Annons
Annons
  • Rhodesian ridgeback-valpar. Foto: Markus Schreiber/AP Photo/Scanpix

Här är företaget där du får betald valpledighet

Publicerad 28 februari 2017, kl 13:00

En av världens hundvänligaste arbetsplatser finns i Skottland. Där kan de anställda nu få betald valpledighet. I Sverige är det inte ovanligt att anställda sjukskriver sig när ett husdjur är sjukt, trots att det är otillåtet.

Det är öltillverkaren Brewdog som inte bara erbjuder personalen på kontoret i Aberdeenshire att ta med sig hundar till kontoret utan också erbjuder betald ledighet för den som vill var hemma med sin valp.

I Sverige har detta aldrig ens diskuterats, enligt Hans Rosenberg, presstalesman för Svenska Kennelklubben, SKK. Däremot har röster höjts för att man borde kunna vara hemma för vård av sjuk hund.

Enligt ett par enkäter är det inte ovanligt att anställda i Sverige sjukskriver sig för att vara hemma när ett husdjur är sjukt, vilket alltså är otillåtet.

– Om man skulle kunna vara hemma för att ta hand om en sjuk hund så måste arbetsgivaren betala. Eller också måste det finnas en djurförsäkring med ett sådant tillval. Hos oss på Svenska Kennelklubben tar man semester eller kompledigt när ens hund är sjuk, säger Hans Rosenberg.

På hans arbetsplats, liksom exempelvis på djurförsäkringsbolaget Agria, är det tillåtet att ha med sig hunden på jobbet. På SKK har nu hundra hundar tillstånd att vara.

Läs mer: Stress minskar med hund på jobbet

Enligt en undersökning från 2006, gjord av SCB, fanns då lite mer än en halv miljon svenska hushåll som tog hand om de totalt cirka 785 000 hundarna i landet.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]