Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Handels vann över IAF i domstol

Frågan om en a-kassa ska tvingas betala den förhöjda finansieringsavgiften för medlemmar som har hoppat av genom att sluta betala sin avgift är inte avgjord. Det anser Handelsanställdas a-kassa, som ser en färsk länsrättsdom som en framgång.
Linda Svensson Publicerad 9 maj 2008, kl 13:29

Domen i länsrätten tar inte ställning i sakfrågan, det vill säga om en a-kassa ska betala medlemmarnas skuld till staten. Däremot slår domstolen fast att IAF:s, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, begäran om inbetalning är ett beslut, inte en anmodan.

- Det betyder att IAF ska ta ställning i sakfrågan, om en a-kassa ska anses skyldig att betala den förhöjda finansieringsavgiften för dem som inte har betalat sin avgift, säger Harald Petersson, föreståndare på Handels a-kassa.

IAF anser å andra sidan att sakfrågan är avgjord i en annan länsrättsdom, mellan GS (Grafikernas och Skogs- och träfackets) a-kassa och IAF. Där slår länsrätten fast att GS är skyldig att betala den förhöjda finansieringsavgiften trots att medlemmar har underlåtit att betala. Domen är överklagad.

Enligt Handels strider kravet på betalning mot lagen som säger att man inte får belasta de befintliga medlemmarna med de kostnader som uppstår. Dessutom har IAF konstaterat att a-kassorna inte har rätt att driva in uteblivna avgifter genom inkasso.

- Det saknas tydligt lagstöd för att tvinga a-kassor att betala den förhöjda finansieringsavgiften för före detta medlemmar som i sin tur inte har betalat. Skulle IAF:s beslut bli att det trots allt är så kommer vi sannolikt att begära en ny prövning i sakfrågan, säger Harald Petersson.

På IAF välkomna man det.
- Ja, det hoppas jag att de gör. Det är viktigt att klarlägga rättsläget. Vi har sagt hela tiden att det är bättre om man låter en förvaltningsdomstol avgöra saken, i stället för att bara strunta i betalningarna. Vi kan ju bara tolka lagen, säger Uno Ströberg, chef för den försäkringsjuridiska enheten på IAF.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.