Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Hade sagt upp sig – blev avskedad

Mannen hade sagt upp sig eftersom han fått nytt jobb. Men under uppsägningstiden fick han sparken. Nu har Unionen stämt bolaget.
Ola Rennstam Publicerad 8 december 2021, kl 06:00
TT/Shutterstock
Unionenmedlemmen förlorade jobbet sedan han informerat sin kollega på Messenger om att arbetsgivaren förlorat en viktig kund. TT/Shutterstock

Efter att ha fått ett nytt jobb sa mannen i somras upp sig från sin tjänst inom telefonförsäljning. När två veckor av uppsägningstiden återstod informerade bolagets ledning om att man förlorat ett kontrakt med stor kund. En kollega, som var sjuk denna dag, frågade mannen på Messenger om det hänt något på arbetsplatsen. Han berättade då om försäljningsuppdraget som skulle upphöra.

Dagen därpå blev telefonförsäljaren inkallad i ett rum av tre chefer som anklagar honom för att ha varit illojal mot företaget och ha brutit mot tystnadsplikten. Han blev därpå ombedd att lämna arbetsplatsen. Unionen anser att avskedandet saknar grund och har nu stämt företaget.

– Den här informationen var allmänt känd. Ledningen hade samma dag berättat det för personalen, så det kan absolut inte röra sig om något brott mot lojalitetsplikten eller röjande av företagshemligheter, säger Ulf Åkesson, förbundsjurist på Unionen som har hand om ärendet.

Läs mer: Kvinnan sjukskrev sig – blev uppsagd

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.