Annons
 • Foto: Colourbox

Här är företagen som betalar bäst

Publicerad 15 juni 2018, kl 15:36

Det finns 42 företag i Sverige som betalade sina anställda över en miljon i snitt. Ofta handlar det om konsult-, finans- eller läkemedelsbolag.

Nästan 2,5 miljoner kronor per år. Så hög var snittlönen 2016 hos den arbetsgivare som toppar kreditupplysningsföretaget Creditsafes lista över bolagen med högst löner i Sverige.

Men siffran, som gäller läkemedelsbolaget Meda och skulle ha inneburit mer än en fördubbling av företagets snittlön jämfört med året innan, speglar inte verkligheten, enligt kommunikationschefen Anna Jalvinger.

I ett mejl påpekar hon att Creditsafe uppger att löner till vd och styrelse inte ingår i sammanställningen. I Medas fall är detta inte korrekt, skriver hon.

– 2016 var ju ett speciellt år då Meda blev uppköpta av Mylan och mycket av den före detta globala koncernledningens rörliga ersättningar föll ut i samband med detta. Siffrorna som Creditsafe baserar undersökningen på innehåller i Medas fall dessa ersättningar inklusive förre vd:s avgångsvederlag.Generellt sett är de företag som betalar bra ofta verksamma inom konsultbranschen och finansmarknaden. Men här finns även läkemedelsbolag, mediebolag och IT-bolag.

Geografiskt är de koncentrerade till Stockholm. Av de 42 översta på listan ligger 36 i huvudstaden, först på plats 17 hittar man ett företag från en annan del av landet – Getinge AB i Göteborg.

På listans sjätte plats hamnade Intrum Justitia som sysslar med kredithantering. Här uppges snittlönen ligga på drygt 1,6 miljoner kronor per år. Det motsvarar en skaplig månadslön på 135 000 kronor.

Kommunikationschefen Annika Billberg uppger att hon blev förvånad när hon såg siffran.

 – Vi bedriver ju en verksamhet med många callcenters där man typiskt sett inte ligger jättehögt i lön. Skälet till att vi ligger så högt är att siffran avser Intrum AB, det vill säga moderbolaget. I koncernen är snittlönen väsentligt lägre. Vårt moderbolag är förhållandevis litet och dit hör medlemmarna i koncernledningen inklusive koncernchefen samt ett stort antal specialister som analytiker, jurister med mera, skriver hon i ett mejl.  

Topp 10 snittlön/år

 • Meda Aktiebolag 2 486 000 kr
 • EQT Partners Aktiebolag 2 486 000 kr
 • ABG Sundal Collier 1 933 000 kr
 • SFDC Sweden AB 1 837 000 kr
 • NC Advisory Aktiebolag 1 699 000 kr
 • Intrum Justitia AB 1 630 000 kr
 • Nordea Investemnet Mangament AB 1 559 000 kr
 • Huawei Technologies Sweden AB 1 536 000 kr
 • The Boston Consulting Group Nordic AB 1 464 000 kr
 • Midasplayer AB 1 417 000 kr

 

Källa: Creditsafe. På listan finns aktiebolag med minst 50 anställda. Lön till VD och styrelse ingår inte.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Fyra av tio har bytt bort sin övertid

  Ungefär fyra av tio Unionenmedlemmar har bytt bort sin övertidsersättning mot extra semester. Det är dessa tidsbytare som jobbar mest övertid, men sammanlagt jobbade tjänstemännen i Sverige 1,5 miljoner timmar över varje vecka i fjol visar nya siffror.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  "Företaget bryr sig inte om arbetsmiljön"

  Ideliga omorganisationer utan tanke på medarbetarna. Så ser vardagen ut på ett stort svenskt företag, enligt fackklubben.

 • Läs även...

  I norr är det avtal som gäller – även inom IT

  Kollektivavtal och IT-företag är en ovanlig kombination. Men inte i norra delen av landet. En möjlig orsak kan vara de starka fackliga traditionerna. IT-företagen själva framhåller att det handlar om att vara en bra arbetsgivare.

 • Läs även...

  Rekordbonus på Scania

  Lastbilstillverkaren Scania går för högtryck. Det avspeglar sig också i den bonus som personalen kan plocka ut. I år rör det sig om över 36 000 kronor för var och en av de anställda i Sverige.

 • Läs även...

  Otydliga mål ledde till uppsägning

  Mannen uppfyllde inte sina arbetsuppgifter tyckte chefen och sade upp honom. Men eftersom han aldrig blivit informerad om företagets mål var det svårt att fullfölja dem. Det anser Unionen som nu stämmer företaget.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.