Annons
Annons

Guldstjärnan

Publicerad 29 maj 2012, kl 11:13

Recito förlag

 Björn Öijer följer upp romandebuten Pappa kommer snart (2010) med ännu en finstämd barndomsskildring, denna gång med den psykiskt sköra mamman i fokus.

Den förra romanen gestaltade ett barns försök att hantera den obegripliga förlusten av en far som tar sitt liv. Den nya berättar om de efterlevande, den unga änkan och hennes söner, som under små omständigheter och med komplicerade känslor och relationer går vidare i livet.

Guldstjärnan tecknar en sammansatt bild av modern, som inte saknar mörka sidor. Med romanen reser Öijer ändå ett äreminne över en bräcklig mor som med mirakulös värdighet bär sina bördor genom ett svårt liv.

Debutromanens kvaliteter - ett smidigt och känsligt språk och en lyhördhet för tidsandan - besitter också Guldstjärnan. Den är även mer helgjuten och organiskt komponerad.

Håkan Lindqvist
Lediga jobb
 • Läs även...

  Julmusten skulle minska supandet

  Julmusten kom till för hundra år sedan för att minska superiet över jul. Hemlighetsmakeriet kring musten är fortfarande så stort att inte ens bryggeriets marknadschef känner till receptet.

 • Läs även...

  "Jag hoppas att fler vågar säga ifrån"

  Oavsett om det är på jobbet eller en manifestation med tusentals människor – Unionenmedlemmen Murphy Alex säger ifrån om han ser något som inte känns rätt. Ett budskap han nu hoppas ska sprida sig.

 • Läs även...

  Många tar bilen till jobbet av gammal vana

  De flesta som jobbpendlar med bil väljer bilen av gammal vana. Därför bör man fokusera på psykologiska faktorer om man vill få folk att byta transportmedel. Det visar en studie från Göteborgs universitet.