Annons
Annons
 • Den nya chefen tyckte att projektledaren utförde sitt jobb utan energi och intresse. Foto: traza/Colourbox

Hade för låg energi – blev uppsagd

Publicerad 9 januari 2020, kl 10:21

Den nya chefen ansåg att projektledaren saknade tillräcklig energi för att utföra sina arbetsuppgifter och valde att säga upp honom. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på sammanlagt 260 000 kronor.

Projektledaren hade jobbat ett år på finansbolaget när han fick en ny chef. Han hade tidigare inte haft några klagomål på sitt arbete, men den nya chefen ansåg att projektledaren utförde jobbet utan energi och intresse. Hon tyckte också att han inte kunde hålla tider och att arbetet han gjorde saknade kvalitet. Exakt vad som menades med bristande kvalitet ville hon inte precisera.

Till sommaren föreslog arbetsgivaren att han skulle säga upp sig själv. Det ville projektledaren inte utan efterfrågade i stället en handlingsplan för att få veta exakt vad som förväntades av honom. Någon sådan presenterades aldrig utan han blev i stället uppsagd i augusti.

Arbetsgivaren har en skyldighet att om det är möjligt, försöka omplacera den anställda i stället för att säga upp. Finansbolaget lämnade ett omplaceringserbjudande som administrativ resurs. Men tjänsten innebar både en halverad månadslön och helt andra arbetsuppgifter jämfört med hans ordinarie tjänst. Dessutom fick han inte tillfälle att tänka över erbjudandet eftersom arbetsgivaren lade fram förslaget med orden ”Jobbet inne på corpen är slut från och med den här veckan”.

Unionen anser att projektledaren sagts upp utan saklig grund och väljer därför att stämma arbetsgivaren på sammanlagt 260 000 kronor för medlemmens räkning.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Babblarnas tecknare ångrar inget trots dom

  En av Babblarnas illustratörer Ola Schubert stämdes i Arbetsdomstolen av sin förra arbetsgivare. Han förlorade och dömdes att betala 3,8 miljoner kronor. Men han skulle göra om det för att försvara sina rättigheter.

 • Läs även...

  Avskedad för stöld – utan bevis

  När det fattades pengar i kassan blev restaurangchefen kallad till möte. Trots att det inte gick att bevisa om någon stulit pengar blev chefen avstängd från jobbet.

 • Läs även...

  Ryggskadad nekades info om jobbresa

  Den ryggskadade kvinnan bad att få information om en jubileumsresa som arbetsgivaren anordnade, för att avgöra om hon kunde åka med eller inte. Men chefen sa nej. Nu stämmer Unionen städföretaget för diskriminering.

 • Läs även...

  Unionenmedlem förlorade Babblarna

  Unionenmedlemmen äger inte rätten till Babblarna, trots att han varit med och skapat dem. Det slår AD fast och dömer illustratören att betala 2,5 miljoner kronor i rättegångskostnader.

 • Läs även...

  Sades upp utan förklaring

  ”Bara så du vet är du uppsagd från i morgon”. Det beskedet gav företaget utan förklaring om varför och vägrade sedan komma till förhandling med Unionen.

 • Läs även...

  Fick sparken efter 27 år

  Kan man bli uppsagd för att man har svårt att prata med sina chefer och kollegor? Ja, hävdade bolaget som bekämpar skadedjur. Nej, hävdar Unionen och stämmer företaget på sammanlagt 150 000 kronor.

 • Läs även...

  Konflikt om kontor ledde till avsked

  Att äga en del av det företag man jobbar på betyder inte att man sitter säkert som anställd. En Unionenmedlem som också var delägare och styrelsemedlem, blev avskedad av sin medgrundare under en bitter konflikt.

 • Läs även...

  Engagerade sig fackligt - avskedades

  När fastighetsbolaget ville försämra villkoren tog projektledaren strid för medarbetarna. Men det uppskattades inte av arbetsgivaren som avskedade mannen och anklagade honom för illojalitet.

 • Läs även...

  H&M ska ha kartlagt personuppgifter

  H&M misstänks sedan tidigare för att ha lagrat otillåtna uppgifter om anställda i Tyskland. I veckan kom uppgifter om att känslig information även ska ha samlats in i Sverige. Absurt och orimligt, tycker Unionens ombudsman.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.