Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Gruvbolag varslar samtliga

Gruvbolaget Northland Resources stoppar sin verksamhet Kaunisvaara, strax utanför Pajala. Samtliga anställda är varslade.
- Alla är chockade och väldigt ledsna, men malmpriserna sjunker så vi hade det på känn, säger Robert Eriksson, Unionens klubbordförande.
Lina Björk Publicerad 7 oktober 2014, kl 10:47
Tornedalenmedia/TT
Tornedalenmedia/TT

Bolaget har legat under rekonstruktion sedan juli i år, den andra under kort tid. I augusti redovisade man en förlust på drygt 100 miljoner dollar för årets andra kvartal. I fjol räddades man undan konkurs med kapitaltillskott och lån från bland annat Peab, Metso och riskkapitalbolaget Norrskenet. Northland har bett sina storägare om nya medel för att klara av situationen, men i slutet av september fick man ett nej till svar.

- Vi har vetat om att ekonomin i företaget är krasslig och att den varit det under längre tid. Nu när priset på malm har sjunkit så finns ingen ljusning i sikte, säger Robert Eriksson.

Av de 300 varslade är drygt 40 tjänstemän. Förhandlingar med facken kommer att inledas under morgondagen.

- På torsdag får vi veta hur arbetsgivaren tänker kring framtiden. Det kommer att krävas folk som driver organisationen vidare så att värdet på bolaget inte går i sank. Så det kan komma att finnas lösningar för en del, men i dagsläget är alla varslade.

Beslutet att stoppa verksamheten i Pajala får inte bara konsekvenser för de anställda på bolaget utan även de företag som har kontrakt med Northland.

Varsel

Ericssons storvarsel överraskade facket

Vilka verksamheter ska bort på Ericsson? Det är frågan Unionenklubbarna ställer när telekomjätten går ut och flaggar för att man minskar antalet anställda i Sverige med 1 200.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 13:45
Ericsson logga
I slutet av mars varslade Ericsson 1 200 anställda i Sverige. Företaget hänvisar till en försämrad mobilnätsmarknad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Strax före påsk avslöjade Ericsson i ett pressmeddelande att företaget ska krympa med 1 200 anställda i Sverige. För facken på Ericsson kom nyheten som en överraskning. 

Andreas Larsson

När företaget reducerat antalet anställda tidigare har vi kommit längre i vår dialog med arbetsgivaren. Nu var arbetsgivaren snabb på att dra i stora tofsen och vi är inte vana att stå där vi står, säger Andreas Larsson, ordförande för Unionens samarbetsorganisation inom Ericsson. 

Han har suttit i förhandlingar med arbetsgivaren och övriga fackliga organisationer på företaget som har omkring 14 500 anställda i Sverige, varav cirka 4 500 är medlemmar i Unionens åtta klubbar. Man har bland annat diskuterat nya målbilder för olika verksamheter.  

Det finns många frågetecken som vi jobbar på att räta ut. Exempelvis vad vi ska sluta göra och vad ska vi fokusera på framöver. Vi vill ju att det vi gör ska leda till något så stabilt som möjligt, säger Andreas Larsson. 

Han är trots allt hoppfull.

Vi tror att vi ska kunna göra något bra av detta ihop med företaget. Det finns ett samförstånd kring hur vi ska landa bra, men har lite olika syn på hur vägen dit ska se ut. 

För ett år sedan presenterade Ericsson ett sparpaket på 11 miljarder kronor som innebar att 1 400 tjänster försvann i Sverige.