Annons
Annons
 • Foto: Colourbox

Här är framtidens färdigheter

Publicerad 14 februari 2017, kl 13:39

Robotarna tar över. Cirka 47 procent av allt vi gör i dag kan komma att datoriseras och ersättas av robotar. De mest hotade yrkena är telemarketing, kassabiträden, radiooperatörer och receptionister. Men det finns trots allt mänskliga färdigheter som kommer att efterfrågas allt mer. Exempelvis nytänkande, konstnärlighet och medkänsla.

Det visar en framtidsrapport från Futurion, TCO:s och TCO-förbundens tankesmedja för framtidens arbetsliv. Rapporten baserar sig på de två Oxfordforskarna Carl Benedikt Frey och Michael Osborne som publicerat den uppmärksammade publikationen ”The Future of Employment: How susceptible are jobs to computerisation?”, som visar att närmare hälften av alla jobb kan komma att ersättas av robotar eller datorer under de närmaste decennierna.

Vi är sedan länge vana vid att maskiner ersätter människans muskelkraft och till viss del även våra hjärnor.

Vill du ha ett yrke som står sig väl i framtiden är det en god idé att satsa på jobb som inte kan automatiseras och därmed är svårt att inordna i algoritmer.

Läs mer: Så har yrket som konstruktör förändrats

Än så länge går robotar bet på arbeten som kräver alltför stor fingerfärdighet och precision. Inte heller kan en dator komma på smarta, kreativa idéer och tänka utanför den så kallade boxen. En robot kan inte heller komponera avancerade musik eller göra gränsöverskridande teater, bildkonst eller skulpturer.

Framför allt är det svårt att automatisera arbeten som kräver att kunna tolka andra människors reaktioner och förstå varför vi reagerar som vi gör. Inte heller kan de lösa meningsskiljaktigheter och hantera konflikter.

Och det känns fortfarande avlägset att låta datorer ge känslomässigt stöd och personlig omsorg, enligt Frey och Osborne.  En socialt lyhörd robot lär vi få vänta på, kanske kommer den aldrig.

Läs mer: Robot tar plats i ledningsgrupp

Men alla är inte lika övertygade om ett framtidsscenario där maskinerna tagit över. Exempelvis menar professor Gunnar Karlsson, på KTH, att servicerobotar än så länge är alltför dyra för att de ska kunna ersätta människor i någon nämnvärd utsträckning, enligt Futurions rapport.

Gertrud Dahlberg
[email protected]

6 framtida färdigheter

Här är sex mänskliga färdigheter som robotar (ännu) inte kan utföra:

 • Nytänkande
 • Konstnärlighet
 • Social kompetens
 • Förhandling
 • Övertalningsförmåga
 • Medkänsla
Lediga jobb
 • Läs även...

  Fullt möjligt att förhindra mobbning

  Det behöver inte vara svårt att förhindra mobbning. När medarbetarna får vara med och upptäcka problem går det att göra något åt dem.

 • Läs även...

  De heter det de gör

  Båtbyggaren och ensamseglaren Sven Yrvind ville ha ett efternamn som passade honom – och det han gör. Han är inte ensam om att ha ett namn som hör ihop med jobbet, men för de flesta är det en tillfällighet.

 • Läs även...

  Fler män ger inte högre löner

  Låglöneyrken är ofta kvinnodominerade. Men när Medlingsinstitutet undersökte saken fann man inga belägg för att en ändrad könsbalans i ett yrke påverkar lönen.

 • Läs även...

  Här finns de nya jobben

  Teknikskiftet riskerar att slå ut många jobb. Värst drabbade är kvinnodominerade yrken. Men det vissa även branscher där det skapas jobb, visar en ny rapport från Unionen.

 • Läs även...

  Så kan Sverige bli bäst på digitalisering

  Digital teknik måste bli tillgänglig för alla – annars kommer Sverige aldrig att bli världsbäst på digitalisering.
  – Det är synd om vi nöjer oss med att sitta i passagerarsätet, säger Amy Loutfi, professor i informationsteknologi.

 • Läs även...

  Professor oroas över fortsatt distansarbete

  Att jobba hemifrån under lång tid leder till sämre arbetsmiljö och sämre produkter. Därför borde fler återvända till sina arbetsplatser, enligt Oskar Nordström Skans, professor i nationalekonomi.