Annons
 • - Det är viktigt att uppmärksamma de goda exemplen, precis som vi tidigare har gjort med Guldnappen, säger Unionens ordförande Martin Linder. Foto: Colourbox

Guldpeng ska få fart på jämställdheten

Publicerad 15 mars 2018, kl 09:03

Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
— Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

De senaste 14 åren har Unionen delat ut priset Guldnappen – och gör det även i år. Utmärkelsen ges till föräldravänliga arbetsplatser. På en sådan har småbarnsföräldrar samma möjligheter som andra anställda och föräldraledighet ses som något positivt.

I år breddar Unionen priset med två nya kategorier: Guldpengen och Guldstegen. Pengen ska gå till ett företag med jämställda löner och stegen till ett företag med jämn könsfördelning bland cheferna.

– Det är ett uttryck för Unionens målmedvetna satsning på att få ökad fart på arbetet med jämställdhet. Det krävs en större medvetenhet om att vi i dag inte har ett jämställt arbetsliv. Vi ser att kvinnors karriärmöjligheter är sämre än männens, vi ser att kvinnors lönenivåer fortfarande är lägre än männens vilket i sin tur påverkar deras framtida pension. Det arbete som görs är inte tillräckligt och det går för långsamt. Därför tycker vi att det är viktigt att uppmärksamma de goda exemplen, precis som vi tidigare har gjort med Guldnappen, säger Martin Linder.

Vägen till ett jämställt arbetsliv når man enklast genom att arbeta med frågorna på företagen, tror Martin Linder.

– Vi vill sätta de enskilda arbetsplatserna i centrum och lyfta fram de goda exemplen i vardagen. För när vi lyckas på arbetsplatserna lyckas vi också förändra samhället. Det är självklart bra med policys och riktlinjer, men det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger han.

Ni har delat ut Guldnappen i 14 år. Har utmärkelsen haft någon betydelse för jämställdheten?

– Det tror jag. Det är omöjligt att mäta statistiskt, men vi ser att frågan uppmärksammas och vet att väldigt många företag gärna vill få utmärkelsen.

Kan ett företag få alla tre utmärkelserna?

– Det finns i alla fall inga regelmässiga hinder för det. Vi utgår från nomineringarna när vi gör våra val. Och de senaste åren har det blivit ganska många nomineringar att välja mellan. Nu inför vi nya kategorier och jobbar hårt för att göra utmärkelserna välkända. Man kommer bland annat att själv kunna testa sin arbetsplats via unionenopinion.se.

När har Sverige ett jämställt arbetsliv?

– När det gäller frågor om utveckling och förbättring är det omöjligt att sätta ett datum för när arbetet är över. Det handlar om idogt arbete och om att fokusera på frågorna varje dag. Vi som är aktiva i dag får nog ställa in oss på att arbeta med de här frågorna resten av våra yrkesliv. Men ju förr desto bättre.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Många ser inte förbundet som en stark röst

  Unionen vill gärna synas och höras på den offentliga arenan. Men ännu är man inte där – bara 30 procent av medlemmarna anser att förbundet är en stark röst i samhällsdebatten.

 • Läs även...

  Partierna om: Framtidens arbetsliv

  Hur kan fler och bättre jobb skapas när arbetstillfällen försvinner på grund av digitaliseringen och automatiseringen?

 • Läs även...

  Bara 4 av 10 är beredda att jobba längre

  Trots att man kommer att få svårt att klara sig på pensionen är de flesta ovilliga att förlänga sina arbetsliv, visar en ny undersökning. En anledning är att de upplever sina arbeten som alltför psykiskt påfrestande.

 • Läs även...

  Pappor jobbar minst deltid

  Det är tre gånger vanligare att kvinnor i tjänstemannayrken på den privata arbetsmarknaden jobbar deltid än att män gör det, visar en ny undersökning från Unionen. Minst deltid jobbar papporna. Men vi är tydligt på väg mot en heltidsnorm.

 • Läs även...

  Hårdare krav på kvinnliga chefer

  Vad ser du för egenskaper hos en riktigt bra chef? Kompetens är viktigast, men är extra viktigt om du är kvinna, svarar cheferna själva i en ny undersökning från Ledarna.

 • Läs även...

  Snabb ökning av kvinnor i gruvorna

  Kvinnor vinner snabbt mark inom den så länge starkt mansdominerade gruvnäringen. Både beroende på ny teknik och gruvbolagens jämställdhetsarbete, enligt en avhandling. Därmed har också pinuppbilderna på Boliden försvunnit.

 • Läs även...

  1 av 10 kvinnor får frågor om graviditet

  Betydligt fler kvinnor än män upplever att de har fått kränkande frågor under en anställningsintervju. Men kvinnor och män får olika slags nedsättande frågor – kvinnor främst om graviditet och män om sjukdom, visar en ny studie.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.