många inköpare anställda när hon kom tillbaka från sin föräldraledighet.

Läs mer: Allt vanligare med provanställning

Inköpsassistenten tog mycket illa vid sig av företagets argumentation och fick, efter att ha kontaktat Unionen, klart för sig att agerandet utgjorde könsdiskriminering. När hon påpekade detta för sin chef erbjöds hon en projektanställning på tolv månader.

Hennes förhoppningar om att få jobba kvar på modeföretaget grusades dock kort därpå. Ett par dagar före förlossningen fick hon plötsligt besked om att hon var uppsagd på grund av arbetsbrist. I ett telefonsamtal, som finns inspelat, berättar kvinnans närmaste chef att företagets vd inte anser att man kunde ta de extra kostnader som det innebar att ha kvinnan anställd under hennes föräldraledighet. Han hade därför uppmanat chefen att säga upp inköpsassistenten så fort som möjligt.

Läs mer: Fick barn - förlorade chefstjänst

Enligt Unionen finns det ett rakt orsakssamband mellan medlemmens graviditet och föräldraledighet och beslutet att avsluta hennes anställning. Bolagets agerande utgör ett direkt könsdiskriminerande och strider mot föräldraledighetslagen. Förbundet stämmer nu klädföretaget för brott mot bland annat diskrimineringslagstiftningen och kräver 150 000 kronor i ersättning.

Läs mer: Så klarar du jobbet den första tiden som gravid

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Sålde dåligt – blev uppsagd

  Säg upp dig själv. Det kravet ställde företaget till en säljare som de ansåg underpresterade. Nu har Unionen stämt bolaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  Sades upp utan förklaring

  ”Bara så du vet är du uppsagd från i morgon”. Det beskedet gav företaget utan förklaring om varför och vägrade sedan komma till förhandling med Unionen.

 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Prata politik på jobbet?

  Om några dagar går vi till val. På många håll diskuteras politik livligare än någonsin. Kanske även på jobbet. Men är det okej? Och hur gör vi det bäst?

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  Karriär hindrar kvinnor att skaffa barn

  Var fjärde kvinna under 36 år väntar med att skaffa barn för att inte skada sin karriär, enligt en undersökning från Unionen. På Clas Ohlson jobbar man aktivt för att föräldraskap inte ska ses som ett hinder i karriären.

 • Läs även...

  "Viktigt att reglera sextrakasserier i avtal"

  Unionen ser positivt på ta upp skyldigheter om aktivt arbete för att förebygga sextrakasserier till förhandling om kollektivavtal. Men först måste diskrimineringslagen ändras.

 • Läs även...

  Var föräldraledig - blev av med jobbet

  När kvinnan kom tillbaka till jobbet efter sin barnledighet hade hon inga arbetsuppgifter kvar. Nu stämmer Unionen redovisningsfirman för brott mot föräldraledighetslagen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.