Annons
Annons
 • Foto: Maja Suslin/TT

Grönt ljus för studier med a-kassa

Publicerad 11 augusti 2014, kl 14:52

Nu blir det okej att studera samtidigt som man har ersättning från a-kassan. I alla fall under max tre veckor.

Tidigare har man inte kunnat studera på heltid och samtidigt få a-kassepengar. Men från den 1 oktober öppnar regeringen för att man ska ha möjligheter att delta i kortare utbildningar som ska underlätta för att få nytt jobb. Som längst ska utbildningen få pågå i tre veckor.

Vilka utbildningar som kommer att godkännas beror sannolikt på vilken a-kassa man tillhör.

- Så här mycket kan vi generalisera. Sedan gör a-kassorna olika tolkningar och framförallt är individernas situation alltid olika, säger Linda Norberg, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson.

Däremot kommer knappast stödet kunna användas när företag lär upp nyanställda.

- Förändringen har först och främst fokus på utbildning för omställning. Det här tar inte sikte på praktik.

På Unionens a-kassa har man i dagsläget svårt att uttala sig om hur regeländringen kommer att fungera i praktiken.

- Än så länge har vi inte så mycket information. Själva regelverket är inte offentliggjort ännu. Jag vill se lagtexten först, säger Jeanette Mandl, försäkringsansvarig vid kassan.

Sedan tidigare är det möjligt för arbetslösa att studera på deltid och samtidigt ha a-kassa. Det ska dock bara kunna ske under som mest 20 veckor.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Maria lämnade resebranschen efter 36 år

  Sedan coronan slog till har tiotusentals tjänstemän blivit av med sina jobb. Värst är det inom krisbranscherna hotell, restaurang, turism och flyg. Maria Hansson blev uppsagd efter 36 år i resebranschen – men har nu fått nytt jobb.

 • Läs även...

  Först till kvarn får göra högskoleprovet i höst

  Först ställdes hösten högskoleprov in helt. Sedan backade regeringen lite. Nu skruvar man ytterligare lite på möjligheten att göra provet, så det gäller för högskoleprovnoviser att anmäla sig snabbt.  

 • Läs även...

  Behov av bättre studiestöd efter corona

  I spåren av corona och de varsel som läggs nu kommer anställda behöva insatser för att byta karriär eller vidareutbilda sig. Både utbildningssystemet och finansieringen av studier behöver förbättras för att möta behovet, anser Unionen.

 • Läs även...

  TCO vill se ändrade regler för arbetslösa egenföretagare

  Ändra reglerna i a-kassan tillfälligt så att egenföretagare slipper lägga ner sina företag när de söker a-kassa. Det föreslår centralorganisationen TCO. Ett bra förslag anser Unionens nystartade klubb för egenföretagare.

 • Läs även...

  Snart lättare att få a-kassa

  Coronakrisen gör att regeringen förbereder förslag som ska göra det lättare att få a-kassa. Det meddelande arbetsmarknadsminister Eva Nordmark under en presskonferens på fredagen.

 • Läs även...

  Corona ger högt tryck på facket

  Oroliga medlemmar och tusentals förhandlingar om korttidsavtal. Coronasmittan har lett till ett enormt tryck på Unionen. Nu ställer förbundet om för att klara utmaningen att förhandla fram nya avtal och svara på medlemmarnas frågor.