• Foto: Colourbox

Här är framtidens färdigheter

Publicerad 14 februari 2017, kl 13:39

Robotarna tar över. Cirka 47 procent av allt vi gör i dag kan komma att datoriseras och ersättas av robotar. De mest hotade yrkena är telemarketing, kassabiträden, radiooperatörer och receptionister. Men det finns trots allt mänskliga färdigheter som kommer att efterfrågas allt mer. Exempelvis nytänkande, konstnärlighet och medkänsla.

Det visar en framtidsrapport från Futurion, TCO:s och TCO-förbundens tankesmedja för framtidens arbetsliv. Rapporten baserar sig på de två Oxfordforskarna Carl Benedikt Frey och Michael Osborne som publicerat den uppmärksammade publikationen ”The Future of Employment: How susceptible are jobs to computerisation?”, som visar att närmare hälften av alla jobb kan komma att ersättas av robotar eller datorer under de närmaste decennierna.

Vi är sedan länge vana vid att maskiner ersätter människans muskelkraft och till viss del även våra hjärnor.

Vill du ha ett yrke som står sig väl i framtiden är det en god idé att satsa på jobb som inte kan automatiseras och därmed är svårt att inordna i algoritmer.

Läs mer: Så har yrket som konstruktör förändrats

Än så länge går robotar bet på arbeten som kräver alltför stor fingerfärdighet och precision. Inte heller kan en dator komma på smarta, kreativa idéer och tänka utanför den så kallade boxen. En robot kan inte heller komponera avancerade musik eller göra gränsöverskridande teater, bildkonst eller skulpturer.

Framför allt är det svårt att automatisera arbeten som kräver att kunna tolka andra människors reaktioner och förstå varför vi reagerar som vi gör. Inte heller kan de lösa meningsskiljaktigheter och hantera konflikter.

Och det känns fortfarande avlägset att låta datorer ge känslomässigt stöd och personlig omsorg, enligt Frey och Osborne.  En socialt lyhörd robot lär vi få vänta på, kanske kommer den aldrig.

Läs mer: Robot tar plats i ledningsgrupp

Men alla är inte lika övertygade om ett framtidsscenario där maskinerna tagit över. Exempelvis menar professor Gunnar Karlsson, på KTH, att servicerobotar än så länge är alltför dyra för att de ska kunna ersätta människor i någon nämnvärd utsträckning, enligt Futurions rapport.

Gertrud Dahlberg
[email protected]

6 framtida färdigheter

Här är sex mänskliga färdigheter som robotar (ännu) inte kan utföra:

 • Nytänkande
 • Konstnärlighet
 • Social kompetens
 • Förhandling
 • Övertalningsförmåga
 • Medkänsla
Lediga jobb
 • Läs även...

  Fullt möjligt att förhindra mobbning

  Det behöver inte vara svårt att förhindra mobbning. När medarbetarna får vara med och upptäcka problem går det att göra något åt dem.

 • Läs även...

  Tristess skapar bråk på jobbet

  Att ha tråkigt på jobbet kan göra dig sjuk. Men det kan också skapa konflikter. Det visar forskning utförd på Mount Everest, som är direkt överförbar till arbetslivet.

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Anders Ygeman: Lyssna på de anställda

  Under coronakrisen har arbetslivet tagit ett större digitalt kliv än på ett helt decennium. Det finns dock flera utmaningar. Kollega har mött digitaliseringsministern som ger sin bild av vad som behöver hända.

 • Läs även...

  Tillväxtverkets robot drabbar företag i kris

  En nitisk robot på Tillväxtverket har satt krokben för ett mindre Uppsalaföretag som ansökt om krispengar. Företaget har fortfarande efter fem veckor inte fått besked om krisstöd och har nu anmält Tillväxtverket till JO.

 • Läs även...

  Kvinnor drabbas hårdast av krisen

  Det kommer bli tufft på svensk arbetsmarknad under lång tid framöver. Det spår Unionen i sin konjunkturrapport. Och hårdast kommer coronakrisen slå mot kvinnliga tjänstemän.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.