• Lugis Sara Olofsson och Önnereds Tilda Matthijs under match i damernas SM-slutspel. Foto: Adam Ihse/TT

Handbollen får första jämställda kollektivavtalet

Publicerad 12 april 2019, kl 11:16

Den första maj får svenska handbollsspelare på elitnivå ett kollektivavtal som är unikt inom idrottsvärlden, eftersom det gäller både kvinnliga och manliga spelare.

Sedan tidigare har manliga elitfotbollsspelare och elithockeyspelare kollektivavtal genom Unionen men de gäller inte de kvinnliga spelarna. Att handbollsspelarnas situation är mer jämställd har gjort det möjligt att få till ett kollektivavtal som gäller alla elitspelare i den högsta serien.

– Vi är väldigt tillfreds med detta. Vi har varit pådrivande i 2,5 år. Inledningsvis mötte vi ett visst motstånd från handbollsklubbarna men sedan insåg de att avtalet även kommer att gagna dem och leda till större arbetsrättslig professionalism, säger Arne Johansson, ordförande i Spelarföreningen.

Spelarföreningen representerar de aktiva spelarna i första hand i handbollsspecifika frågor men har även haft arbetsrättsliga kontakter med spelare i kontraktsfrågor som till exempel gäller uppsägning utan saklig grund eller då löner inte utbetalas inom avtalad tid.

– Nu kommer vi att få god hjälp av Unionen när det gäller arbetsrättsliga och juridiska frågor. Det betyder väldigt mycket. Avtalet kommer att bli en plattform när det gäller spelarnas trygghet, säger Arne Johansson.

– Försäkringar som täcker skador är extra viktiga. Vår försäkring ger spelarna 90 procent av lönen de första tre månaderna. De första 14 dagarna utgår till och med full lön. Även pensionslösningarna är viktiga för spelarna, säger Unionens ombudsman, Lukas Ringqvist.

Kollektivavtalet omfattar 14 herrlag och 12 damlag med runt 20 spelare i varje lag i den högsta ligan. När avtalet träder i kraft den första maj beger sig Unionen och Spelarföreningen ut på en gemensam turné för att träffa spelarna i alla de 26 elitlagen för att informera om avtalet och meningen med att vara medlem. Planerna är att inleda med att träffa damerna och herrarna i IK Sävehof i Partille.

– Idrottsförbunden representerar en unik bransch med speciella kontrakt. Det saknas minimilöner. En fotbollsspelare kan ju tjäna mellan 20 tusen och 350 tusen kronor i månaden och det handlar inte heller om tillsvidareanställningar, eftersom tiden som elitspelare är begränsad. När det gäller handbollen är det dessutom många som har anställningar vid sidan av, säger Lukas Ringqvist.

Sofia Broomé
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2019-05-03.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Få egenföretagare vet att de kan teckna avtal

  Det är vanligare att pensionärer än de som är under 30 driver företag. En orsak är sannolikt bristen på trygga villkor. Men det finns ett ännu ganska okänt sätt att motverka det, genom att teckna kollektivavtal åt sig själv som egenföretagare.

 • Läs även...

  Martin Linder: "Kollektivavtal är inte vänster"

  Unionen är berett att förhandla om turordningsreglerna, men kräver satsningar på kompetensutveckling i utbyte. Men politisk påtryckning riskerar dock stöka till förhandlingarna, enligt Unionens ordförande, Martin Linder.

 • Läs även...

  Så ofta strejkar Unionen

  Under Unionens tio första år har förbundet tagit till strejkvapnet sex gånger. Det innebär att Unionen hamnar på tredje plats om man listar antalet strejker bland de svenska fackförbunden.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.