Annons

Guldstjärnan

Publicerad 29 maj 2012, kl 11:13

Recito förlag

 Björn Öijer följer upp romandebuten Pappa kommer snart (2010) med ännu en finstämd barndomsskildring, denna gång med den psykiskt sköra mamman i fokus.

Den förra romanen gestaltade ett barns försök att hantera den obegripliga förlusten av en far som tar sitt liv. Den nya berättar om de efterlevande, den unga änkan och hennes söner, som under små omständigheter och med komplicerade känslor och relationer går vidare i livet.

Guldstjärnan tecknar en sammansatt bild av modern, som inte saknar mörka sidor. Med romanen reser Öijer ändå ett äreminne över en bräcklig mor som med mirakulös värdighet bär sina bördor genom ett svårt liv.

Debutromanens kvaliteter - ett smidigt och känsligt språk och en lyhördhet för tidsandan - besitter också Guldstjärnan. Den är även mer helgjuten och organiskt komponerad.

Håkan Lindqvist
Lediga jobb
 • Läs även...

  Mary ska förändra världen

  För Mary Juusela är jobbet inget jobb – utan ett kall. Målet är ett Sverige fritt från främlingsfientlighet och utanförskap.
  – Jag ska nå ut till alla innan jag dör, säger hon.

 • Läs även...

  Skulle ta över familjeföretag - blev uppsagd

  Sonen skulle ta över företaget vid årsskiftet. I stället sades anställningen upp efter ett bråk. Nu stämmer Unionen familjeföretaget på sammanlagt 400 000 kronor för bland annat utebliven uppsägningslön och semesterersättning.

 • Läs även...

  "Jag kunde inte dricka lagom"

  Peter är nykter nu. Åren med alkoholen ser han som tid av själslig död, fulla av fasader och lögner. Ändå händer det att han saknar att dricka. ”Det skulle vara farligt att förneka det. Men eftersom jag har en dödlig sjukdom har jag inget val”, säger han.

 • Läs även...

  De heter det de gör

  Båtbyggaren och ensamseglaren Sven Yrvind ville ha ett efternamn som passade honom – och det han gör. Han är inte ensam om att ha ett namn som hör ihop med jobbet, men för de flesta är det en tillfällighet.

 • Läs även...

  Mot alla odds: Från heroinist till verksamhetschef

  Om man befinner sig så djupt ner i träsket att man ligger på en toalett och injicerar heroin. Vad är då oddsen för att komma tillbaka till ett liv med fast jobb och familj? Sara Woldu är beviset för att allt är möjligt.

 • Läs även...

  50 år senare - så siade experterna om framtiden

  Det är inte helt lätt ens för experter att sia om hur livet kommer att te sig om några årtionden. Det framgår med all önskvärd tydlighet av en forskningsrapport från 1969.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.