Annons
Annons
 • I Portugal har föräldrar med sjuka barn rätt att jobba hemifrån utan att stämma av med arbetsgivaren. Foto: Shutterstock

Här är det olagligt för chefen att mejla efter arbetstid

Publicerad 11 november 2021, kl 13:42

I Portugal är det olagligt för chefer att kontakta medarbetare efter arbetstid. Den som skickar mejl på kvällskvisten eller ringer på helgen kan dömas till böter. Dessutom har föräldrar med sjuka barn rätt att jobba hemifrån.

Pandemin suddade ut gränserna mellan arbetsliv och fritid. Många tjänstemän arbetar numera hemifrån och då kan det vara svårare att få ett riktigt avslut på arbetsdagen.

Förra fredagen fick det portugisiska socialistpartiet igenom en ny lag som ska underlätta för distansjobbare, enligt nyhetsbyrån AP. Lagen innebär bland annat att arbetsgivare med fler än tio anställda inte får kontakta medarbetare efter arbetstid. Den som bryter mot lagen kan dömas till böter. Undantag får dock göras vid ”exceptionella omständigheter”.

Arbetsgivare blir också skyldiga att ersätta sina anställda för de ökade kostnader som hemjobbande kan leda till, exempelvis bredband och högre elförbrukning. Dessutom måste de samla alla anställda minst en gång varannan månad för att undvika att medarbetarna känner sig ensamma.

Läs mer: Fransmän har rätt att strunta i jobbmejl

Det portugisiska parlamentet röstade också för ett starkare skydd för den personliga integriteten. Portugisiska arbetsgivare får inte längre använda digitala verktyg för att övervaka vad medarbetarna gör på hemmakontoret.

Men den nya lagen blir det också lättare för tjänstemän med sjuka barn. Föräldrar med barn upp till åtta år har rätt att jobba hemifrån utan att behöva be arbetsgivaren om tillstånd.

Socialistpartiet hade dessutom föreslagit att anställda skulle ha rätt att stänga av jobbmobilen när arbetsdagen är slut, men det förslaget röstades ner.

Läs mer: Många anställda jobbar på fritiden

David Österberg
David Österberg
[email protected]

Kommentarer

For nagra veckor sedan skrattade Elon Musk i en av sina intervjuer av misstag om en robot for handel med kryptovalutor som ger honom en passiv inkomst fran 13 000 $ till 135 000 $ per dag och bad att ta bort detta ogonblick fran videon efter inspelningen.
https://www.google.com/url?q=https%3A%2F%2Fvk.cc%2Fc7Wvjo&sa=D&08=48&usg...
Men operatoren som filmade allt detta kom ihag namnet pa handelsroboten och forsokte tjana pengar.
Samma dag gjorde han en insattning pa $500 och lanserade en handelsrobot och efter 3 timmar hade hans konto $3750 och en vecka senare $563700.
Pa roboten tjanar du i valutan for ditt land, Europa - EUR, Australien - AUD, Kanada - CAD, Sverige - SEC och sa vidare.
Skynda dig att registrera dig eftersom administratorerna efter tillstromningen av nya anvandare beslutade att sluta registrera nya anvandare fran och med nasta vecka.
https://www.google.com/url?q=https%3A%2F%2Fvk.cc%2Fc7Wvjo&sa=D&59=97&usg...

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2021-12-02. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

 • Läs även...

  Ovaccinerade kollegor skapar oro

  En av tre Unionenmedlemmar känner oro för att någon av deras arbetskamrater valt att inte vaccinera sig. Det visar en Novusundersökning som Kollega har låtit göra.

 • Läs även...

  Google kan sänka lönen för hemmajobbare

  Google kan sänka lönerna för anställda som väljer att jobba hemifrån. Enligt interna löneuppgifter kommer medarbetare som slutar pendla till kontoret att få stora lönesänkningar.

 • Läs även...

  Missnöje på Gekås: Förbjöds jobba hemifrån

  Det råder missnöje bland Unionenmedlemmarna på Gekås Ullared. En av flera saker som irriterat fackklubben är att Gekås förbjudit tjänstemännen att jobba hemifrån under pandemin, även när smittspridningen var hög.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Här spelar kollegorna datorspel på distans

  Det senaste året har många anställda suttit som ensamma öar och jobbat. På spelhobbyförbundet Sverok har man schemalagt två timmars gemensamt spelande i månaden för att bryta isoleringen. Här listar de bästa spelen för att hänga med kollegorna digitalt.

 • Läs även...

  Försämrad psykisk hälsa under pandemin

  Ensamhet, oro, en känsla av meningslöshet. Nära hälften av Unionens medlemmar uppger att deras psykiska hälsa har försämrats under pandemiåret, visar Kollegas undersökning.