Annons
 • Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Foto: Maja Suslin/TT

Hallå där, Annika Strandhäll!

Publicerad 23 september 2015, kl 16:28

Annika Strandhäll socialförsäkringsminister: Statens utgifter för arbetsskadeförskringen har nästan halverats på tio år på grund av att allt färre söker ersättning för arbetsskador. Hur ser regeringen på den utvecklingen?

- Om minskningen i ansökningar för arbetsskador beror på att arbetsmiljön har blivit bättre, då är det enbart positivt och något vi ska sträva efter. Nu ser vi att anmälda arbetsolyckor och arbetssjukdomar har ökat de senaste åren, så bilden är motstridigt. Målet är att du ska ha en arbetsmiljö som du kan må bra i, men har det uppkommit en arbetsskada så ska du ha en rättssäker prövning och en god ersättning.

Fungerar arbetsskadeförsäkringen så som den är utformad idag?

- Det finns absolut utmaningar med arbetsskadeförsäkringens utformning, delvis för att vi idag har ett arbetsliv där både arbetskraften och belastningen ser ut på ett annat sätt en när vi skapade försäkringen. Den utvecklingen måste försäkringen hänga med i för att uppfylla sitt syfte.

Arbetsskadeförsäkringen är på väg att försvinna i sin nuvarande utformning. Finns det något bättre alternativ?

- Vi ska fortsätta ha en arbetsskadeförsäkring, här hade den parlamentariska socialförsäkringsutredningen i uppgift att även se över arbetsskadeförsäkringen och har lämnat ett antal förslag som nu har varit ute på remiss. Vi tittar på dem, och på arbetsskadeförsäkringen i sin helhet för att se hur vi på bästa sätt kan göra den bättre.

Enligt LO-TCO Rättsskydd drar sig anställda med osäkra anställningar för att anmäla arbetsskador av rädsla att vara till besvär. Hur ska man få fler människor att anmäla och söka ersättning?

- Självklart ska man ha rätt att anmäla sin arbetsskada och känna sig trygg när man gör det. Det är viktigt både för individens trygghet och för att vi på ett rättvisande sätt ska kunna följa arbetsmiljöns utveckling. Att få fler att våga anmäla när det är aktuellt är en viktigt fråga som till stor del vilar på fack och arbetsgivare, där man tillsammans måste jobba med information och att skapa en miljö som tillåter detta.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Ny myndighet med fackligt fokus

  Landets nya arbetsmiljömyndighet har slagit upp portarna. Och där ser man kontakten med facken som nyckeln för att lyckas med sitt uppdrag.

 • Läs även...

  Damhockeyn kräver bättre villkor

  De kvinnliga ishockeyspelarna har betydligt sämre villkor än de manliga. Nu går de samman och organiserar sig för att förbättra situationen.

 • Läs även...

  Inget fängelse för röjda hemligheter

  Skulle du utnyttja en företagshemlighet från din arbetsplats kan du få betala dyra skadestånd. Men du kommer inte att kunna dömas till fängelse. I dag gick regeringen på Unionens linje och sade nej till ett lagförslag som föreslog just detta.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Unionen vill ha tredelad föräldraförsäkring

  Nu ställer sig Unionen bakom principen om en tredelad föräldraförsäkring. En anledning är att det nu finns en statlig utredning som föreslår just detta.

 • Läs även...

  Så vill Unionen gå vidare med #MeToo

  I kölvattnet av #MeToo vittnar kvinnor över hela arbetsmarknaden om en arbetsmiljö med sexism, kränkningar och övergrepp. Så här vill Unionen gå vidare.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.